Pagini

vineri, 31 ianuarie 2014

Primul raport european anticorupţie. Cu ochii pe agenda europeană (săptămâna 3-9 februarie 2014)

Steagurile celor 28 de state membre ale Uniunii Europene şi cu drapelul UE 29. Sursa: ec.europa.eu 
Dacă nu vor interveni cine ştie ce minuni locale extraordinar de importante, fireşte, televiziunile de ştiri vor avea şansa unor comparaţii, cu grafice, cartoane şi tot tacâmul, referitoare la starea corupţiei în Uniunea Europeană. Pot fi chemaţi invitaţi, se pot organiza talk-show-uri. Ratingurile obţinute nu vor fi prea mari, estimez, pentru că e mult mai sexy să vorbeşti despre Elena Udrea şi datul politic la, scuzaţi, gioale.

joi, 30 ianuarie 2014

Laptele şi cornul, varianta UE

Comisia Europeană a publicat o propunere de reunire într-un cadru comun a două programe destinate școlilor care au fost până în prezent separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în școli și Programul de distribuire a laptelui în școli. Scopul: lupta împotriva obezităţii. Programul, conceput după modelul "de la fermă la şcoală", va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum și cu aspectele privind durabilitatea, mediul și deșeurile alimentare, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene.

Prefectul înzăpezit, prefectul batjocorit, prefectul imperfect. Despre ţara noastră frumoasă şi bogată

Un prefect, adică ditamai reprezentantul guvernului în teritoriu, gâfâie de emoţie după ce vicepremierul Liviu Dragnea a aruncat pe piaţă cimilitura despre schimbarea a cel puţin doi prefecţi şi a unui subprefect.

Printscreen InfoBrăila 30 ianuarie 2014
Cunoaşteţi declaraţia, toată lumea o cunoaşte, tot aşa cum a devenit viral secvenţa din videoconferinţa cu prefecţii în care vicepremierul l-a luat la mişto, scuzaţi expresia, pe unul din înalţii demnitari care nu se descurca să vorbească despre situaţia din judeţul lui decât trăgând cu ochiul la notiţe.

Prefectul emoţionat este Ghiorghi Obreja (Brăila), cel despre care ziarele locale spun că s-a înzăpezit de două ori aproape înadins "undeva între Gemenele şi Râmnicelu". Povestea e halucinantă: prefectul desăzpezit iniţial s-ar fi înzăpezit din nou (din prostie?)

miercuri, 29 ianuarie 2014

Despre reforma structurală a sectorului bancar în UE

Comisia Europeană a propus noi norme menite să împiedice cele mai mari și mai complexe bănci să se implice în activitatea riscantă de tranzacționare în cont propriu. De asemenea, noile norme ar conferi autorităților de supraveghere competența de a solicita acestor bănci să separe anumite activități de tranzacționare, potențial riscante, de activitățile de atragere de depozite, în cazul în care desfășurarea unor astfel de activități le poate afecta stabilitatea financiară. Împreună cu această propunere, Comisia a adoptat măsuri de însoțire menite să crească transparența anumitor tranzacții din sectorul bancar paralel. Aceste măsuri completează reformele cuprinzătoare deja întreprinse pentru consolidarea sectorului financiar al UE. 

Propunerea privind reforma structurală a băncilor din UE nu se va aplica decât în cazul celor mai mari și mai complexe bănci din UE, care au un volum semnificativ de activități de tranzacționare. 

marți, 28 ianuarie 2014

Cele opt principii ale Pactului pentru Europa în materie de protecţia datelor (propus de Viviane Reding)

Viviane Reding, vicepreşedintele Comisie Europene
Cu ocazia Zilei europene de protecție a datelor (28 ianuarie), într-un discurs ținut la Centrul de Studii Politice Europene (CEPS), dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție, a făcut apel la un „pact pentru Europa în materie de protecție a datelor” (SPEECH/14/62).

Ea a enunţat opt principii pentru acest pact:

luni, 27 ianuarie 2014

Divorţ internaţional, acum şi în Grecia

Încă o informaţie de interes: Comisia Europeană a dat undă verde deciziei Greciei de a se alătura celor 15 țări care au aderat deja la normele UE ce permit cuplurilor internaționale să aleagă țara a cărei legislație se aplică în cazul divorțului sau al separării lor de drept.

"Este foarte încurajator să vedem că încă un stat se alătură formei de cooperare consolidată care ajută cuplurile internaționale ce trec printr-un divorț. Cum libera circulație a persoanelor le permite bărbaților și femeilor din toată Europa să se întâlnească și să se îndrăgostească, trebuie să asigurăm securitatea juridică în caz de divorț", a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție, citată de site-ul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Potrivit sursei citate, regulamentul privind legea aplicabilă divorțului are drept scop să ofere asistență partenerilor mai vulnerabili pe durata procedurilor de divorț.

Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene, ediţia 2014

Website-ul proiectului finlandez MyCity, care a câştigat un Premiu pentru promovarea întreprinderilor europene
Am primit un comunicat de presă de la reprezentanţa Comisiei Europene, vă atrag atenţia asupra lui. M-aş bucura dacă vreun cititor al acestui blog ar fi nominalizat pentru ediţia din acest an (a opta) a "Premiilor pentru promovarea întreprinderilor europene".

Este vorba despre o competiție "menită să răsplătească cele mai ingenioase și mai de succes inițiative ale organismelor publice din UE și ale parteneriatelor de tip public-privat care susțin spiritul antreprenorial, precum și, în special, inițiative ale întreprinderilor mici și mijlocii". 

Practic, competiţia la nivel național începe acum. Următoarea fază va avea loc în luna mai, atunci când cei doi câștigători din fiecare țară vor concura la nivel internațional. 

joi, 23 ianuarie 2014

Obiectivele climatice şi energetice ale UE, la orizontul anului 2030

sursa foto: globalwarmingfacts.net/
Comisia Europeană a prezentat pilonii noului cadru al UE privind schimbările climatice și energia pentru 2030. Realitatea e, cum se spune, complexă. Specialiştii au ce studia. Până în 2030 nu mai e chiar atât de mult pe cât pare, iar oamenii deştepţi pot acţiona deja.

Elementele-cheie ale cadrului politic pentru 2030 stabilite de Comisie sunt următoarele:

miercuri, 22 ianuarie 2014

Tragedia din Apuseni. Cuţu-cuţu sau mic studiu de caz despre un monument de prostie

Un text care n-ar fi tebuit să existe (prinscreen de pe site-ul Cuţu-Cuţu)
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu am crezut iniţial că e vorba de o glumă nereuşită a prietenului Eftimie. Dar el face rareori glume nereuşite (are această calitate, da, dar să nu-i spuneţi). Hai, măi, chiar aşa?, mi-am zis. Şi am căutat sursa. Aşa am ajuns la pietricel, cel care a observat că Asociaţia Cuţu-Cuţu (sau doar distinsa preşedintă a Asociaţiei), are o poziţie în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Comentariul lui pietricel e mult mai rervat decât al lui Ovidiu E. Chestie de temperament. Amândoi sunt însă la fel de neplăcut impresionaţi (sic!) de ceea ce a putut născoci mintea doamnei Marcela Pisla, pres.

Vă las să citiţi textul "Să nu ucizi..." (redau doar un fragment), construit după ideea că Adrian Iovan şi-a căutat-o. Cum aşa? Simplu, arată doamna Pisla: a împuşcat mortal un om şi-un câine. Omul ca omul, dar câinele?! Doamna care a produs textul relatează pe larg poveseta potrivit căreia pilotul Iovan a omorât un maidanez în Otopeni.

Tragedia din Apuseni. Mic studiu de caz despre presa din România

Un jurnalist şi tricoul său negru, cu fotografia Aureliei Ion, în seara zilei de 21 ianuarie

Tragedia din Apuseni, cum i se spune, este şi un studiu de caz despre mass-media din România (guvernul s-a ocupat de stabilirea responsabilităţilor şi, poate, vreun scriitor sau scenarist va descrie literar drama de luni). Presa din România a încercat să ţină loc de toate acestea.

Agenţiile de ştiri, televiziunile, ziarele, reţelele sociale, jurnaliştii profesionişti sau amatori au încercat să afle, au furnizat informaţii, şi-au dat cu părerea, au participat. Presa profesionistă şi-a făcut, în principiu, datoria. Am zappat Realitatea TV, Digi24, România TV, Antena 3, B1, ProTV, TVR. Am urmărit ştirile Mediafax. Ştiu cât zbucium a fost. Luându-ne după ceea ce s-a văzut, presa a avut un rol cel puţin la fel de important în informarea localnicilor şi a autorităţilor cât instituţiile, cum se spune, abilitate. Ceea ce e OK.

Dar nu e totul roz nici aici, bineînţeles. La un moment dat, meseriaşii au fost daţi la o parte pentru a lăsa loc vedetel, show-ului. Cine ar rata şansa unor ratinguri atât de apetisante?

joi, 16 ianuarie 2014

Prima generaţie a corespondenţilor de război

Prima generaţie a corespondenţilor de război şcoliţi în România postdecembristă. Eu sunt al treilea din dreapta. Foto: ?
Marius Huc a salvat, ştie el cum, o fotografie despre care spune că e "din Mezozoicul timpuriu". Nu suntem chiar atât de bătrâni, dar a trecut mult de atunci (vreo 20 de ani!).

M-am înscris aproape din întâmplare, în căutare de, cum se spune azi, noi provocări. Au fost câteva cursuri interesante. Ne-au dat şi uniforme (cu împrumut). A fost, se pare, o gaşcă veselă. Prea multe amintiri nu mai am. Prespun că n-am pus foarte mult suflet şi că mă grăbeam mereu spre lucruri mai importante. Nici nu-mi amintesc foarte bine dacă am făcut acest curs înainte sau după războiul din Transnistria, pe care l-am "corespondat" împreună cu Sorin Stanciu pentru Revista NU.

Oricum, mulţi dintre cei care au absolvit acel curs au ajuns jurnalişti de vază şi chiar mai mult decât atât.
Marius Huc şi cei pe care i-a "tăguit", ca să folosesc un feisbucsism, au reuţit să identifice vreo zece tineri mititei: Marius Huc (incredibil de subţire), Antoaneta Dohotaru, Val Vâlcu, Doru Dragomir, Cătălin Radu Tănase, Adina Anghelescu, Viorel Apetrei, Sorin Avram, Monica Szlavik. Dacă mai ştiţi, spuneţi, aici sau pe Facebook.

miercuri, 15 ianuarie 2014

N-aş schimba nicio virgulă din ceea ce scriam despre Eminescu în urmă cu cinci ani

Redau mai jos un editorial publicat în Evenimentul zilei în urmă cu cinci ani. N-aş schimba nicio virgulă. Mi-ar plăcea să vă citesc comentariile (voi răspunde la fiecare).

Îl iubesc pe Eminescu, dar îi urăsc pe miliţienii lui

Încă din timpul liceului, poţi avea şansa să-l descoperi pe Eminescu numai dacă ai norocul unor dascăli deschişi la minte. Altfel, poţi ajunge să urăşti până şi numele poetului, îngreţoşat de sumedenia de superlative cu care manualele se întrec să-l slăvească.

Am crezut că procentul de minţi deschise a crescut în anii de libertate. Nişte decizii CNA de săptămâna trecută arată că nu e aşa. Ce s-a întâmplat? Joia trecută, la Radio ZU şi la Radio 21 au fost citite nişte parodii după Mihai Eminescu (21 - „Luceafărul“, ZU - „Băiet fiind păduri cutreieram“ şi „Atât de fragedă“).

CNA s-a întrunit, a făcut şedinţe, a pus în context (ziua poetului), a scris expuneri de motive („prezentarea în acest mod a operei literare a poetului naţional Mihai Eminescu a fost total lipsită de respectul cuvenit“) şi a amendat cele două posturi de radio. Maestrul Dan Grigore, membru CNA, a vorbit ulterior despre o „blasfemie“ şi a spus că el ar fi întrerupt emisiunile, dacă legea i-ar fi permis asta.

Dacă mă întrebaţi pe mine, erau nişte parodieri proaste,

luni, 6 ianuarie 2014

Adrian Năstase se întoarce la închisoare

Adrian Năstase, fotografie din tinereţe
Sentinţa de astăzi face parte din sintagma "România mereu surprinzătoare". N-ai zice că mentorul premierului Ponta, care se pregăteşte să devină nr. 1 în România, mai poate păţi una ca asta. N-ai zice dacă ai privin superficial.

În ceea ce mă priveşte, aş fi mulţumit dacă aş putea crede că Justiţia e independentă şi că în jurul ei se poate construi nucleul României curate (dar cred că şi asta e o sintagmă).

Ceea ce cred eu însă e mult mai cinic decât atât. Adrian Năstase era pe făraş de mai multă vreme şi definitiv. Practic, această nouă condamnare nu supără în realitate pe nimeni care contează azi. De supărat, îl supără într-adevăr doar pe Adrian Năstase. Pe el însuşi şi pe familia domniei sale. Ceilalţi fac parte dintr-un joc. Unii se bucură, unii se joacă de-a compătimirea şi solidaritatea. Unii sunt uşor îngrijoraţi, alţii (prea) entuziasmaţi.

Singurul lucru bun ar fi ca această condamnare să treacă drept mesaj. Mesajul că poţi fi premier omnipotent, cu un prezent grandios, care-ţi permite să calci în picioare orice şi să afişezi aroganţa maximă, cu un viitor de aur, dar până la urmă Justiţia te pune cu botul pe labe, se face dreptate, Trăiască România!

Ca să crezi totuşi în puterea acestui mesaj e nevoie de ceva mai mult. Cei care au habar cât de cât despre ceea ce se întâmplă în instanţe, de la cele mai mici la cele mai înalte, ştiu ce vreau să spun. Pentru că în România a dispărut încrederea. Oricât de juste a fi unele lucruri, oricât de drepte şi de curate unele persoane (culmea, mai există!), peisajul general e maculat.

Aşadar, bucurie reţinută, vă cer celor prea entuziasmaţi! Mai puţine lacrimi de crocodil, vă cer celor care se grăbesc să puncteze politic. Încredere rezervată în Justiţia română, dar încredere, vă cer tuturor. Condamnarea bogătaşilor, bucuria proştilor - ca să parafrazez.

Condamnarea unui bogătaş nu micşorează cota şomajului şi nu umflă conturile plebei. Dar ajută, atunci când e pe bune, pe probe (aşa cum pare să fie în acest caz!).

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters