Pagini

vineri, 15 ianuarie 2021

Cele 21 de zile de grație


În urmă cu mulți ani, eram brigadier pe șantierele patriei, în vacanța dintre a unșpea și a doișpea. Ne duseseră două săptămâni la munci într-un loc care urma să fie inundat, transformat în ceea ce se va numi ulterior salba de lacuri & hidrocentrale de la Râu Mare - Retezat.

Într-un weekend (cred că atunci nu-i ziceam așa, era liberă doar duminica, dacă nu cumva pica de Paște, când se inventau tot felul de evenimente pseudo, sau mai degrabă non-culturale), am fugit de la locul de muncă, am făcut autostopul la Totești, pe șoseaua dintre Păclișa și Hațeg, și am ajuns la timp pentru meciul Corvinul – Rapid 9:0. A fost epic.

Mulți ani mai târziu aveam să rememorez acest frumos moment sportiv împreună cu un domn pentru care totul fusese un coșmar: un rapidist pur-sânge, care suferise profund în acea încântătoare după-amiază de august.

Acest episod, care intervine uneori în discuțiile noastre, nu ne-a împiedicat să devenim prieteni. Poate că a avut chiar un rol de facilitare. Uneori te împrietenești cu cineva la prima vedere, apoi îți dai seama că v-ați mai văzut, chiar dacă nu v-ați observat. Vă veți fi intersectat cu siguranță prin centrul orașului, prin vreo sală de teatru, pe la vreo berărie sau printr-un lactobar.

Am avut acest bizar sentiment de deja vu citind ultima carte a lui Bogdan Brătescu (da, ele este rapidistul pur-sânge), apărută la finalul lunii decembrie 2020. Am trăit aproape tot ceea ce scrie Bogdan acolo, punct cu punct și virgulă cu virgulă, chiar dacă povestea mea de dragoste cu Livia (care nu se numea așa) a fost altfel, chiar dacă nu lucram la un teatru, ci eram student la Politehnică, locuiam în Regie, nu în Bucureștii Noi, preferam oricând o tură pe munte în loc de a merge la Costinești și, firește, țineam cu Corvinul, nu cu Rapid.

Ceea ce vreau să spun este că romanul „21 de zile” (Bogdan Brătescu, 2020, editura Eikon) este o carte bună. Este scrisă al naibii de bine și reușește să te facă să simți că ai trăit tu însuți ceea ce descrie autorul, chiar dacă n-ai făcut-o „la dungă”. E ca și cum ar fi putut foarte bine să ți se întâmple ție și nici nu mai e important în ce proporție povestea se suprapune într-adevăr peste realitate.

Cartea „21 de zile” nu e despre Rapid (deși rapidiștii vor găsi pagini întregi despre vișinii), nu e despre București, Costinești sau 2 Mai, și nu e numaidecât un roman de dragoste. Este o carte „la firul ierbii” despre anul 1989.

Acele amintiri îți aparțin, oricine ai fi; cel puțin dacă faci parte din generația decrețeilor plus-minus 6-7 ani. A putea scrie așa, a putea transmite asta înseamnă har. Înseamnă stofă de scriitor pur-sânge. Da, nu doar rapidiștii sunt pur-sânge.  

Tot ce sper este ca Bogdan să fi ținut un minuțios jurnal în acea perioadă. Altfel l-aș invidia până la următorul 9:0 sau 0:9, oricare eveniment s-ar produce primul. Pentru memorie l-aș invidia.


Arta dialogului

Poate c-aș părea de-a dreptul sentimental dacă aș spune că romanul lui Bogdan Brătescu este una dintre cele mai bune cărți noi, de autori români, pe care le-am citit în ultima vreme. Așa că mă rezum să afirm că are, de departe, cele mai bune dialoguri. De departe.

Recomand!

Brătescu, Bogdan – 21 de zile, Eikon, București, 2020
(http://www.librariaeikon.ro/index.php?id_product=917&controller=product&id_lang=6)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters