Pagini

marți, 27 decembrie 2016

Ce înseamnă cele 47 de cuvinte ale lui Klaus Iohannis

Ce a afișat site-ul președinției la câteva minute după declarația-șoc a președintelui
După Crăciunul petrecut la Sibiu (recomand!), președintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea lui Liviu Dragnea pentru șefia guvernului. A făcut-o în foarte puține cuvinte, ca un mesaj pe twitter:





„Săptămâna trecută, când am avut consultări, PSD și ALDE - care au ținut să vină împreună - mi-au propus-o pe doamna Shhaideh ca premier. Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept propunerea. Solicit PSD - ALDE să vină cu altă propunere” (Klaus Iohannis, 27 decembrie)

Ce înseamnă acest anunțe sec, acest refuz fără argumente?

Sunt de părere că se pripesc aceia care denunță o atitudine dicatorială a președintelui Iohannis. Am această părere în același timp în care apreciez că președintele trebuia să își argumenteze cumva decizia. Fiindcă nu e o decizie neînsemnată. Sunt toate șansele ca aceste 47 de cuvinte rostite de Klaus Iohannis să fie startul unei crize politce majore în România, cu implicații imprevizibile asupra viitorului imediat și a celui mediu.

Există o singură justificare a acestei declarații seci, fără nuanțe: serviciile i-au oferit președintelui date importante despre activitatea lui Akram Shhaideh, soțul nominalizatei Sevil. Având pe masă cele două potențiale riscuri, doi cartofi fierbinți, Klaus Iohannis a ales ceea ce i s-a părut a fi răul cel mai mic. Dacă e așa, atunci Liviu Dragnea va înghiți gălușca, va inventa o scuză plauzibilă și va face altă propunere (în cazul în care are stofă de bărbat de stat). Dacă Liviu Dragnea va merge înainte, chemându-l pe președinte „în altă parte”, atunci va fi război.

Oricum, dacă fiecare parte se va ține tare, vom avea alegeri în 2017 (poate și referendum): fie prezidențiale, fie parlamentare anticipate.

De ce cred că varianta „Cazul Akram” este mai degrabă adevărată? În scurta sa intervenție, Klaus Iohannis nu a pus nicio clipă în discuție dreptul PSD-ALDE de a forma noul guvern.


UPDATE. Site-ul președinției a adăugat între timp declarația președintelui.

Declarația adăugată pe presidency.ro

2 comentarii:

  1. știi care sunt, după mine, cuvintele și expresiile-cheie?
    astea: "care au ținut să vină împreună" și "am cântărit cu grijă"
    pentru mine, omul de rând, astea sunt cele mai importante idei.
    despre faptul că va refuza propunerea lui dragnea eram sigură, era previzibilă, nu mai putea constitui o surpriză.
    dragnea a ieșit din joc. problema rămâne cum dorește asta: cu un șut primit de la ai lui din psd sau prin ieșirea mulțimii în stradă și/sau din nou la vot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Iohannis a ținut să spună că PSD și ALDE „au ținut să vină împăreună”.

      Ștergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters