Ce e cu candidatura Principelui Radu Duda?
Posibile variante:
a) varianta iepure - de luat în calcul doar în cazul în care ar exista şanse reale ca el să adune măcar 2-3 procente, iar aceste procente ar fi smulse cuiva anume. Eu încă n-am reuşit să identific portretul-robot al votantului Radu Duda, Principe. Monarhiştii-radicali care au apucat monarhia şi care sar în foc dacă Regele Mihai le-o cere? Monarhiştii-pragmatici? Monarhiştii-punct? Dezamăgiţii de Băsescu care n-ar merge chip la pesedeul lui Iliescu-Geoană şi nici la peneleul care nu s-a dezis de "trădătorul" Tăriceanu? Naivii care vor o figură nouă, dar totuşi cu alură şi o oarecare notorietate? Şi dacă ar fi toţi aceştia la un loc, câţi ar putea fi convinşi să iasă la vot? Sau e "iepure" anti-liberali şi anti-antipesedişti, în ideea că doar din aceea zonă ar putea proveni posibili votanţi pro-Duda? Cu alte cuvinte, e un "iepure" agreat de Traian Băsescu? Ar fi bizar, din moment ce prin târg se spune, totuşi, că sponsor de bază ar fi Dinu Patriciu.
b) varianta monarhistă - în această idee, campania electorală ar fi folosită doar pentru ca poporul român telespectator, considerat, în fine, cât de cât matur, să fie obişnuit, să aibă adică mintea deschisă şi pentru o eventuală soluţie monarhică în România, în contextul dezamăgirilor şi lipsei de speranţă previzibile la data alegerilor. (Intervine aici scărpinatul în cap: dacă e mai bună monarhia, de ce creditaţi republica?).
c) varianta orgolioasă -Radu Duda, trăitor deja de mulţi ani printre oameni cu sânge albastru, vrea şi el o confirmare că are sânge de luptător în vine şi asta i-a fost lupta cea mai spectaculoasă la îndemână.
d) varianta misiunii îndeplinite - Radu Duda (vom afla de la CNSAS) a avut o misiune de la Securitate, aceea de a compromite definitiv monarhia în România şi aceasta ar urma să fie cireaşa de pe tort.
e) varianta inerţiei - e un plan mai vechi, care implică resurse complexe, o maşinărie greoaie care a fost pusă în mişcare mai demult şi acum nu mai putea fi oprită?
Aş vrea să cred în varianta b). Ar fi un fel de sacrificiu de sine care l-ar înnobila întrucâtva pe Radu Duda. Dar dacă ideea a fost aceasta, atunci cred că "DeSacrificatul" ar fi putut să fie Principesa Margareta. Sper ca fraza dinainte să nu fie considerată lezmajestate. Eu cred că Principesa Margareta reprezintă mult mai mult şi, deci, ar avea un potenţial mult mai bun de a aduna voturi sau de a atrage atenţia. E mai credibilă în a transmite mesajul Casei Regale.
Mi-ar plăcea să aflu părerea voastră, la care ţin foarte mult.
b) si putin din a). Ma doare faptul ca indiferent cine are intentia de a candida, merge pe principiul: "cum sa-i fac pe fraieri ?". Nu ma asteptam de la Casa Regala. Cand e vorba de putere si interese, cei de sus, sunt toti la fel.
RăspundețiȘtergereDa, si eu sper ca este vorba de b. Daca Duda reuseste sa faca o impresie buna, si mai ales sa se diferentieze de restul candidatilor prin tinuta pe care o presupune un potential rege, in contexul dezamagirii profunde din societatea romaneasca, ar putea fi o buna reclama pentru monarhie.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte e foarte posibil sa nu fie nici un scenariu profund si elaborat in spatele acestei initiative, ci doar o manifestare de orgoliu complet rupt de realitate, cum vedem frevent in societatea romaneasca.
Din pacate varianta aceasta mi se pare mai probabila. Noi tot cautam proiecte si scenarii, dar in practica avem parte doar de improvizatii si reactii impulsive. :(