Pagini

marți, 4 februarie 2014

FMI şi Comisia Europeană constată "o încetinire a progreselor în reducerea arieratelor companiilor de stat"

Într-o declaraţie făcută în urma vizitei în România de echipele FMI şi ale Comisiei Europene, în perioada 21 ianuarie - 4 februarie, membrii celor două echipe au constatat "o încetinire a progreselor în reducerea arieratelor companiilor de stat". Declaraţia arată că, totuşi, "au fost demarate acţiuni corective, care includ transferuri bugetare şi măsuri de restructurare" şi "urmează a fi definit un plan de acţiune pentru reducerea sustenabilă a arieratelor pe termen mediu".


În acelaşi timp, potrivit documentului citat, "politica monetară continuă să fie relaxată, ceea ce s-a tradus printr-o reducere considerabilă a ratelor de dobândă pe segmentul creditării. În combinaţie cu programele guvernamentale de garantare,  acest lucru ar trebui să permită o revenire modestă a creditării în lei. În ciuda presiunilor legate de calitatea activelor, sectorul bancar dispune în continuare de un capital confortabil,  dar şi de lichidităţi şi rezerve de provizionare".

Concluzia vizitei: s-a ajuns la un acord la nivel tehnic. "Programul rămâne, în linii mari, în direcţia cea bună. Majoritatea criteriilor de performanţă stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost îndeplinite sau sunt aproape îndeplinite", se arată în declaraţia comună.

Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat în vizită la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 4 februarie 2014, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare, combinate, în cadrul programului economic sprijinit the FMI prin Acordul Stand-By, precum şi pentru actualizarea situaţiei programului preventiv cu Uniunea Europeană privind balanţa de plăţi.

 Detalii şi declaraţia integrală, aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters