Pagini

miercuri, 22 ianuarie 2014

Tragedia din Apuseni. Mic studiu de caz despre presa din România

Un jurnalist şi tricoul său negru, cu fotografia Aureliei Ion, în seara zilei de 21 ianuarie

Tragedia din Apuseni, cum i se spune, este şi un studiu de caz despre mass-media din România (guvernul s-a ocupat de stabilirea responsabilităţilor şi, poate, vreun scriitor sau scenarist va descrie literar drama de luni). Presa din România a încercat să ţină loc de toate acestea.

Agenţiile de ştiri, televiziunile, ziarele, reţelele sociale, jurnaliştii profesionişti sau amatori au încercat să afle, au furnizat informaţii, şi-au dat cu părerea, au participat. Presa profesionistă şi-a făcut, în principiu, datoria. Am zappat Realitatea TV, Digi24, România TV, Antena 3, B1, ProTV, TVR. Am urmărit ştirile Mediafax. Ştiu cât zbucium a fost. Luându-ne după ceea ce s-a văzut, presa a avut un rol cel puţin la fel de important în informarea localnicilor şi a autorităţilor cât instituţiile, cum se spune, abilitate. Ceea ce e OK.

Dar nu e totul roz nici aici, bineînţeles. La un moment dat, meseriaşii au fost daţi la o parte pentru a lăsa loc vedetel, show-ului. Cine ar rata şansa unor ratinguri atât de apetisante?


Se spune că în momentele de criză vezi limpede cine ce hram poartă. Dacă aveai dubii, îţi dai seama în astfel de momente cine e sincer, cine cinic, cine ipocrit. Cui îi place enorm că se vede pe sticlă atunci când toată ţara se uită, vorba aia, în gura-i sexybrunetă. Cine poate vorbi aproape liber o jumătate de oră, neîntrerupt, forţând chiar nişte lacrimi spre final, cu vocea sugrumată. Şi cine apare, a doua zi, cu vocea afectată, aproape didactic, cu un tricou de prost gust prin care încearcă să monetizeze doliul lansat pe Facebook de colegii studentei care a murit.

Fireşte, nu-mi imaginez că tournesolul de criză schimbă opinii şi preferinţe. Îi cunosc personal pe cei mai mulţi dintre eroii media ai acestor zile şi sunt destul de ferit de surprize. Dar am vrut să consemnez.

P.S. Cristi Dimitriu a spus-o cu năduf (şi cu promptitudine - lucrează la Mediafax): "... imi e greatza de un om care poarta ipocrit tricoul cu chipul unei fete tinere care a murit pentru a salva vieti si nu știe nici măcar cum o cheamă!".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters