Pagini

luni, 29 august 2011

Persoanje de poveste: lingoul român

Afişul flash mob-ului care va avea loc mâine, în Bucureşti şi în Cluj

Am primit de la Miliţia Spirituală o invitaţie. Evenimentul sună bine. E drept, e mai mult o răcorire. Găsiţi amănunte aici.

P.S. Hai să popularizăm şi pagina de facebook de ujnde a pornit totul.

Două-trei gânduri legate de vizita de lucru la Roşia Montană

În mod normal, intervenţia lui Emil Boc e corectă (e prima oară când un oficial înalt al statului punctează asta): proiectul RMGC are două probleme majore:

1. dezastrul ecologic
2. avantajul economic al României e aproape nul

În mod normal, vizita preşedintelui Traian Băsescu la Roşia Montană poate fi interpretată ca

sâmbătă, 27 august 2011

Femeile lui Gigi Becali

 Am luat această fotografie de pe blogul teribil

E cool să te amuzi. Ne-am amuzat de Vadim ani în şir. Ne-am amuzat de Becali (Gigi). Încă ne amuzăm, dar nu e amuzamentul nostru. Zic. Desigur, (auto)sesizarea Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării e amuzantă, de asemenea. Şi cu la fel de mult efect. Bine, măcar, că ne amuzăm. Putem zâmbi, pornind de aici, putem da în râs. Iar râsul, se ştie, pune în mişcare un număr considerabil de muşchi ai feţei. E tonic. Ne însănătoşim brusc.

De la ce am pornit? De la câteva citate din Gigi Becali, europarlamentar român.

marți, 23 august 2011

Ceasul al doişpelea pentru Roşia Montană

 Indicator spre Roşia Montană. Foto: Călin Hera

Se ascute lupta, e ceasul al doişpelea. Proiectul RMGC pare pe val, după ce până şi şeful statului îl sprijină pe faţă (zilele trecute redeschisese discuţia Elena Udrea, apoi S. Lăzăroiu, cel care e, aşa cum intuisem, mâna forte prelungită a preşedintelui în guvern). Cine mai are curaj să se opună?

Mă amuză argumentele folosite: că suntem proşti să stăm cu fundul pe ditamai zăcământul de aur (când preţul aurului creşte aşa), în loc să-l folosim şi că "exista solutii pentru a extrage acest zacamant cu impact minim asupra mediului" (citatul se regăseşte constant în declaraţiile RMGC şi ale susţinătorilor câştigaţi de-a lungul timpului). 

Măcar T. Băsescu mai ţine la aparenţe şi cere renegocierea partajării beneficiilor. Solicitând de asemenea guvernului să aibă curaj să-şi asume proiectul. Somându-l, se poate interpreta.

Gestul consilierului prezidenţial Peter Ekstein Kovacs e de salutat. Sunt convins că RMGC a încercat să-l convingă şi pe el şi e clar că PEK a ştiut ce va urma atunci când a găsit de cuviinţă să tragă un ultim semnal de alarmă. 

PS Cristian Orgonaş trece în revistă câteva argumente pro şi contra, lista fiind mai lungă. 

UPDATE. Apreciez fabula lui Goţiu.

ALT UPDATE. De la Moise Guran, via Ovidiu (care face un istoric al retragerii statului român din afacere şi oferă linkuri interesante), aflu că declaraţiile de la Bucureşti ridică preţul acţiunilor Gabriel Resources în Canada.   

duminică, 7 august 2011

Sorin Naţional Arena Oprescu

Imagini cu Sorin Oprescu proiectate pe ecranele gigant de pe Naţional Arena cu ocazia "porţilor deschise", 6 august 2011. Foto: Călin Hera

Una e să le dai doar pâine şi circ, alta să le oferi ditamai arena. Socoteala lui Sorin Oprescu e simplă: la alegerile care vor avea loc peste zece luni va trebui să le spună bucureştenilor că a făcut şi altceva decât cel mai mare cârnat din lume, cel mai mare tort şi cei mai mulţi moşi crăciuni care împart cadouri.

Şmecheria cu Pasajul Basarab a fost  bună, dar n-a ţinut. A avut darul mai mult să-l enerveze pe Băsescu decât să puncteze la electorat. Iar cei din PDL au făcut suficient scandal pentru a-i strica petrecerea (e destul de notoriu că ideea a fost iniţiată de actualul şef de stat, în vremea în care era primar general).

Pentru Sorin Oprescu a fost clar că are nevoie de altceva, mai grandios, care să se bucure de un impact mai mare. Ceva adevărat, nu copilăriile despre autostrăzi suspendate.

joi, 4 august 2011

Un pas mic pentru ruperea coaliţiei

La cald.
Traian Băsescu zicea că ori se înţeleg unul cu celălalt, ori pleacă amândoi (ministrul Sănătăţii Cseke Attila UDMR şi şeful CNAS, Lucian Duţă PDL). A mai zis şeful statului multe despre Sănătate, a cerut public să nu fie plătite arieratele către furnizorii de medicamente.

Până şi şeful misiunii FMI în relaţia cu România, Jeffrey Franks a găsit de cuviinţă să critice sistemul de sănătate din România (vă mai amintiţi faza cu maşina veche şi nepoluantă, care trebuie schimbată cu una nouă încă de la începutul anului 2012).

În contextul ăsta şi-a dat demisia ministrul Sănătăţii (am vrut să precizez).

Ce înseamnă asta?

miercuri, 3 august 2011

Fitilele zilei (politică mare)

Din nou, din nou şi din nou, ne aflăm în aceeaşi zonă de fitile politice. Dacă nu poţi atlfel, dezbină-i, descurajează-i, că oameni sunt şi ei. Observ o nouă ofensivă mediatică la capătul căreia ar trebui ca USL să piardă (câte ceva) şi PDL, eventual prin satelitul UNPR, să câştige (câte ceva).

Lăzăroiu bagă fitile, spunând că, cine ştie, PSD se va alătura unei mari coaliţii (cu PDL) la toamnă. Băescu bagă fitile, spunând că el ar vedea o coaliţie PDL-PNL-UDMR (la toamnă sau la toamna ailaltă). Îşi permite, preşedintele, să spună că USL n-are nicio şansă să dea viitorul premier, chiar dacă va avea peste 50% din voturi, că textul Constituţiei nu zice ceva despre alianţe politice.

Între timp, Crin Antonescu se păruieşte cu Dinu Patriciu.

Nicio problemă: în România se poate spune orice, se pot face şi talk-showuri p-ormă; tot aia-i.
Ideea e să le-o tragi celorlalţi (că şi ei ţi-au tras-o şi-or să ţi-o mai tragă). Sau măcar să bagi nişte fitile.

luni, 1 august 2011

Electricianul şi poliţiştii aflaţi la datorie (live)

Un tip a dat foc maşinii unui cântăreţ care-i datora nişte bani (îi făcuse instalaţia electrică acasă). După care a venit să se predea, live, în faţa unei televiziuni de ştiri (Realitatea TV). În timp ce acorda interviul stabilit cu redacţia Ştiri, vreo trei poliţişti stăteau cuminţi în planul II, aşteptând să se termine intervenţia (cam trei minute, dar nu ştim cât au durat pregătirile, i-o fi aşezat vreun producător în cadru). Apoi au venit graţios să-l ia pe ins la secţie, să îndeplinească formalitatea.

Dar să vezi tărăşenie, electricianul şi-a făcut numărul: le-a cerut agenţilor să se legitimeze (le-a zis că-s miliţieni), să-i arate şi buletinele, nu doar legimitaţiile de poliţist (toată povestea, aici). A fost o discuţie nepregătită, în care electricianul devenit vedetă pentru cinci minute şi-a imaginat că le dă o lecţie de civism unor poliţişti care au nimerit în acea situaţie penibilă din vina lor (sau a şefilor lor). Dacă accepţi să participi la show-uri pentru care nu eşti pregătit, trebuie să ştii că-ţi asumi nişte riscuri.

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters