Pagini

miercuri, 19 februarie 2014

Ce mai înseamnă un ultimatum în ziua de azi

Liderul PNL Crin Antonescu anunţând că premierul Victor Ponta are răgaz până luni să vină cu Guvernul în Parlament
Liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au decredibilizat sfânta instituţie a ultimatumurilor. Asta cel puţin de la apariţia Crizei Iohannis, de când cei doi parteneri (sic!) politici şi-au transmis unul altuia atâtea ultimatumuri încât le-am pierdut şirul. În general, vorbim despre ultimatumuri de genul "ia-l de pe mine, că-l omor!". Au făcut exces de figuri de stil, respectiv de figuri sobre, încărcate de importanţa momentului şi şi-au trimis cele mai cumplite ameninţări.

Ultima serie de ultimatumuri a fost cea de adineauri. Acum, fiecare aşteaptă ca, "până luni", celălalt "să se decidă".
E probabil ca până atunci cei doi mari bărbaţi de stat să mai facă cel puţin o dată (pariez că de mai multe ori) turul televiziunilor şi să întărească sau să nuanţeze ultimatumul din data de 19 februarie, astfel încât luni să nici nu mai ştim la care dintre ele ne referim.

Serios vorbind, cele două părţi cred că au făcut deja tot ce puteau face pentru a-i face atenţi pe oameni. Ştie toată lumea că USL se rupe sau măcar că se întâmplă ceva, liderii ăştia politici chiar lucrează, chiar fac politică, chiar sunt preocupaţi. Mai mult, au fost atinse deja şi obiectivele de la nivelul următor: mobilizarea simpatizanţilor celor două blocuri politice. Dacă duminica următoare ar avea loc alegeri n-ar fi bine (încă nu va fi trecut ultimatumul de luni), dar atmosfera de tranşee se face simţită, ceea ce e excelent pentru candidaţi, în perspectiva alegerilor europarlamentare şi a celor prezidenţiale.

Problema e ceea ce urmează după un ultimatum. Vorbim despre ceva irevocabil, care nu dă loc de întors. Şirul de ultimatumuri transmise unul altuia de foştii prieteni politici Crin Antonescu şi Victor Ponta, din foarte multă bună credinţă, desigur, poate avea un efect pervers: demobilizarea treptată a posibililor alegători şi decredibilizarea ireversibilă a celor doi.

Cei îngrijoraţi de decredibilizarea noţiunii de ultimatum, să fie pe pace: limba română va găsi curând un alt termen (avem o limbă vie, creativă) pentru a defini "ultimul cuvânt".

2 comentarii:

  1. Perdeaua perfecta pentru a ignora situatia din Ucraina .... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Hm, cred că mergi prea departe. Nu Ucraina e ţinta aici, ci lupta pentru putere&supravieţuire politică din România.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters