Pagini

miercuri, 31 martie 2010

Tableta TV de azi

Poveştiri pă bune
Acela care spune că nu a auzit vreodată ce înseamnă aia „Poveştiri adevărate” poate trece drept un om normal. Dar, judecând după rating, emisiunea de pe Acasă TV nu prea are cum să treacă neobservată.

Aseară am aflat şi eu: n-am avut vampiri în ultima vreme (ultimul a dispărut în urmă cu 20 de ani, era, dacă am înţeles bine, un „pacient care a supt sange”), dar strigoi mai îs, zice doamna etnolog Ştiucă. Apoi am primit un cadru strâns cu un tip care urlă lupeşte, cu mâinile la gură.

Apoi am admirat o bătaie între fraţi, pentru o moştenire la Breaza („razboiul de 20 de ani”), cu un tip care i-a dat cu ceva în cap unei rude (totul filmat!) şi a ajuns la puşcărie.

Iar în câteva minute, mama iubitei lui Vâlcu (?) dă cărtile pe faţă în premieră la Poveştiri.

De la Teo Baconsky la Teo Trandafir

Auzisem de câteva zile că PDL n-a căznit altceva mai bun decât Teo Trandafir pentru Colegiul 19. Povestea cu Teo Baconsky a fost simpatică. Aproape orice om cât de cât decent ar fi primit măcar un „jos pălăria!” în confruntarea cu tanti Loterie. Probabil si ceva voturi. Poate ar fi castigat colegiul sau poate nu, naiba stie. Dar măcar era un candidat valabil.

Ovidiu zicea că s-a inselat atunci când credea că nu se poate mai rau decât Prigoană jr. vs. Stroe. Da, se poate si mai rău, să rămânem optimisti!

Iar aceia care vor bate monedă pe

1) faptul că Ghervasiuc e mai naspa
2) PDL aduce figuri noi, deci e un partid viu

mănâncă, pardon, rahat.

Îmi place să cred că viata politică nu e un concurs de genul „Se poate si mai naspa” si imi place să cred că oamenii ăia smecheri n-au de gând să facă un obicei din a ne lua de prosti cu aiureli precum promovarea figurilor noi „din afară”, dacă tot au ceva notorietate TV.

Si mi-e silă. Si mă bucur, ca prostu', că nu locuiesc în zona Colegiului 19.

TVR la rând

Ziua de 22 decembrie 1989 a arătat, printre altele, ce miză importantă e pentru puterea politică să aibă la dispoziţie televiziunea publică.
Situaţia e neschimbată şi acum, în plină eră Facebook, când sunt deja numeroase televiziuni mai influente şi cu rating mai mare. De ce să-ţi subordonezi acum televiziunea publică? Nu e doar o iluzie? Sau se reduce totul doar la bugetul interesant avut la dispoziţie, la sinecuri?

E, în orice caz, o dovadă de slăbiciune, de îngustime şi, da, e alt semnal prost pentru cei preocupaţi libertatea de exprimare. Aceia care arată cu degetul la apucăturile fostelor puteri politice sunt la fel de încuiaţi. Cine va aplauda când vom zice Cristoiu, de exemplu, în loc de Sassu? Şi de ce?

E valabilă şi aici vorba aceea cu schimbarea domnilor, bucuria prostilor.

Notă.
Textul de mai sus a fost publicat, aproape aidoma, în Evz.

P.S. Aflu că pe Rodica Culcer n-ar fi întrebat-o imeni nimic şi că Ion Cristoiu ar fi zis că el, dacă i s-ar propune, ar refuza categoric şi ar indica numele lui Robert Turcescu. ;)

luni, 29 martie 2010

Reduceri de 0,17%. Numai pentru anumite femei!

M-a lăsat paf ideea bocseitan prin care femeile care au născut cel putin doi copii și i-au crescut cel puțin vreme de zece ani, si numai ele, să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare (o reducere de 0,17%, dacă am socotit bine). E o discriminare de la un capăt la altul, asa cum am încercat să arăt în editorialul din Evz.

M-au lăsat paf si reactiile. Pe de o parte, este reactia celor de la Asociatia T.A.T.A., pe care o consider suficient de întemeiată încât să fie luată în calcul (corectă în fond, atunci când invocă disciriminarea, aberantă atunci când cere reducerea vârstei de pensionare si în cazul tatilor).Pe de altă parte, m-a dat gata reactia Medusei, la care am găsit un argumen socant atunci când a încercat să demonstreze că femeile merită:

„în spaţiul domestic din majoritatea familiilor din România, bărbaţii se comportă ei înşişi ca nişte copii, fiind incapabili să-şi poarte singuri de grijă, darămite să-şi îngrijească plozii. Dacă nevestele lipsesc de acasă, aproape că mor de foame, se duc la muncă cu cămăşile şifonate şi ciorapi de culori diferite.

În fine, am găsit o pozitie mai echilibrată la Minodora Cliveti, care marsează mai degrabă pe ideea că statul ar trebui „sa stimuleze si sa incurajeze natalitatea, sa sprijine familia (asa cum este definita in legislatie: parintii si copiii lor minori), sa ajute femeia mama in perioada sa activa si ,eventual,sa-i majoreze, cu cateva procente pensia fata de femeia care nu a nascut sau crescut un copil”.

UPDATE - PRECIZARE
N-am avut intentia s-o atac pe Medusa, nici să-i creez vreo neplăcere.
Această postare a iscat însă reactii, unele dure.
Alături de cele din comentariile de mai jos, am găsit ceva pe două bloguri

- la Adi (care o acuză pe Medusa ca propovaduieste un tip de feminism desuet, la granita dintre marxism si radicalism)
-la Doina (care o acuză pe Medusa că, prin comentarii precum cel selectat de mine, „discreditează pozitiile feministe”).

Aceste reactii, precum si later edit-ul pe care Medusa a simtit nevoia să-l facă, dovedesc faptul că mergem pe sârmă.

Sanda Nicola are blog

Anunt cu bucurie lansarea unui nou blog, cel al Sandei Nicola. Este extrem de dens. Contine reportaje făcute de-a lungul timpului si din prezent, foarte multă informatie de calitate, obtinută la firul ierbii. Recomand cu căldură!

vineri, 26 martie 2010

Băsescu a pus ochiul pe banii lui Dragnea

Băsescu către Ponta: „Stiu de ce-l tii pe Dragnea langa tine (aluzie si la faptul ca Ponta l-a vrut secretar general, iar acesta a fost reconfirmat la congres- n.a. ).Voi aveti conturi in strainatate, dar Dragnea tine banii la saltea”.

Replica ar fi fost rostită la întâlnirea de al Cotroceni, săptămân a trecută, în prima zi de consultări, după ce ziaristii au fost scosi afară din sală, spune Silviu pe Ropolitica.

Dacă e asa, atunci informatia mi se pare foarte tare.

1. Aflăm că PSD are conturi în străinătate. (Sau era doar o referire la conturile pusculitei neoficiale ale PSD?)
2. Aflăm că Liviu Dragnea are bani la saltea (presupun că vorbim despre o sumă interesantă)
3. Aflăm că Traian Băsescu stie tot.

joi, 25 martie 2010

O propunere a lui Alin Fumurescu

Lăsati-mă să fiu naiv încă o dată si să sustin ideea lui Alin Fumurescu: Mihnea Mărută pentru TVR!
Gata, mi-am revenit, până mâine dimineată nu mai sunt naiv.

Sub semnul lui W

Se dă situatia din tară (vizibilă cu ochiul liber).
Se dau cifre. De exemplu, 40% datorie publică.

Se dă declaratia lui Viorel Stefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputatilor: „România riscă o criză de tip W, adică după o uşoară creştere să se reia căderea economică, să intrăm din nou într-un regim de criză severă
Am folosit culoarea roz pentru a desena W-ul, asa cum îl văd eu, dar situatia nu e, desigur, deloc roz... Mă întreb unde ne aflăm. În portiunea A, B sau C? Mai aproape de 1, de 2 sau de 3?

Se dă reactia Comisiei Europene la Programul de Convergentă trimis de guvernul Boc:

- Scăderea ratei şomajului la 7,7% în acest an, anticipată de guvern, pare o ţintă mai degrabă optimistă în contextul etapei incipiente în care se regăseşte procesul de relansare economică

- Deficitul bugetar din acest an ar putea depăşi ţinta asumată de Guvern, deoarece unele măsuri de reducere a cheltuielilor ar putea fi dificil de implementat din punct de vedere social şi politic

- Programul nu specifică suficiente măsuri de consolidare a finanţelor publice care să faciliteze încadrarea în obiectivele fiscale asumate pentru anii 2011 şi 2012

- Proiecţiile de inflaţie înaintate de Guvern pentru anii 2010, 2011 şi 2012 par optimiste, ţinând cont de evoluţia salariilor, de creşterea preţurilor la energie şi de posibile noi majorări ale preţurilor administrate (Guvernul estimează o rată anuală a inflaţiei de 3,7% pentru acest an, 3,2% în 2011, respectiv 2,8% în 2012, conform Programului de convergenţă)

Asadar?

Rosia Videanu Montană

Deja e apatie, nu? La povestea cu Rosia Montană mă refer. Oricum, băietii îsi văd de treabă, tot mai nestingheriti.

Dacă 2010 nu e un an în care să se ia o decizie, proiectul poate fi compromis. Deja se discută de foarte mulţi ani, este vorba şi de starea de spirit care este în jurul acestui proiect. Pe pieţele unde proiectul este listat a început să existe un semn de întrebare, de neîncredere asupra proiectului şi de aceea autorităţile statului trebuie să ia o decizie"

Asa grăit-a Videanu, de la fata locului. Deja, Videanu sustine pe fată proiectul RMGC si zice că orice ministru al Economiei are obligaţia să o facă. Deci, e patriot.

Eu cred că oamenii cu bun simt si cu cap limpede trebuie să iasă din sictireală.

miercuri, 24 martie 2010

Cronica unei îmbolnăviri anuntate

Telenovela „Voicu”, transmisă în direct de Realitatea TV şi Antena 3, a prezentat ieri episodul „Cum să-ţi pregăteşti eliberarea pe caz de boală”.

Deja avem suspiciuni. Nu mai vorbim despre un om căruia chiar ar fi putut să i se facă rău, din cauza emoţiilor. Pentru că au dreptul la emoţii şi mafioţii şcoliţi şi cei neşcoliţi. Au dreptul să li se facă rău, au dreptul la asistenţă medicală şi cei mai mari corupţi şi cei mai mari papagali. A ţi se face rău e omenesc. A ţi se face rău la momentul oportun, e chiar util.

Iar a sta cu ochii lipiţi de televizor (îl arestează* sau nu? mai apare o stenogramă citită pe roluri sau nu? cine mai pică?) e dreptul purtătorului de telecomandă, bucuros că Traian Băsescu mai răpune o dată balaurul şi, în plus, a scăpat de filmul prost cu grevele.

Ceea ce e convenabil pentru aproape toată lumea.


*Se pare că îl vor aresta în cursul acestei nopti. Noaptea se fac arestările, nu-i asa? Nu spuneti „ei si?”. Nu spuneti că are o mutră care si-o merită si nici nu râdeti la imaginile cu Voicu în halat alb, ca la macelărie. Gânditi-vă că acest fel de arestări de noapte sunt dintr-un film prost.
În rest, rămâne cum am stabilit: dacă acest caz va merge, frumos, spre finalizare, cu condamnări samd, atunci, jos pălăria! Dacă însă va fi un nou caltabos/spionaj/tamara/samd, atunci înseamnă că iar am pus botu', ca prostii. De parcă am fi un lan de floarea soarelui căruia i se arată unde să se uite si unde nu.

NOTĂ. Aici e tableta din Evz.

marți, 23 martie 2010

Mierea în bucate

Vă chem la o lansare de carte. Sunt subiectiv, n-am cum să fiu altfel. Tineti cont, însă, că as fi încântat să mă întâlnesc, cu această ocazie, cu voi. Vă multumesc.

Era mai bine cu Pumnea?



Diseară voi încerca să ajung mai devreme acasă, să apăs pe butonul nr. 5 4 al telecomenzii, unde e Antena 1 , Pro TV, pentru prima manșă a semifinalei Dinamo-CFR. Mă aștept să văd fotbal și să fiu relaxat, chiar dacă țin un pic mai mult cu o echipă decât cu cealaltă.

Pe vremea lui Ceaușescu reduceam sonorul (cine și-i amin­tește pe Pumnea, Ionel Stoica sau Dumitru Graur știe ce zic) și-i ascultam  la radio pe Minoiu și Ghițulescu, să aflu minutul și scorul. Pe vremea lui Grădinescu și Tomulică, co­men­­tariile sunt chiar OK, dar televiziunile ne privează de informația de bază, numai ca să-i facă suficient de curioși încât să nu butoneze către concurență. O strategie* sfidătoare și enervantă, care-ți taie tot cheful, chiar mai mult decât vreo greseală flagrantă de arbitraj.

Apropo, ați văzut cât va sta pe tușă Florin Costea, rupt în careu sub privirile crispat-pasive ale arbitrului Brichetă?!.

* Colegii mei au scris un excelent articol despre această poveste, zilele trecute.

NOTĂ.
Am avut o problemă: am scris initial Antena 1 în loc de Pro Tv. Le cer scuze fostilor mei colegi din Pro si cititorilor care, poate, au fost derutati de eroarea mea...

UPDATE.
Un cititor de pe evz.ro, scarface, este cel care mi-a atras atentia asupra erorii de mai sus. El mai spune că ideea e bună, dar e gresit prilejul de a aduce vorba despre ea. Eu cred că nu trebuie ratat niciun prilej ;)

Alt cititor, care semnează iesean, face o glumă de 2 bani si o observatie de 1 ban: are impresia că as tine cu dinamo în meciul cfr-dinamo, ceea ce îi prilejuieste o apreciere subliniată cu patru semne de exclamare. Doar atât: eu tin cu Corvinul si, în principiu, cu echipele din Ardeal.

luni, 22 martie 2010

Ultima postare a lui Mile Cărpenisan

Ultima postare de pe blogul lui Mile Cărpenisan, e din data de 27 februarie. E despre licitatia în scopul strângerii de fonduri pentru Daniel Rădută. Atunci, Mile a donat casca sa de soldat.



Soldatul Mile a plecat acum. Îl salut si eu, cu capul descoperit. Să aibă Dumnezeu grijă de sufletul lui.

duminică, 21 martie 2010

Impresionismul talentatului domn băCătălin Voicu

Sâmbătă noaptea am urmărit două documentare despre impresionism (Manet şi Monet), pe Viasat History. Reconfortantă incursiune în poate cea mai interesantă mişcare artistică a secolului al XIX-lea! În paralel, pe un canal de ştiri (Realitatea TV sau Antena 3), se derulau pasaje din stenogramele „Voicu”, citite cu intonaţie de vocile de serviciu ale televiziunii cu pricina. Mă întreb: oare ce impresie şi-ar fi făcut talentatul domn bă-Cătălin-Voicu şi ceilalţi participanţi la dialogurile voicuiene dacă, din întâmplare, ar fi urmărit un pic din documentarele respective? Cum ar fi sunat, după aceea, discuţiile lor? Cum ar arăta ţara asta cu mafioţi ceva mai şcoliţi?


NOTĂ.
Aici e tableta din Evz.

joi, 18 martie 2010

Cătălin Voicu, garantat de Vanghelie

Mi-a mai plăcut o chestie din stenogramele găsite pe Hotnews:

Dom'ne, daca eu ti-am demonstrat ca in vremurile astea de restriste sunt eu. Si am, am un sistem in mana pe telefoane ci...Telefoanele astea civile....Cum sa spun asa? Am toata Romania aici....Imagineaza-ti, ce va fi pe alea oficiale! Iarta-ma! Plus ca eu sunt un tip de calitate. Vanghelie ma stie de atatia ani...Cand am spus o treaba...(...)

O, Doamne!

Cum obtii loialitatea. Metoda Voicu

Voicu Catalin: Din toate motivele care ti le-am expus, cate o hartie din trecutu' fiecaruia, i-am tinut pe loc si i-am facut fideli. Si unii dintre ei chiar daca-s ofiteri SRI, mai erau pe state si SIE. Si toate astea erau la generalu' Iliescu, eu eram in departamentul de lucru...(neinteligibil)...Un om ti-e loial daca are un motiv. L-ai ajutat, ai facut, da? Dar in momentu' cand mai ai un motiv suplimentar, foita, doua motive sunt mai puternice ca un motiv, colegule! E complicat acuma sa ma apuc sa-ti fac teorii.

Stenogramele publicate de hotnews sunt teribile. Pasajul de mai sus mi-a plăcut în mode deosebit, în special ideea subliniată.

Cum s-a născut SRI

Imagini alb-negru, mişcate. Mulţimi. Urlete. Noapte, flăcări. Urlete. Cadru strâns. Tăcere. Se aude doar liniştea din ambianţă, ca un scârţâit în creier. Un om stă întins pe un pat de spital. E făcut zob.

Prim-plan cu faţa tumefiată, cu ochii umflaţi, cu fruntea zdrobită. Se aude vocea reporterului: „Vă doare capul?”. Imbecilitatea întrebării e uriaşă. Dar e o întrebare live. E o întrebare-document. Documentarul de pe TVR1, despre evenimentele din martie 1990, de la Târgu Mureş, e sec. Imagini de arhivă, vacarm, sânge, corpuri inerte, bâte, mitinguri, capete zdrobite, sincroane atunci şi acum, mult alb-negru.

Interviu cu unul dintre cei veniţi atunci la Târgu Mureş să apere ţara, trimis de secretarul primăriei. Dintr-o dată, omul se trezise că bâta cu care era înarmat nu-l ajută să scape din autobuzul atacat cu sticle  inceniare. „Ce era să fac? Am ieşit din autobuz. Înăuntru, oricum muream. Aşa, poate scăpam…”. Afară, erau ungurii nervoşi, care au început să-l bătucească. O lovitură în ceafă l-a doborât.

S-ar duce şi acum, dacă ar mai fi chemat. Dar ar lua cu el o puşcă, să împuşte câţiva. Nici înainte de evenimentele în care a fost carne de tun, nici după 20 de ani, n-a plecat vreodată în străinătate. Călătoria la Târgu Mureş a fost una dintre cele mai lungi pe care le-a făcut.

A mai fost plecat o singură dată, la Cluj. Mai precis, la Caritas. (Ciudat, în evenimentele de la Târgu Mureş a fost implicată organizaţia „Vatra Românească”. Caritasul a fost susţinut de primarul PUNR Gheorghe Funar. Multă vreme, PUNR şi Vatra Românească au fost una. Aripa civilă, cum s-ar zice…)

„De ce credeţi că s-au întâmplat toate astea?”, întreabă reporterul de acum. „Atunci se credea că ungurii vor să ocupe Ardealul. Acum ştiu că toate astea au avut legătură cu reînfiinţarea Securităţii”, răspunde farmacista-scânteie, care a fost acuzată, atunci, că nu vrea să-i mai servească pe români.

Patru zile mai târziu, în data de 25 martie, se înființa Serviciul Român de Informații, care, firește, nu avea nicio legătură cu Securitatea, desființată în decembrie 1989...



Aici e tableta TV din Evz.

NOTĂ.
Un cititor (Mendez) mă întreabă, pe evz.ro, de ce nu am scris în Evz tot articolul, de ce "mai mult pe blog"? Răspunsul e simplu: Tableta TV din Evz are doar 700 de semne. După ce am scris versiunea scurtă, am simţit nevoia uneia un pic mai ample, cea de aici. Şi am precizat acest lucru în Evz, în atenţia cititorilor care ar putea fi interesaţi.

Stiu că există roblogfest

Sunt măgulit că Alina Gorghiu asteaptă de la mine comentarii despre roblogfest. Mă văd silit să mărturisesc: nu cred că stiu mai mult decât că există. Nu mi-am înscris niciun blog, nici Naivul, nici Mirările. Dar îmi propun să urmăresc si, dacă am voie, să votez.

miercuri, 17 martie 2010

Cristian Anghel, din BPC al PNL direct la bulău

Îl va da afară din partid conducerea PNL pe primarul din Baia Mare? Eu cred că da. Eu cred că liberalii nu vor tragfe de tip, chiar dacă e vorba despre un lider important, membru al conducerii centrale. Personal, apreciez poziția exprimată de vicele Mihai Voicu. A spus că asteaptă ca Anghel să-si dea singur demisia. Mi se pare civilizat si ceva îmi spune că Anghel va demisiona.



Dacă-i pui unul lângă altul Pe Gutău, Solomon si Anghel, vezi că sunt, cu totii, corupti. Hotia e hotie.



P.S. Scuze pentru cuvântul „bulău”. Faptul că e în DEX nu e o scuză. Scuza e că mi s-a părut plastică folosirea lui.

joi, 11 martie 2010

Ioana Lupea si Mircea Marian. Acum, si pe blog

Salut aparitia unui nou blog, pe care pariez.

P.S. Numai eu stiu ;) cât le-a luat, Ioanei Lupea si lui Mircea Marian, să-si facă blog. Cred că as putea scrie o duzină de postări de succes numai despre asta. Acum, că s-au încumetat, vă invit să-i adăugati in blogroll, pentru că sigur veti avea ce citi acolo!

Purici

Copiilor le plac poveştile de pe vremea lui Ceauşescu. Ascultă cu gura căscată ceea ce ei cred că sunt pilde menite a-i face să înţeleagă că trebuie să se bucure de bine fiindcă, teoretic, poate fi şi rău. Le pare fascinant să afle că emisiunile TV pot fi alb-negru şi că nu sunt difuzate non-stop. Îşi imaginează viaţa ca sport extrem, adică fără telecomandă, cu un singur program TV, plin de propagandă (ce-i aia?) şi doar cu zece minute de desene animate pe zi. La finalul poveştii, întreabă: Dacă nu vă plăcea, de ce nu vă uitaţi pe Disney sau pe HBO?
Ieri dimineaţă, zappând, am găsit ceva. La asta ne uitam toată ziua la televizor, le-am zis. Erau „pureci”. Au tăcut. Apoi au întrebat: Dar nu vă plicitiseaţi?

NOTĂ.
În Evz puteti vedea si poza mea ;)

miercuri, 10 martie 2010

Câine cu termen de valabilitate



Toată lumea ştie că, pentru copiii de până la vârsta de doi ani, cele mai atractive programe TV sunt pauzele de publicitate. Oricât ar fi de neastâmpăraţi, atunci când „se dau” clipuri publicitare, micuţii se potolesc şi stau cuminţi timp de un minut sau cât durează pauza respectivă (dacă e în timpul vreunui film de pe ProTv ajung să se plictisească şi ei).
Există însă şi un dezavantaj aici: atunci când clipurile sunt discutabile, pruncii pot lua de bune lucruri caraghioase. De exemplu, că prietenul cel mai bun al omului poate fi considerat un produs  al cărui termen de valabilitate poate fi prelungit „cu până la doi ani”, dacă e hrănit toată viaţa, conform ghidului, cu Frisk... nu ştiu cum.

marți, 9 martie 2010

Top3 femei politician

Care este top 3 femei politician din România momentului?

Întrebarea mi-a fost sugerată de postarea dintr-un nou blog, xpol, pe care îl recomand. În opinia lui Octavian, cele trei sunt, în ordine:

1. Elena Udrea
2. Norica Nicolai
3. Ecaterina Andronescu

Acest top îmi dă niste frisoane.Dar e corect, cred, dacă te gândesti la realizările politice concrete ale respectivelor cucoane si le compari cu ale altora.

Recunosc, mi-ar fi plăcut un top cu Alina Gorghiu/Diana Tusa/Adriana Săftoiu, Andreea Vass/Raluca Turcan sau Corina Cretu. Poate, data viitoare.


N-o luati ca leapsă, dar as fi curios ce top propun următoarele tovarase si următorii tovarasi: Geocer,
Achilianu, Medusa, gmx, Clarice Dinu, Ovidiu Eftimie, Silviu Sergiu, Teaca, Satmareanca, Daurel, Flavius Obeada, Gabriela Savitsky, Vania,

luni, 8 martie 2010

Partidul Crin Antonescu

Crin Antonescu a primit ce a cerut: mână liberă. Crin Antonescu a promis ce a vrut: 30%.
În principiu, Crin Antonescu centrează, Crin Antonescu dă cu capul.(Mă rog, Dan Tapalaga spune că nu Crin, ci Dinu Patriciu.) Echipa lui are nume decente si nume discutabile.
Si pe urmă?

Marele pariu al lui Crin Antonescu nu e să ducă PNL la guvernare împreună cu PSD (cum zice Dan T., în comentariul citat mai sus). Si nici măcar acela de a mentine PNL măcar la nivelul actual, în conditiile unei continue ofensive racolatoare purtată de PD-L. Marele pariu e chiar acel 30% si, mai ales, e pariul lui cu sine însusi (dacă omul are vână să iasă la bătaie): acela de a fi prezent 100%, 24 de ore din 24.

Poate că e bună clarificarea asta. Crin Antonescu merge pe sârmă. Dacă stă, cade. Dacă adoarme, cade. Dacă nu merge suficient de repede, cade. Dacă nu merge bine, cade. Dacă nu e atent la toti si la toate, cade. Dacă nu cade, a ajuns unde trebuia.

Ce au în comun Solomon, Gutău si Nati Meir

Lui Antonie Solomon îi prieste starea de arest. E o glumă proastă, mă refer la blogul primarului din Craiova, care se află acum pe pozitia 16 la bloguri politice.Dincolo de acest amănunt, o observatie făcută de colega mea Gabriela Zanfir: cu o zi înainte, blogul lui Solomon se afla în trafic.ro în jurul pozitiei 60, fix lângă două bloguri apartinând altor două personaje celebre: Nati Meir și Mircia Gutău, ambii cu condamnări!


duminică, 7 martie 2010

PNL, un congres anti-rating

Să fim cinstiţi, n-a fost pic de show TV de-a lungul zilei de sâmbătă! În afară de chestia aia - „cetăţeanul Viorel Cataramă – nu-i ştiu gradul” şi discursurile patetice ale lui Ludovic Orban, n-a fost nici oteve, nici telenovelă. Plictiseală totală. Discursuri despre doctrine integratoare, libertate, guvern din umbră, liste-echipe, prin-noi-înşine-acum, dragii mei.

Şi ce show fusese la PSD! Ce dialog de şase puncte rating între subţirimile lor, Pandele şi Vanghelie, ce huiduieli! Ce vrăjitoare, ce dezertări, ce monitorizări, ce domnişoara Floriana! Ce bisuri până la patru dimineaţa, când junele Ponta a salutat publicul rămas în sală!

Da, PNL a ucis ratingurile şi ideea de congres-spectacol.


PS. Cine vrea să-mi vadă poza din ziar, poate da click aici. ;)

vineri, 5 martie 2010

Basarabeni umiliti

Alexandru Cozer scrie, dintr-o răsuflare, despre umilintele la care sunt supusi basarabenii care vor vize de România. Cei care au trecut prin asta, înainte de UE, la ambasade/consulate occidentale din Bucuresti stiu despre ce e vorba. E condamnabilă atitudinea autoritătilor române, pe care, însă, o stim, prea bine, din tară...

Dragii mei, Ludovic a marcat la impresie artistică

Ludovic Orban a avut adineauri un discurs foarte bun. Chiar si la faza (usor patetică) la care a spus că el n-are o listă de 32, că echipa lui e Partidul National Liberal. Dacă ar fi să ne luăm după indicatorul aplauze primite, pare în avantaj.
Interesant congres.

Niciodată nu e prea mult

Excelentă povestea Alexandrei, care fotografiază oameni pe care îi pune să stea cu ochii închisi si îi roagă să se gândească la ceva frumos.



Mă bucur că au descoperit-o si altii. Azi, Adevărul, la vreo două zile după Evz - cei de la Realitatea TV (nu, n-au citat sursa).

Tableta TV de azi

Tableta TV de azi am dus-o dincolo, mi s-a părut un pic mai potrivit.

joi, 4 martie 2010

Cum i-a tras Mircea Badea presul gânditor lui Zoso

Se dă un ziar cu pretentii (îndreptătite). Se dă o luptă pentru cucerirea înaltelor culmi ale online-ului. Se apelează la bloggeri. (Se poartă bloggerii. Cred că la Antena 3 a fost primul talk-show cu staif în care a fost invitat un blogger = Chinezu. Iar la Congresul PNL vor fi acreditati bloggeri.)
Se găseste un blogger faimos (o aveam si eu), Zoso, care s-a retras din ZeList pe când era pe locul 1 (sau 2).

Ăsta-i contextul în care un blogger cu ceva unici în spate e o idee cool. Poate că dacă nu se întâmpla tărăsenia nici nu vorbeam despre miscarea celor de la Gândul. Dar s-a întâmplat: „Aşadar, 12.54, telefon de la cineva de la Gândul să mă bage în comunitate. La 1 noaptea deja dispărusem, dupa ce la 12 eram”, zice Zoso, care sustine că totul s-a întâmplat: „la intervenţia jegoasă a şpagatistului, care, speriat că aş putea avea cinci vizitatori peste el, i-a ameninţat pe oameni că nu îi mai pomeneşte în emisiune”.

„Spagatistul” zice, pe blog, doar atât: „L-au scos pe imbecil de pe site... Imbecilul face spume”.

Dialogul virtual e, s-o recunoastem, spumos (nu cunosc interventiile teve). Asa se fac jde mii de unici.

Acum să tragem linie. Dacă e adevărat că Mircea Badea a intervenit pentru scoaterea lui Zoso din schemă, santajând, se isting două lucruri:

1. Nimicnicia celui care intervine
2. Nimicnicia celui care nu spune hai sictir!, ci se conformează.

Rămân spectator la acest meci. Si, cum am mai spus-o si cu alte ocazii, nu sunt dezamagit pentru că nici n-am fost amăgit.

UPDATE.
Aici e articolul din Evz.

Un sut mic birocratiei

Oamenii au ajuns să moară, la propriu, din cauza birocratiei. E vorba despre oameni care ar putea fi salvati = trimisi în străinătate la timp, dacă n-ar fi proceduri greoaie de îndeplinit. Sau s-ar putea fura mai putin, astfel încât să existe câteva clinici ok în România (stiu, sună inocent). În Evz există deja o campanie în care sunt prezentate cazuri, unele teribile si a pornit o dezbatere. Există si o petitie. Eu am semnat-o adineauri.

P.S. Da, observatorii atenti ai fenomenului ch pot spune că mă bâlbâiesc. N-am ce să răspund la asta.

Ropote de aplauze de încurajare pentru Ropolitica

Anunt cu plăcere că Silviu Sergiu si-a făcut blog. Nu e la prima abatere. Când am re-re-revenit eu la Evz, Silviu Sergiu avea un blog, pe platforma de atunci a evz.ro. Acest lucru mi se părea atunci că tine de capitolul masini străine. Acum, ironia sortii, Silviu e cel care mă întreabă pe mine pe ce parte se tine volanul în wordpress. :)

miercuri, 3 martie 2010

Cine nu e cu Crin nu e cu Crin

Nu-mi place felul în care reactionează Crin Antonescu. Nu stiu dacă e vorba de nervozitate, de nerăbdare sau de omenestile polite de plătit.

Nu cu mult timp în urmă, aflam că, la primul apel al lui Traian Băsescu, „Tăriceanu pupă papucii sultanului”.

Acum, aflăm că „Ludovic Orban demonstrează că e preocupat doar de un discurs întors către partid, către tradiţionalele aranjamente, negocieri, formule de împărţire a puterii sau a pieii ursului din pădure”

A spune că acum, sau în orice alt context, cine nu stă drepti în fata lui Crin Antonescu e vândut dusmanului Traian Băsescu nu e deloc liberal, e doar betie si iluzie.

Atunci când televiziunea îngrasă

Eram curios, aseară,să aflu „cum îl slăbim pe românul de 350 de kilograme”. Cred că subiectul e prea important pentru a fi tratat într-o singură emisiune („Acces direct”, de luni până vineri, de la 17.00), chiar dacă vorbim de supergrila tele­vi­ziunii Antena 1. Când să aflu, în fine, cum e cu gelul cu gust de piersică (cred), a apărut figura gravă a lui Mădălin Ionescu, gazda emisiunii, care i-a dat legătura Alinei Petrescu, pentru banalul teaser. Pe cine mai interesa nu stiu ce mandat de retinere a primarului din Craiova?! Chiar dacă am întâlnit apoi echipa Antenei 1 adunată crestineste în jurul cinei românului de 350 de kile, n-am apucat să aflu cum îl slăbim.

Aici e varianta EVZ.

marți, 2 martie 2010

L-ati văzut cumva pe Trancă?

De obicei, te uiti la stiri ca să afli. Să fii conectat. În goana după ratinguri, jurnalele de stiri au devenit emisiuni. Nu doar că afli, dar participi. Simti că istoria se scrie sub ochii tăi. N-are ce să-ti scape. Esti observtor. Asta e realitatea. Stii si câstigi! Câteodată, mai bine n-ai sti. Există stiri care te enervează. Îti vine să dai de pereti cu televizorul de pe perete. Mă refer acum la stirea cu achitarea ortopedului Trancă. E drept, nu stim toată stirea. Nu stim de ce judecătorii de la Curtea de Apel au considerat că distinsul medic n-a violat, n-a aruncat pe geam, n-a picat testul poligraf. Am aflat doar că toate acestea n-au existat. Fetei schilodite doar i s-a părut. Entertaiment news cu happy end.

PS
Linkul pentru Evz, aici.

1. Crin, 2. Orban

Crin Antonescu si Ludovic Orban văd, amândoi, nevoia ca PNL să se întărească. Văd acest lucru în mod diferit. Nu mult, dar pe ici, pe colo, prin părti uneori esentiale. Dar voi, cei care ajungeti să cititi aici stiti deja toate lucrurile astea.

În principiu, sunt de partea lui Orban: prefer alegerile uninominale, pentru fiecare functie în parte, îmi place mai mult ideea aceasta, că în centru trebuie să stea individul, atât ca politică de cadre cât si ca politică mare.

„Lista” lui Crin Antonescu e din alt film.

Si, totusi, sunt tentat să cred că e momentul lui Crin. Nu atât fiindcă vine cu ascendentul moral de la prezidentiale, cât pentru că nu există un contracandidat mai bun pentru PNL. Ludovic Orban, din păcate pentru politicianul care ar fi putut fi, nu-si poate/n-a putut până acum depăsi conditia. E tentantă ideea lui, aceea ca presedintele partidului sa nu fie neapărat candidat la prezidentiale si nici premier, e altfel, propune managerul de partid. Ideea e bună, dar eu, unul, nu-l văd pe el în această pozitie. Îi lipseste ceva.


UPDATE.
Un cititor îmi scrie, pe evz.ro:
MIKI II: Stimade dle. Hera,
Din ceea ce a-ti publicat, in diferite ocazii, am constata ca simpatizati cu PNL-ul si mai ales cu Crinut. Este alegerea dvs. pe care eu ca un adevarat liberal, nu de conjunctura Patriciana, democratic o respect. Dar imi rezerv dreptul de a fi profund surprine de optiune dvs. De ce, ptr. ca dvs.
faceti parte din privilegiatii care au acces la o multime de informatii la care nu poate ajunge un muritor de rand. Ma intreb cum puteti sa-l sustineti pe Crinut exponentul grupului de stanga tradator din PNL. Ionescu Q., R. Campeanu, D. Zamfirescu


Răspunsul îl dau aici, nu vreau să intru în discutii pe forumul evz, cred că e mai bine asa.
@MIKI II: Nu-l simpatizez pe Crin Antonescu si, dacă informatiile mele sunt corecte, nici el pe mine (cât o fi având habar de existenta mea). Nu-l sustin pe Crin Antonescu, nu stiu, oricum, cât de mult ar putea conta sustinerea mea. Dar cred că, în actualul context, din cele două solutii, Crin e cea mai potrivită. Cred mai degrabă în strategia de a creste în Opozitie decât a te lăsa mâncat de partenerul PDL. E ca si cum as înghiti o broască.

@ Mai multi cititori au comentat (negativ) afirmatia mea despre prestatia bună a lui Crin Antonescu la prezidentiale. Rămân la părerea că liderul PNL a realizat mai mult decât se astepta oricine. Nu stiu cum a făcut, dar stiu că în acele zile a existat o mobilizare, un entuziasm pe care nu le-am mai trăit decât atunci când a castigat Emil Constantinescu, în 1996, si cand a castigat Băsescu în 2004. Cred că nu-i putin lucru si că, dacă Antonescu ar fi lucrat mai din timp si nu si-ar fi permis asa multe si lungi pauze, ar fi putut intra în turul 2 si l-ar fi putut bate pe Traian Băsescu. Dar în campania electorală a avut o prestatie foarte bună.

luni, 1 martie 2010

Lumea ideală a lui Băsescu

„Sunt mai sănătos decât toti patronii vostri la un loc”. Declaratia lui Traian Băsescu contine o droaie de lucruri urâte.

Primul: Băsescu îi desconsideră pe jurnalisti. Îi dispretuieste. I-ar prii dacă această specie n-ar exista. Pentru Băsescu, jurnalistii sunt niste negrisori fără coloană vertebrală, care scriu sau tac la comandă. Lumea lui ideală e una în care nu există jurnalisti, ci doar tonomate, care scriu ce doreste el să scrie. Lumea ideală a lui Băsescu, atunci când vine vorba despre jurnalisti, este una în care presa e cam ca pe vremea lui Ceausescu, diferenta fiind doar aceea că presa cu pricina trebuie să-i critice rău, „profesionist”, pe adversarii lui politici.

Al doilea: Băsescu n-are tact când se leaga de starea de sănătate a patronilor de presă, văzuti ca o categorie socială aparte, toti la fel. Spre deosebire de Traian Băsescu, patronii de presă sunt persoane particulare. Nu mă amuză nici pe mine foarte mult ideea că patronii de presă plătesc lefuri pe drepturi de autor, fortează legile, „exploatează” tinerii jurnalisti, iar atunci când e cazul să scoată ceva maruntis din buzunar întorc spatele. Până la urmă, însă, e afacerea lor. Presedintia, însă, e „afacerea” tuturor.

Al treilea - si mă opresc aici, că m-am enervat (sic!): E jenant jocul făcut de Administratia prezidentiala. În locul transparentei, preferă micile intrigi. Preferă să dea frânturi de informatii pe surse, ca să rostogolească zvonuri, să se distreze văzându-i pe jurnalisti speculând, în lipsă de informatii, iar apoi să demonstreze cât sunt ei de dobitoci. Din punctul meu de vedere, Valeriu Turcan e anti-purtător de cuvânt.

NOTĂ.
Da, prin această manevră, Băsescu face agenda si azi, când lumea ar fi urmat a începe să vorbească, de exemplu, despre apropiatul congres PNL. Pe Cristian Patrasconiu îl văd încântat ;).

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters