Viviane Reding, vicepreşedintele Comisie Europene |
Cu ocazia Zilei europene de protecție a datelor (28 ianuarie), într-un discurs ținut la Centrul de Studii Politice Europene (CEPS), dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție, a făcut apel la un „pact pentru Europa în materie de protecție a datelor” (SPEECH/14/62).
Ea a enunţat opt principii pentru acest pact:
- Reforma în materie de protecție a datelor trebuie să fie înscrisă în legislație. "Îmi doresc ca în 2014 protecția datelor să cunoască o viteză maximă.”
- Nicio distincție între sectorul privat și sectorul public. "Cetățenii pur și simplu nu ar înțelege o astfel de distincție într-o perioadă în care sectorul public colectează, coroborează și uneori chiar vinde date cu caracter personal. De asemenea, este foarte dificil să se facă o distincție atunci când o autoritate locală poate cumpăra spațiu de stocare într-un cloud privat.”
- Dezbatere publică. „Actele legislative care instituie norme de protecție a datelor sau care afectează viața privată trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice, deoarece acestea vizează libertățile civile online.”
- E inacceptabilă supravegherea generalizată. „Colectarea datelor ar trebui să aibă un obiect specific și să se limiteze la ceea ce este proporțional cu obiectivele care au fost stabilite. Supravegherea generalizată a datelor transmise în cadrul comunicațiilor electronice nu este acceptabilă.”
- Claritate, limpezime. „Actele legislative trebuie să fie clare și trebuie să fie actualizate. Nu este posibil ca statele să se bazeze pe norme depășite, elaborate într-o altă epocă tehnologică, pentru a reglementa programele de supraveghere moderne.”
- Securitatea națională - excepţie, nu regulă. "Securitatea naţională ar trebui să fie invocată cu moderație”
- Control judiciar şi executiv. „Dacă nu se prevede un rol pentru autoritățile judiciare, nu poate exista un adevărat control. Este bine să existe un control executiv, este necesar să se asigure un control parlamentar, însă este esențial să existe un control judiciar.”
- Standarde comune indiferent de cetăţenie. „Un mesaj adresat prietenilor noștri americani: normele privind protecția datelor ar trebui să se aplice indiferent de cetățenia persoanei în cauză. Aplicarea unor standarde diferite în cazul propriilor resortisanți și al resortisanților altor țări nu are niciun sens având în vedere caracterul deschis al internetului.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu