Pagini

marți, 5 octombrie 2010

Visez un talkshow la coltu străzii, ca leac al durerii

Întrucât am tras lozul câstigător (fac parte din grupul Leacul Durerii), am primit printre primii rezultatele studiului „Lideri de opinie în tlakshowurile televiziunilor de stiri”, realizat de Agentia de Rating  Politic în luna septembrie (mai precis, studiul s-a realizat în perioada 6 septembrie - 1 octombrie 2010).

Mugur Ciuvică, mai des decât Andreea Esca

S-ar putea să enervez, dar eu consider că Mugur Ciuvică (răsfătatul talkshowurilor de la Realitatea TV si Antena 3, cu 26 de aparitii în 25 de zile) e un interlocutor bun. Omul e documentat, aduce informatii în discutie si, dacă n-ar spune mereu că Băsescu e de vină, nimeni nu ar trebui să ceară/dea explicatii despre invitarealui în studio (frizând saturatia).S-ar putea să enervez si în partea ailaltă, dar eu cred că Mugur Ciuvică ar trebui să-si gestioneze mai bine imaginea, altfel spus, să se ghideze după principiul „Mai rărut că-i mai drăgut”. Chiar si pentru el, 26 de aparitii în 25 de zile e cam mult. Apare mai mult decât Andreea Esca!

Despre Niels Schneker (locul al doilea, 23 de aparitii în 25 de zile) n-as putea să spun prea multe. Personal, nu înteleg de ce e atât de folosit de producătorii de talkshow. Iar ce înteleg, totusi, nu se pune.

Hai să zicem că Vasile Marica, de la Sed Lex, (18 aparitii/25 de zile) a avut rolul lui în perioada studiată, în care România a fost frământată de miscări sindicale. Asa se explică prezenta lui sustinută

Dar cel mai mult ne interesează politicienii, nu-i asa? 

Eu cred că, din prea multă teamă să nu se facă de baftă si mai rău si să nu-si prăpădească bruma de impresie bună pe care încă o mai au, pe ici, pe colo, liderii PDL îsi trimit garniturile de sacrificiu la „televiziunile de stiri ale mogulilor”. Socoteala mi se pare proastă. Alin Popoviciu (15 aparitii în 25 de zile) nu poate trece de ecran, orice-ar face. Dar pe Gheorghe Tinel îl stiti? Eu am avut plăcerea să combat cu el, odată, la B1 (nimeni nu-i perfect!) si spun cu mâna pe inimă: rareori mi-a fost dat să întâlnesc atât blabla gol de continut ca la el! (Le pun pozele, poate-i recunoaste, totusi, cineva.) Una peste alta, PDL le transmite telespectatorilor „mogulilor” impresia de sters. Dar poate e un public de care nu le pasă si gata.

Dincolo, Victor Ponta e campionul PSD (14 aparitii în 25 de zile - nu-l bate pe Popoviciu si pace!). Ce-i drept, omul îsi marketează aparitiile TV. Din ultimele patru postări pe blogul lui, în trei anuntă aparitii la teveurile mogulilor buni sau răi (partea bună e că revine apoi si descarcă înregistrările si trasncripturile; tine-o tot asa, Victore! ;)). Georgian Pop e si el toată ziua pe teveuri (11 aparitii/25 de zile). Figura lui ati putea s-o stiti, mie mi se pare că trece ecranul. Cristian Rizea (9/25!) nu.

Mie îmi place distributia aparitiilor la teve a liberalilor. Nu-i vorbă, liberalii au cei mai multi politicieni prezenti în talkshowuri (incluzându-i aici pe liderii lor), ceea ce poate sugera ideea că nu joacă doar pe cartea vedetelor. Crin Antonescu e aproape lider si în prezente TV (11/25). Unii spun că e prea putin prezent, altii (inclusiv el) că e prea mult. Mai prezent ca el este Ludovic Orban (12/25). Al treilea în topul prezentelor liberale este purtătorul de cuvânt, Mihai Voicu (11/25), care povesteste în ultima postare pe blog că a fost la Ozzy ;).

Chiar, oare de ce nu-i vedem la tv pe purtatorii de cuvant ai PSD (Bogdan Niculescu-Duvăz), sau ai PDL (cine e acolo purtător de cuvânt, Sever Voinescu sau Liviu Negoită?). Bine, la Sever Voinescu e de înteles, si-a făcut imaginea praf - vezi reactia lui Serban Foartă.

În fine, trebuie mentionat recordul lui Dumitru Pelican, PC, 13/25.

Concluzia mea.
Indicatorul aparitiilor la teve ar trebui să vorbească despre vectorii de imagine ai partidelor. Studiul Agentiei de Rating Politic, chiar asa strâmt cum e el (abordează o perioadă scurtă si specială), confirmă că PDL e în luptă cu „mogulii” si cu telespectatorii lor, pe care nu pune pret (nu speră să-i câstige). De aceea, mizează pe mesajele transmise de presedintele Traian Băsescu (în special) la TVR si de Elena Udrea si Emil Boc la B1, de exemplu. Cristian Preda (acum în Islanda ;) )face show în mediul virtual, ceea ce dă bine, pentru că e preluat la stiri. (Preda nu e deloc un interlocutor comod în talkshowuri; poate să-ti facă o discutie interesantă, dar poate si s-o facă praf, dacă i se pune pata.)



În ceea ce mă priveste, as vrea să-i văd cel putin la fel de mult ca pe Ciuvică ;) pe Alina Gorghiu si Călin Popescu-Tăriceanu. Ca să dau doar două nume.

P.S. Si visez talkshowuri La coltu străzii, ca leac al durerii.
P.S.prim: Am scris ceva si în EVZ. si la Tableta TV. Studiul complet e aici.

8 comentarii:

  1. Pai noi facem deja talk-showuri, e chiar acum unul in direct despre viitorul lui Adrian Nastase. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi, mie-mi place să-mi ating visele cu mâna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Rasfatatii, cum le spui. Hm... unii au statutul de invitat permanent. Chestie pt care ori ai un contract (deci treaba nu e for free) ori primesti bile albe ca faci PR pe gratis la ore de maxima audienta institutiei in numele careia iti dai cu parerea. Daca le combini cu atat mai bine.

    PS Pe strada unde stau eu se tin talkshowuri la colt. Si nu numai. Doar ca nu-s un leac al durerii, ci o exprimare a ei. Din pacate nu le pot filma, ca artistii sunt amatori, improvizati si sensibili.

    RăspundețiȘtergere
  4. @busylancer333: As ucide să văd un filmulet cu dezbaterile autentice de la coltul străzii tale. Bine, exagerez un pic, n-as ucide, dar exagerez ca să ubliniez ideea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt pur politice. Daca nu m-ar mai citi cate unii din protagonisti (de regula cand mi-as dori mai putin), as si scrie despre ele... Au loc for free si cu participare larga (sau extinsa).

    RăspundețiȘtergere
  6. zău c-ar da bine la teveuri dezbateri d-astea, dar neregizate

    RăspundețiȘtergere
  7. Particip zilnic la dezbateri "la coltul strazii";
    le dau dreptate tuturor;sunt vecini de treaba... ma surprind unii pensionari, fosti ingineri, cu 1000-1200 lei / luna ca ii dau dreptate lui Boc; cica lumea care huiduie nu gandeste econonmic...
    PS. Stelian Tanase ocoleste grupurile; eu il abordez direct: "Ia-ma domnule la tv; sunt mai bun ca Dinescu..."; nu m-a refuzat; sunt rezerva...

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  8. ;)

    În mod clar lumea care huiduie nu gândeste economic. Are gândire de bun simt.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters