Pagini

miercuri, 6 octombrie 2010

Cum rimează Kolontar cu Rosia Montană


Redau mai jos câteva pasaje din comunicatul Partidului Verde.


Lacul de decantare din Apuseni, ce urmează a fi construit în cadrul proiectului RMGC, ar putea oricând să fie scena unui dezastru ecologic mult mai mare decât cel care a avut loc în Ungaria.

Cazul din Ungaria reprezintă un argument solid pentru a stopa proiectul Roșia Montana. Procedura de separare a aurului prin cianură presupune afectarea unei suprafețe mari de teren. La acest fapt se adaugă și eventualitatea unui accident ecologic precum cel produs în Ungaria, un exemplu concret din care ar trebui să tragem învăţăminte pentru a evita o astfel de tragedie pentru oameni și mediu.

În Ungaria lucrările de reabilitare ar putea dura un an, iar un dezastru la Roşia Montanã ar putea avea consecinţe pe durata a decenii sau chiar secole.

Lacul de decantare la Roşia Montana ar urma să aibă o lungime de 10 km, iar luciul de apă va avea circa 300 de hectare. Cu asemenea dimensiuni, un accident ecologic va însemna una din cele mai mari catastrofe ecologice din istorie. Cu toate asigurările pe care firma RMGC încearcă să le dea cu privire la protejarea mediului înconjurator, răul ce va fi produs Romaniei nu va mai putea fi remediat. 

Banii pe care statul român ar urma să îi încaseze de pe urma acestei exploatari nu vor fi niciodată suficienţi pentru a remedia dezastrul pe care îl vom lăsa moştenire generaţiilor viitoare.”

Personal, cred că 1) dezastrul ecologic din Ungaria nu le prieste celor de la RMGC. Îmi pare rău că a apărut Râul Rosu de la Kolontar, mi-ar părea bine dacă Dezastrul de la Rosia ar fi stopat. 
Si 2) „Banii pe care statul român ar urma să-i încaseze” sunt muuult mai putini decât spăgile trecute, prezente si promise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters