Mai mult din întâmplare, un învătat din Cluj, Bogdan Crăciun, a descoperit în Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca o carte rară rău: „De revolutionibus orbium coelestium libri”, tipărită în 1543 - autor Nicolaus Copernicus sau, mai pe româneste, Nicu Copernicu (sic!).
Cartea, tinută în mâna înmănusată de Bogdan Crăciun si fotografiată de Mihai Soica/Evz
Povestea e redată pe larg în Evz într-un articol marca Mihai Soica (bunul meu amic clujean s-a miscat foarte repede: a documentat si a scris articolul în 3-4 ore!). Referintele despre cât de valoroasă e cărtulia (dacă as avea banii ăia, nu i-as cheltui asa, desi respect cărtile), aici.
M-a intrigat un lucru (chiar mai mult decât acela că volumul a zăcut în bibliotecă 50 de ani, fără să aibă cineva habar de asta). Anume, că volumul a ajuns la stat prin nationalizarea colecţiei de cărţi rare a Colegiului Unitarian. Veti spune că si America a fost tot un fel de nationalizare? Hm.
Mai sunt si oameni cinstiti in Romania! Sper sa inteleaga tot natul ce criminali au fost cei ce au confiscat...Probabil cartea nici n-a fost inventariata! SUA nu a nationalizat, ci a cumparat participatiuni la bancile respective; banii se vor intoarce la buget cand va vinde acele actiuni.
RăspundețiȘtergere@Daurel: Mă gândeam la „nationalizarea” făcută de conchistadori.
RăspundețiȘtergere