Pagini

duminică, 11 decembrie 2016

Cum s-a predat marele PNL

Strategia „Încolonarea în spatele lui Dacian Cioloș și atât” a fost o prostie disperată 
În urmă cu un an, credeam că partidele vor folosi ocazia de a nu fi la guvernare ca să se reformeze. Măcar atât. Dar singura reformare a făcut-o DNA. Democrația însă este și despre altceva, nu doar despre procurori care găsesc politicieni corupți și le fac dosare penale. Democrația este inclusiv despre alegeri, iar alegerile înseamnă și un exercițiu de mobilizare, de a scoate în față realizări, perspective, oameni credibili. Democrația înseamnă să ai idei și să te bați, elegant, inteligent, pentru ele.


Partidul Național Liberal, altădată un partid dinamic, inventiv, credibil, care avea un capital politic de peste 40 % în urmă cu un an, s-a prăbușit din cauza unei automulțumiri sinucigașe și a unui amatorism incredibil. Amintesc doar bâlbele prostești, de grădiniță, din faza nominalizării unui candidat pentru Primăria Capitalei, dezastrul de la locale și incapacitatea liderilor de a înțelege ce li se întâmplă. Incompetență politică.

Acea incompetență care a tras partidul libealilor pe linie moartă, a eliminat politicieni de valoare, dar incomozi, și a practicat un non-combat de IQ politic care tinde spre zero. N-a mobilizat nucleele dure (acolo unde a candidat liderul partidului, Alina Gorghiu, s-a înregistrat una din cele mai mici prezențe la vot), n-a știu cum să folosească realizările certe ale guvernului Cioloș, pe care a ezitat să și-l asume, dar pe care l-a văzut, spre final, ca fiind unica soluție, n-a știut nici măcar să comunice care-i sunt oamenii credibili și noi aduși în față.


Apropo de mobilizare: Viktor Orban a jucat excelent și, dacă sondajul IRES (asupra căruia am îndoieli istorice) are dreptate, UDMR a obținut un scor pur și simplu nesperat. Da, este de dat exemplu mobilizarea dintr-un județ precum Harghita.

Firește, dincolo de victoria fără dubii a PSD (există multe explicații, voi face o analiză ulterior), faptul că USR, un partid care nu exista în urmă cu o jumătate de an, este a treia forță politică a țării, vorbește de asemenea despre marele geniu politic, care călăuzește încă altădată frumosul Partid Național Liberal.

Ce ar trebui să facă liberalii? În orice caz să își schimbe urgent liderii și stilul. Să iasă la bătaie în Parlament, să-și recapete credibilitatea. Altfel, am o veste pentru PNL: se poate și mai rău!


6 comentarii:

 1. Trist,dar adevarat :victoria PSD-ului era de prevazut,ca si
  degradarea PNL-ului;rusine pentru autosuficienta,ca sa nu zic mai dur;vine sa voteze Liderul de facto,la 99 de ani,Domnul M.Ionescu Qintus,dar nu poate salva caderea...
  E adevarat,poate fi si mai rau !

  RăspundețiȘtergere
 2. PNL a intrat in vrie - rau de tot - in momentul asimilarii personajelor din pdl (asta, de-ar fi sa cred pe cei care au afirmat ca nu voteaza PNL din aceasta cauza). Au facut "absorbtia" pentru a deveni majoritate si au ajuns unde au ajuns. De vor pastra acele personaje cred ca nu se mai redreseaza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Printre ele sunt destule personaje OK, nu foarte vizibile însă, și în orice caz o rețea foarte bună în țară. Nefolosită însă. Mă rog, sunt mult mai multe de spus...

   Ștergere
 3. Nu as dori ca PNL-ul sa aiba soarta PNTCD-ului ...

  Nu am inteles ce ai vrut sa spui in penultimul paragraf al postarii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cunosc mulți oameni din nucleul dur al PNL care au votat de data asta USR. Pentru că nu s-au mai regăsit în nimicul oferit.

   Ștergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters