Pagini

marți, 19 ianuarie 2016

Despre datoria față de stat

Aflat în tot felul de dispute ideologice, preşedintele Traian Băsescu, declarat de dreapta, a făcut ieri un comentariu cam de stânga (dacă o scoţi niţel din context): "Nu se poate merge pe principiul «Eu nu datorez nimic statului»". 

Altfel spus, prima datorie a unui român de bine e cea faţă de stat. Ceea ce sună OK dacă priveşti dinspre stânga şi aiurea dacă ai o perspectivă de dreapta. 

E greşit să vezi în stat un scop, şi nu un mijloc. Statul trebuie să lucreze pentru cetăţenii lui, nu aceştia pentru stat. Cei care defilează cu statul înainte sunt ori proşti ori ipocriţi (încercând să-i ia pe ceilalţi de proşti). 

În context, Băsescu a criticat prea numeroasele excepţii de la impozitare ("toată lumea trebuie impozitată!"), dând impresia că e foarte "şef de stat".
NOTĂ. Acesta este un comentariu scris în Evenimentul zilei din 18 ianuarie 2011 la rubrica (inventată de mine) Tableta TV. Sunt de acord și azi cu ceea ce am scris în urmă cu un cincinal :)

Un comentariu:

  1. Are dreptate! Din păcate.... în țara asta sunt mai numeroase excepțiile de la lege, când vine vorba de taxe și impozite. Iar politicienii sunt cei care fentează cel mai tare legea! :-(

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters