Pagini

joi, 9 aprilie 2009

Şi totuşi comuniştilor de la Chişinău le e frică

Şi totuşi comuniştilor le e frică. Oricât de mult i-au speriat pe copiii care nu mai suportă încă patru ani de minciună, corupţie, sărăcie, manipulare, închistare, de comunism, adică, comuniştilor de la Chişinău le e frică. Vineri, oamenii curaţi şi curajoşi şi cu minţile deschise din Basarabia se vor aduna pentru „adevarata revolutie”, cum îi spun ei.
Iar autoritătile comuniste fac tot posibilul să-i împiedice. Au băgat la puşcărie sute de oameni, în dispreţ total, comunist, faţă de drepturile omului. Răspândesc, perfid, teroare. Au tăiat toate comunicaţiile pe care le puteau tăia. Umblă pe străzi cu difuzoare din care latră vocea lui Voronin. Ministerul de interne îi ameninţă pe părinţi şi pe profesori „sa nu implice elevii în acţiuni de strada”.
Ameninţările nici măcar nu mai sunt voalate: „politia e în drept să aplice arme de foc şi mijloace speciale pentru restabilirea ordinii şi securităţii publice”. E ca în filmele cu dictaturi urâte. Dar nu e film. E real.
Asa cum nu obosesc s-o spun, e ultima răsuflare a Fiarei. O răsuflare grea, puturoasă. Care duhneşte a frică.



UPDATE. Ministerul de Interne dă un comunicat bizar (e o parolă?):



Mâine, 10 aprilie 2009, la ora 10.00 în sala specializată de tenis a SA „Efes
Vitanta” din str. Uzinelor 167, municipiul Chişinău, va avea loc cupa CSC
„Dinamo” la tenis de masă între ministerele şi serviciile de
forţă.
La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii instituţiilor
media interesaţi.


5 comentarii:

  1. Pe teatrul de operatiuni din Moldova sunt patru jucatori: Romania, UE, Rusia si Mafia locala.
    Gruparile mafiote aflate sub obladuirea comunistilor, au tot intereseul sa mentina forma actuala de guvernare. Chiar daca Voronin a pierdut fotoliul prezidential, conform patternului sovietic, el conduce in continuare tara. Daca lucrurile se vor linisti, va deveni Prim – Ministru. Acesta este si motivul lui personal in intreaga afacere.

    Romania joaca pe doua planuri. Unul este distragerea atentiei opiniei romanesti de la scandalurile din tara, in ajunul campaniei prezidentiale. Probabil ca "Smeagle" sau altul va iesi la rampa "in the next time", si va poza in salvatorul natiunii romane de pe ambele maluri ale Prutului. Nu e rau, macar sa fie suficient de destept sa nu arunce piatra in balta si apoi 1000 de destepti din toata Europa sa n-o poata scoate. Si in loc de "The President" sa devina "Most Wanted".
    Pe al doilea plan se afla interesele Uniunii Europene. Vor ca Moldova sa fie o piata de desfacere sigura. Are bani de cheltuit si investit. O parte vor veni de la FMI, o parte sunt deja in piata, iar alta sunt banii capsunarilor intorsi recent din UE (30 %din populatie).
    UE nu se poate implica direct, pentru ca nu vrea sa supere Kremlinul, si prefera sa “scoata castanele din foc cu mana Romaniei”. Pentru Europa, enclava comunista este ca un ghimpe. E de prea mult timp acolo si a inceput sa faca buba. Mai ales ca Moldova si-a reesalonat datoriile fata de Statele Unite si fata de Clubul Creditorilor de la Paris. Prin urmare, UE + FMI + altii vor sa fie siguri ca vor avea controlul in regiune. Si deci nu au niciun interes ca la Chisinau sa fie un guvern pro-moscovit.
    Sub masca patriotismului, Romania are si interese economice in zona. Aproape 80% din economia Moldovei se bazeaza pe relatia cu Romania. Pe plaiurile mioritice au cam scazut afacerile. De ce mafia afaceristilor mioritici n-ar putea conrola si businessul de peste Prut ? Si apoi Moldova are un potential agricol imens, pe care noi l-am aruncat la gunoi.

    In spatele intereselor interne si de vecinatate, apare The Big Bear.
    Rusia a pus urmatoarele conditii: daca Voronin & company castiga alegerile, s-ar putea sa reesaloneze datoria externa sau sa amane scumpirea gazelor. Sa nu uitam ca datoriile intreprinderii Moldova-Gaz la 1 ianuarie 2008 fata de furnizorul rus au fost de aproape 208 milioane dolari, in timp ce datoriile Transnistriei se ridica la aproape 1,7 miliarde dolari, dintre care peste 200 de milioane nu au fost achitate.
    Conform NewsIn, Rusia si-a anuntat intentia de a majora substantial pretul la gazele naturale livrate Republicii Moldova. Anuntul a fost facut chiar in ajunul vizitei la Moscova a premierului moldovean Vasile Tarlev, in februarie.
    Dupa esecurile diplomatice si economice ale ultimilor 20 de ani, Rusia vrea sa dea “o noua lectie” occidentului. Prima a fost in iarna.

    Voronin este prins la mijloc. Chiar el a spus-o de nenumarate ori: “Frate, frate, branza-i pe bani !”.
    As spune ca Voronin este un conducator mult mai intelept decat toti pe care i-a avut Romania in ultimii 20 de ani. Nu are nimic cu Romania, dar nici cu Rusia. Singura lui problema este Tiraspolul. Pacat ca strategii nostri nu si-au dat seama de asta si arunca cu noroi in bietul om.

    Asa ca, dincolo de “manifestarile spontane”, sunt interese geo-economice si politice.
    Sincer, imi pare rau pentru tinerii care vor trebui sa plateasca pentru credinta lor in democratie.

    RăspundețiȘtergere
  2. @pheideas: comentariul tau e foarte articulat si foarte cinic. Concluzia are o doza mare de plauzabilitate. Eu cred insa ca, uneori, sunt si pionii importanti intr-un joc de sah. Cu alte cuvinte, pot fi detemrinanti, la un moment dat, daca joaca bine. Stiu, exista, si nu de flori de mari, expresia „pion de sacrificiu”. La un moment dat, eu cred că e importantă si virgula aceea pe care cei mici o pot pune în planurile celor mari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa dea Dumnezeu ! ... Multam pentru aprecieri. Din pacate, asa se scrie istoria. Cei care mor apar in carti, iar cei care au de castigat, isi pastreaza anonimatul. Stiai ca Lenin a fost finantat de Rotschild, contra exploatarii pe timp de 30 de ani a petrolului din Caucaz ? Ce-a urmat, e istorie.

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am vrut sa fiu cinic, sincer ! Sunt unul care a trait istoria ultimilor 40 de ani pe viu. Stim amandoi cum se "fac" revolutiile. Ce s-ar fi intamplat, daca in '89 n-ar fi iesit oamenii in strada ? Iti spun eu: Jugoslavia. Si tot aici s-ar fi ajuns. Este adevarat ca politicul este sensibil la opinia publica, ca aduce voturi. In cazul Moldovei, gogoasa gazului rusesc e prea apetisanta, ca sa mai fie cineva impresionat. Conflictul se va stinge de la sine, copiii vor fi eliberati dupa cateva zile de "facut sectoare", iar Voronin va ajunge Prim. Pui pariu ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Deocamdatã, desfãşurarea evenimentelor e tipică şi a fost uşor previzibilă, mai ales unora care, cum spui, au exersat-o pe propria piele cu 20 de ani în urmă. Le-am spus şi prietenilor mei din Basarabia: cel mai rău lucru care se mai poate întâmpla, acum, că s-a ajuns pe derdeluş, e ca sute, poate mii de entuziaşti să ia degrabă calea Vestului. Iar până la următoarea generaţie de "revoluţionari" să mai treacă vreo zece ani. Cred însă că, în orice scenariu, oricât îşi arată acum muşchii, Voronin şi ai lui au pierdut partida. Peste un an, în locul lor vor fi alţii, în orice caz mai spălaţi. Pariul ăsta pot să-l ţin.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters