Pagini

duminică, 2 octombrie 2016

Americanii și răul mai mic

Sondaj Fox News. Americanii, mai îngrijorați de problema mailurilor Hillary decât de problema taxelor Trump
Mult așteptata dezbatere Hillary vs. Trump a fost câștigată, s-a spus și s-a scris, de Hillary Clinton, candidata democrată, mai stăpână, pe ea și pe marile teme de dezbatere, decât candidatul republican Donald Trump. Un sondaj de opinie Fox News arată că 61% dintre americani o dau câștigătoarea dezbaterii pe Hillary și doar 21% pe Trump.


Entuziaștii pro-Hillary sau anti-Trump, ba chiar și analiștii obiectivi, au apreciat atacurile „la ficați” făcute de soția lui Bill Clinton. În special pe acela referitor la detaliul că miliardarul nu a făcut publică plata (și valoarea) taxelor. „O voi face atunci când Hillary va face și ea publice cele 30.000 de mailuri”, a fost replica stângace a lui Donald Trump.

Așa mi s-a părut mie, stângace. Așa am crezut eu, că a candida la Președinția Statelor Unite, încercând să ascunzi nivelul taxelor plătite - în condițiile în care afișezi imaginea unuia care respectă regulile și banii sunt printre cele mai folosite noțiuni ale discursului -, e grav. Sau, mă rog, cam neconvingător. Cam de neîncredere. De ce ai avea încredere în cineva prins cu scheleți în dulap?

Probabil însă că nu am judecat la adevărata valoare problema emailurilor lui Hillary Clinton. A folosi adresa personală de mail pentru corespondență oficială (113 mailuri au conținut informații clasificate, dintre care 65 Secret și 22 Top Secret) e mai grav decât pare la prima vedere. Fiindcă poate trezi neîncredere.

Un sondaj de opinie Fox News a arătat ceva interesant: oricât de iscusit și minuțios pregătit a fost atacul pe taxele nedezvăluite ale lui Trump, răspunsul „de grădiniță” al acestuia a fost mai iscusit, pentru că a prins mai bine la cei care votează - alegătorul american.

Concret: doar 46 % dintre americani s-au arătat deranjași de faptul că Donald Trump nu vrea să facă publică plata taxelor (ce are de ascuns? faptul că nu e atât de bogat pe cât pretinde? vreo inginerie financiară gen „să faci ce zice popa, nu ce face popa”), în vreme ce 60% sunt deranjați de scandalul emailurilor Hillary Clinton.

În cine să ai mai mare încredere dintre doi buni de gură: în unul care bravează sau în altul care le zice ca la carte (dar pe amândoi îi suspectezi că vor să te facă?). Era mai bine atunci când trebuia să-l alegi pe cel mai bun.

Deocamdată, arată sondajul publicat de Fox News, ambii candidați sunt nepopulari (53% au o opinie negativă față de Hillary, respectiv 55% față de Trump).

Un comentariu:

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters