Pagini

vineri, 23 octombrie 2009

Oastea lui Băsescu (24 aprilie 2007)

"Va rog, pe cei care va simtiti membri in Oastea lui Basescu: nu uitati principiile in care credeti in aceste zile!"

Zilele acestea s-a vorbit despre Piata Universitatii mai mult decat in tot anul 1990. Am intalnit cele mai agresive puncte de vedere la oameni care, in 1990, erau tanci ori infocati sustinatori ai lui Iliescu si ai mesajului „IMGB face ordine”. E foarte bine daca ei cred acum in principiile „golanilor”; inseamna ca miscarea de atunci n-a fost degeaba.

Sunt masa de manevra, sunt prostiti, au fost fanatizati, sunt membri de partid adusi cu autocare la miting, s-a spus. Sunt oameni care il iubesc pe Basescu, nu sunt contra a ceva, ei cred in liderul providential, s-a spus.

Oricum ar fi, sa nu uite ca e nevoie de decenta. „Golanii” din 1990 au promovat nonviolenta, au preferat sa transmita, sa cante, sa spuna, nu sa impuna. Au fost luati pe sus, umpluti de sange, multi au parasit scarbiti Romania. Dar au ramas cu aceleasi principii.

Cei mai periculosi sunt oamenii care nu au indoieli. Sunt periculosi pentru ei insisi si pentru cei din jurul lor. Am aflat in aceste zile ca ei sunt multi. E bine sa ai principii, e bine sa crezi in ceva. E preferabil ca principiile sa nu se schimbe prea des. Renuntarea la cele gresite in favoarea unora corecte e, totusi, un lucru bun.

E bine chiar sa mergi pana in panzele albe atunci cand crezi cu toata fiinta ca ceea ce faci e bine. Inainte de-a o face, e bine sa te dai un pic deoparte si sa incerci sa te raportezi la tine, cel de acum 15-20 ani si la tine cel care vei fi peste 15-20 de ani. Daca dupa acest exercitiu convingerile de acum iti raman intacte, atunci da-i inainte!

Dar nu fi agresiv cu cei care nu-ti impartasesc ideile sau care aleg o alta forma de manifestare. Daca ai ragaz, incearca sa intelegi si punctul lor de vedere. Nu trebuie sa-l accepti.

Dar daca incerci sa-l intelegi, este posibil ca propriile convingeri sa devina mai puternice sau, poate, tu insuti poti deveni mai intelept. Acum se vorbeste prea mult in alb sau negru si atat. Cine nu e cu noi, militant, e clar impotriva noastra. Acum, e o situatie extraordinara, de acord. Dar nu e stare de razboi! Nu cadeti, oameni buni, in pacatul de a va lasa asmutiti unii impotriva celorlalti. Ramaneti decenti pe strada, la mitinguri, in tramvai, acasa. Exprimati-va punctul de vedere, participati. Mergeti la vot, oameni buni. Daca tot va fi referendum, spuneti-va parerea!

Dar pastrati masura bunului-simt. Faceti in asa fel incat sa nu va fie rusine de ceea ce faceti si de felul in care o faceti. Ce-o sa se intample? Credeti ca dupa referendum Traian Basescu va avea mai multa putere, ca va face minuni? Nu, oameni buni, minunile tot voi le veti face, daca e sa fie facute. Va rog, pe cei care va simtiti membri in Oastea lui Basescu: nu uitati principiile in care credeti in aceste zile!

Comunismul si comunistii sunt, poate, cel mai mare rau care s-a abatut vreodata asupra Romaniei. Securistii de ieri si de azi sunt, parca, mai periculosi decat niciodata; manipularile lor, jocurile lor, iesirea papusilor lor la scena deschisa arata cat de mare e miza.

Caci miza nu e Basescu si, desigur, nici minunatul „Nou inceput” al lui Geoana. Lucrul de care se tem intr-adevar daunatorii Romaniei este acela ca voi, oameni buni, cei care impartasiti principiile golanilor din Piata Universitatii, ati devenit majoritari. Pentru toti voiculestii si vadimii din Romania, acesta e pericolul. Pentru noi, toti ceilalti, pericolul e sa ne dam in cap, unii altora, sa uitam ce ne enerveaza si ce ne insufleteste.


NOTĂ. E un editorial mai vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters