Am parcurs interviul acordat TVR de către Principele Radu, căruia îi voi spune în continuare Radu Duda. Prima mea impresie: discursul e bun, dar nu cred că va prinde astfel încât să disloce prea multe procente. Lucrul care îmi place cel mai mult e felul în care spune că vede rolul si locul presedintelui României:
„(Preşedintele României) este o instituţie, nu este o funcţie, este una de a reprezenta statul român... rolul fundamental politic îl are guvernarea prin premier şi prin membrii cabinetului, iar rolul politic legislativ îl are Parlamentul... Nicăieri nu se pune alături de cuvântul „preşedinte” verbul „a conduce”, ci doar verbul „a reprezenta” sau „a garanta”...
Exact asa văd si eu lucrurile: nu vreau un presedinte-jucător, nu vreau un presedinte-premier, vreau un presedinte-echilibru, un presedinte-întelept, un presedinte-monarh, dacă mi-e permisă această barbarie.
În rest, am mai notat câteva idei frumoase, cărora le stă de minune aici, pe un blog care se numeste „Naiv prin România”.
> „Nu este necesar să fii exotic pentru a fi convingător, nu e necesar să faci slugi în faţa opiniei publice…”
> „Eu nu mă duc să le cer voturi, eu mă duc să le cer ajutorul, mă duc să le spun că ei sunt cei care contează, că ei sunt cei care vor fi liderii care vor face schimbarea. Nu este posibil ca această schimbare să fie în România altfel, aşa cum am numit-o eu să fie făcută de un om, dimpotrivă, eu vreau să înţeleagă că ei, fiecare dintre ei, au partea lor de adevăr şi partea lor de răspundere.”
> „Ştiţi că există ţări în lume, cum e Portugalia, unde se învaţă la şcoală în afară de matematică, fizică şi chimie, ore de accesare de fonduri? De ce România să nu facă asta? Dar oamenii n-au nevoie să le dai lecţii, oamenii au nevoie să le dai încredere, să le dai iubire, să le dai speranţă şi să faci punţi de legătură cu ei adevărate.”
> „Casa Regală n-are nevoie de preşedinte, Casa Regală are nevoie de tron. Acum este vorba de altceva, nu e vorba de a servi Casa Regală, ci de a servi România. Maiestatea sa o să facă o apariţie în public la un moment dat, în care o să îşi manifeste poziţia faţă de această candidatură.”
> „Regalitatea nu înseamnă formă de guvernământ, regalitatea înseamnă mănunchi de valori.”
in principiu, ce zice Radu Duda e corect si de bun simt. Ceea ce lipseste insa este forta mesajului pe care nu o poate transmite un prefacut. Nu de alta, dar pentru a fi actor bun iti trebuie un pic mai mult decat facultatea de teatru. parerea mea...
RăspundețiȘtergereAsta e si părerea mea, Clarice. Discursul e bun, dar nu cred că va prinde, atât pentru că nu e pe placul oamenilor celor mai multi, cât si pentru că personajul nu e suficient de credibil, oricât l-ar sprijini Regele. Dar nu mă pot opri să nu aplaud orice pozitie în favoarea presedintelui-echilibru, contrapondere, adică, a ideii de presedinte-jucător, presedinte-tătuc.
RăspundețiȘtergere