Pagini

miercuri, 13 ianuarie 2016

Pârtia Kalinderu, Buşteni. Miercurea fără cuvinte 2


Pârtia pentru începători - Kalinderu, Bușteni. Foto cu telefonul: Călin HeraVedere către Munții Piatra Mare, dinspre Kalinderu, Bușteni. Foto cu telefonul: Călin Hera

Pâlc de brazi pe pârtia Kalinderu, Bușteni. Foto cu telefonul: Călin Hera

Partea domoală pe pârtia Kalinderu, Bușteni. Foto cu telefonul: Călin Hera


Pădure la marginea pârtiei Kalinderu, Bușteni. Foto cu telefonul: Călin Hera

Mascotă la baza pârtiei Kalinderu, Bușteni. Foto cu telefonul: Călin Hera

Vă invit să participați la Miercurea fără Cuvinteeveniment săptămânal inițiat de Carmen și continuat de mine, împreună cu prietenii acestei adevărate sărbători a blogosferei. Ce aveți de făcut? Este suficient să postați pe blogul vostru o fotografie sau un grupaj de fotografii, eventual ca răspuns la provocarea săptămânală pe care o voi face în primul minut al fiecărei zile de miercuri, și să aduceți linkul postării în tabelul de mai jos. M-aș bucura să scrieți și câteva cuvinte la comentarii.
Restul e distracție și, după cum ziceau strămoșii noștri, dacii, friendshipHave fun!

40 de comentarii:

 1. Nu sunt mare amator de schi,dar Bușteni-ul îmi place !
  Fotografii frumoase !
  Happy WW !

  RăspundețiȘtergere
 2. Toata admiratia mea pentru cei ce practica astfel de sporturi de iarna!
  Zona este frumoasa, dar vara imi place mai mult sa o cutreier!
  Happy WW!

  RăspundețiȘtergere
 3. Locuri minunate, care te invită la ieșire în natură, chiar și în acest anotimp al frigului. Dar și al veseliei pe pârtii și derdelușuri.
  Numai bine, dragă Călin și o zi de miercuri minunată! :-)

  RăspundețiȘtergere
 4. Bușteni e un loc aparte. O fi de la Caraiman.

  RăspundețiȘtergere
 5. Schitul are un avantaj: e foarte legat, dependent de-a dreptul, de munte, de zăpadă.

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu prea mai știm ce e ăla anotimp al frigului...

  RăspundețiȘtergere
 7. Wow, câtă zăpadă! N-am apucat să merg nici măcar la un săniuș anul acesta, aștept să mai ningă și să se pună un strat gros de zăpadă. :)
  Happy WW!

  RăspundețiȘtergere
 8. A doua fotografie este foarte frumoasa, cu petecul de lumina razbind printre nori. Nu stiu sa schiez, din pacate, dar am admirat mereu acest sport. Happy WW!

  RăspundețiȘtergere
 9. Să nu ne lase să așteptăm prea mult, Mihaela :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Mulțumesc, Mihaela, m-a oprit și pe mine din loc acea lumină extraordinară.
  P.S. Remarca de mai sus era pentru Flaviana :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Cred că ar trebui ca toată lumea să-și facă poze cu ea :)

  RăspundețiȘtergere
 12. Ehe, de când n-am mai ajuns la Buşteni...

  RăspundețiȘtergere
 13. Paula, cred că am prins cele trei zile cu zăpadă din acest an.

  RăspundețiȘtergere
 14. Nu mai fusesem nici eu de multișor, Vero, dar e un drum de făcut regulat. Zic.

  RăspundețiȘtergere
 15. Iar unde sunt eu acum e soare primăvăratic.

  RăspundețiȘtergere
 16. Mă bucur pentru cei care au zăpadă (și pârtii!) :))

  RăspundețiȘtergere
 17. Frumoase poze! Mulțumim de găzduire!

  RăspundețiȘtergere
 18. Iernile atipice, cum e cazul acestor zile, se pare ca sunt nesănatoase...
  Să aveti bucurii !

  RăspundețiȘtergere
 19. Tot mai puțini, pare-se, tot mai puțini.

  RăspundețiȘtergere
 20. Cu plăcere. Mulțumesc pentru vizite.

  RăspundețiȘtergere
 21. daurel, nesănătos e ceva relativ. Raportat la noi, cei trecuți de 35, nu se mai poate face nimic, e nesănătos. Raportat la cei care se vor naște peste 35, va fi viața de zi cu zi. Specia se adaptează sau dispare.

  RăspundețiȘtergere
 22. Admirabile cadre! Felicitari pentru frumoasele fotografii!
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 23. Faine poze! Pacat ca s-a schimbat clima in ultimii ani si nu mai avem zapada dupa pofta inimii ca inainte. Happy WW! :)

  RăspundețiȘtergere
 24. Mereu spun că natura e de vină și că noi, cei care fotografiem, nu avem niciun merit. Poate doar dorința de a împărtăși cu alții.

  RăspundețiȘtergere
 25. Oh iarna cu zapada... toata te-ai dus in Busteni :))).
  Mascota aceea imi aminteste de un film haios - Craciunul cu familia Krank ... "Free Frosty" :)).
  Happy WW!!

  RăspundețiȘtergere
 26. Probabil că din filmul acela se vor fi inspirat :)
  Da, când am fost la Bușteni, săptămâna trecută, se adunase aproape toată zăpada.

  RăspundețiȘtergere
 27. De cate ori ma uit la o partie, oricat de amuzant ar fi schiul, nu pot uita ca acolo a existat inainte padure compacta. Partiile de la Busteni au fost facute cu defrisare si niciun sport nu merita atata sacrificiu!Iar incalzirea din acest an demonstreaza ca in curand partiile vor deveni investitii ineficiente din punct de vedere economic. In spatele lor exista lucruri pe care publicul nu le vede, cum ar fi faptul ca zapada artificiala este creata cu apa obligatoriu potabila, apa care era in deficit pana de curand pe Valea Prahovei. Sau faptul ca sub zapada tasata se schimba toata compozitia florei ce crestea altadata acolo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așteptam puncte de vedere ecologiste, dar, mărturisesc, aceasta m-a luat prin surprindere. O respect. Răspund că, în principiu, există suficiente pârtii de schi pentru care nu a fost nevoie de defrișări (cele de pe ghețarii din Alpii austrieci, de pildă). Socot că nu ăsta e cel mai mare bai al omenirii și nu defrișările pentru pârtiile de schi, telecabine, telescaune, restaurante la +2000 m altitudine au dus la încălzirea globală (dacă credem în ea) și modificările climei. Cât despre zăpada artificială, nu sunt fan, dar n-am decât să înțeleg de ce există tunurile care o produc. Și, da, le fotografiez :)

   Ștergere
  2. Ei, vezi! Nu trebuia sa pomenesti de Alpi, este unul dintre cele mai controversate dezastre ecologice. Pentru cativa ani a existat o Conventie a Alpilor care a stopat dezvoltarea infrastructurii si a obligat operatorii economici existenti sa devina "verzi". Toate organizatiile de mediu, specialistii semnaleaza ca zapada artificiala a fost si este cel mai mare rau ce a dus la schimbarea florei de pe pajistile alpine. Zapada artificiala nu cristalizeaza si nu se topeste ca cea naturala. Este compacta si nu afanata, iar plantele sunt distruse sub ea, plus ca se topeste mai tarziu in primavara, intrerupand ciclul de viata al multor specii. Sunt multe studii pe tema asta. Toti dau ca exemplu Alpii fara sa stie ca acolo natura a suferit mari transformari. Nu e semn de civilizatie, e doar o inconstienta ca dureaza de zeci de ani. Nu esti fan zapada artificiala dar fara ea statiunile montane s-ar duce de rapa. Din cauza incalzirii, o partie nu mai este fezabila decat de la 1000-1500 de m in sus, altminteri consumul de resurse este formidabil. Si totusi, la noi s-au facut partii la altitudini absurde, defrisandu-se pe ruptelea. Ti se pare ca o partie e mica? Nu este, se ajunge la defrisari de 15-20 ha la care se adauga culoarele pentru infrastructura, alte hectare.

   Ștergere
  3. În copilărie schiam pe pârtii unde nici nu îți imaginai că există zăpadă artificială. De exemplu, pe Valea Stânișoarei din Munții Retezat, sub Bordu Tomii. N-aveai ce defrișa acolo, era doar jnepeniș. E drept, uneori zăpada era suficient de mare încât să acopere jnepenii și se dezvăluiau atunci noi pârtii de-o săptămână sau două. Pe ghețarii din Alpi, la care m-am referit, nu avea ce se defrișa. Dar, repet, înțeleg și respect punctul tău de vedere.

   Ștergere
 28. Mulțumesc că ai împărtășit cu noi frumosul! Aspectele ecologice pot fi date o clipă la o parte. De fapt, ce înseamnă o pârtie, pe lângă ravagiile făcute în pădurile României de baronii cherestelei?...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt tentat să intru în polemică, de dragul discuției, și să suțin acum celălalt punct de vedere, dar n-o fac :) Pentru că ai dreptate.

   Ștergere
 29. Nu schiez dar aşa m-aş da cu saniaaaa... :D

  RăspundețiȘtergere
 30. Ai dreptate, Vero. Sunt subiectiv, ajung destul de repede la Bușteni.

  RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters