Pagini

vineri, 30 octombrie 2009

Salvarea Basarabiei prin Nato

Chisinăul nu are de ales, dacă vrea să se smulgă din băltire. Asta se poate doar printr-o optiune clară pentru Nato. Trăim într-o epocă în care neutralitatea nu e un lux, e o prostie. Noii lideri trebuie să mute curajos, în fortă. Să citească atent si mesajul lui Biden, nu doar chemarea la ordine a Moscovei.

Îmi amintesc cât de înjurat a fost ex-presedintele Emil Constantinescu atunci când, pe răspunderea lui, a decis ca România să sprijine actiunea SUA în Kosovo. Si, totusi, a fost o decizie istorică, determinantă pentru evolutia ulterioară a României. Celor care se grăbesc să spună că, acum cel putin, direstia e gresită, le spun: imaginati-vă cât de puturoasă ar fi fost situatia dacă n-am fi fost primiti în Nato si în UE!

Am scris un editorial în Evz despre asta. Aici pot răspunde la eventuale întrebări, poat da eventuale replici.

12 comentarii:

  1. Si cu gazul la sfert de pret, livrat de Rusia, ce fac ? Il vor cumpara pe datorie de la UE, la pret intreg, adica tot de la rusi, dar via Berlin ?

    RăspundețiȘtergere
  2. @pheideas: Cred că nimeni nu-şi imaginează câini cu covrigi în coadă. Însă ruperea de Rusia înseamnă să aibă o perspectivă. O întredeschidere, în cel mai rău caz. Noi nu plătim gazul la sfert şi tocmai avem un guvern incompetent, o nevoie disperată de împrumuturi. Şi, totuşi, în România e respirabil.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar fi o varianta convenabila pentru Romania. Moldovenilor actuali le convine sa suga de la mai multe oi...Mai este si Ucraina; dupa ce-si va clarifica identitatea, se va defini si Moldova. Parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Daurel: Ar fi convenabil în primul rând pentru oamenii aceia.

    RăspundețiȘtergere
  5. ma tem ca nu va fi asa de usor, fratii nostri moldoveni au fost rusificati de prea multa vreme si privesc UE si NATo ca pe dusmanii lor traditionali...chiar si compozitia etnica a tzarii a fost schimbata, dupa razboi, romanii/moldovenii erau cam 80%, acum sunt doar 50 poate 60% romani, restul sunt rusi si rusofoni...din pacate rusofonii raman in continuare in structurile de conducere si nu vor decat o apropiere de rusia....

    RăspundețiȘtergere
  6. Bun editorialul! Aseară în cadrul unei emisiuni televizate i-am întrebat pe mai mulți deputați cât naiba ni se va mai decide viitorul la Moscova, iar răspunsul a fost unul dezamăgitor. Din păcate unele componente ale Alianței nu doar că nu-și doresc dezlipirea de Rusia, ba chiar vor să le fie mai vasali decât comuniștii. Cred că pe viitor voi aborda și pe blog această temă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu ajutorul OTAN/NATO doar partea până la Nistru poate fi cumva recuperată. Momenul din 1989 nu a fost valorificat, iar acum a vorbi despre NATO nu că n-ar fi ne-serios, nu, ci pur şi simplu e foarte şi foarte târziu. Cineva zicea că la conducere-s rusofilii; răspuns - nu; că există - da; că conduc - nu. Limba rusă mai rămâne însă larg, poate chiar prea larg folosită ca limbă a afacerilor. NATO - acum... E ca şi ai fi aşteptat să-ţi vină prietenul demult şi iată că-l vezi întrebându-te de nu cumva ai vrea să-l vezi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna! Vreau sa marturisesc ca urmaresc de putina vreme editorialele dvs, domnule Hera, insa sunt impresionata in sens pozitiv de problemele tratate de dvs (mai ales cand e vorba de Moldova, pt ca sunt de acolo)si de abordare. As vrea sa-i dau o replica userului "Neinfectat De Comunism", care spunea asa:
    "chiar si compozitia etnica a tzarii a fost schimbata, dupa razboi, romanii/moldovenii erau cam 80%, acum sunt doar 50 poate 60%" In primul rand despre care razboi este vorba, iar in al doilea rand ii spun ca romanii in basarabia contituie 76% din populatie conform recensamantului din 2004.
    in alta ordine de idei, domnul "Daurel" zicea:"Moldovenilor actuali le convine sa suga de la mai multe oi". As vrea sa-i doresc si dumnealui sa suga tot de la atatea oi de la cate sug moldovenii, dar iubesc enorm Romania si nu pot spune asta. Sanatate!
    Editoriale la fel de bune ca si pana acum!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Neinfectat de Comunism: Tocmai de aceea spun că primul lucru pe care trebuie să-l facă noua conducere a Basarabiei (după ce va fi luat decizia) e să informeze populatia. Nu cu lozinci, ci să spună ce poate face si ce nu poate face Nato.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alexandru Cozer: Crede-mă, asta e problema principală. Restul e retorică. Iar politica pasilor mici e lasitate.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Lucid: Nato înseamnă optiune. Directie clară, fără echivoc. E un simbol, dacă vrei. Al dracului de important.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ludmila: Multumesc frumos pentru apreciere. În niciun caz Daurel n-a vrut să jignească pe cineva. Priveste ceea ce a spus ca pe o analiză exprimată, poate, mai plastic. Cred că în Basarabia, la fel ca dincoace de Prut si ca în toate locurile infestate la un moment dat cu virusul comunist, există destul de multi oameni care asteaptă „să li se dea”, n-are a face de unde. În România, de pildă, încă se cumpără voturi, cu foarte putin - cu lighene colorate, pungi cu făină samd. Nu e suficientă libertatea de expresie/informare, e doar necesară.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters