Pagini

marți, 30 martie 2021

Șase motive pentru care aceste proteste tip galerie ar trebui să ne îngrijoreze


Am auzit oameni care spuneau că manifestanții din ultimele zile sunt cumpărați. Nu cred. Nu am astfel de informații, dar nu cred. În schimb, cred că aceste proteste tip galerie sunt îngrijorătoare. Am notat mai jos șase motive pentru care cred asta; probabil sunt mai multe.

  1. Organizatorii speculează foarte inteligent și cinic un moment delicat: pandemia evoluează implacabil și pe tăcute. Cresc oboseala, numărul de victime și ocuparea paturilor din ATI, locul unde orice este posibil sau imposibil.
  2. Aceste proteste vin pe fondul unor probleme de stradă, de subteran (Ziua Metroului Închis).
  3. Există proteste de acest fel pe plan european; și nu e un secret pentru nimeni că tot acest tumult bucură Moscova.
  4. Guvernul pare să fi făcut pasul înapoi (fără să fi făcut vreun pas înainte) și dă prea multe semne de slăbiciune, incoerență și lipsă de fermitate.
  5. Dincolo de scandările fără intonație și ușor tâmpite („Jos cu starea de alertă!” e una dintre ele; credincioșii lu' Pește strigă „Dumnezeu e cu noi!”), apar și revendicări politice, iar PSD face calcule febrile pentru refacerea socotelilor parlamentare. Am auzit inclusiv ideea că e nevoie de alegeri anticipate fiindcă parlamentul nu ar mai reflecta voința poporului. E o aberație, desigur, dar încrederea în guvern se erodează și, dacă se continuă așa, Florin Cîțu cu greu își va duce mandatul până la capăt. Iar alternativa e această stradă pestriță, cu legături dubioase.
  6. Cel mai periculos mi se pare însă faptul stupefiant că în ultima vreme a crescut densitatea mesajelor rasiste, antisemite, xenofobe. Chiar acum, când scriu, aud scandări împotriva lui Raed Arafat, care e criticat nu pentru măsurile luate, ci fiindcă nu e român.
Partea proastă e că lucrurile s-au copt și s-a ajuns la etapa Echipei de zgomote. Partea bună e că s-a ieșit din „subteran”, e ceva ce se desfășoară la vedere, așa că nimeni nu ar trebui să se mire și să pară surprins dacă lucrurile o vor lua razna. A mers la parlamentarele de la sfârșitul anului 2020, acum ar trebui să fim preveniți. 

Mă aștept ca mândrele noastre instituții de forță, privilegiate pe toate părțile, de la pensii speciale la centre de vaccinare secrete, să protejeze naibii România. Că pericol e.

P.S. Ca de obicei, pe Inquam Photos găsiți fotografii bune de la proteste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters