Pagini

luni, 13 aprilie 2009

Dosarul "Basarabia", fără cojones

Am înţeles toate subtilităţile. România, ca stat UE, nu trebuie să se expună. Nu trebuie să răspundă provocărilor lui Voronin. Autorităţile române au făcut tot ceea ce trebuia (adică lobby la Bruxelles şi la Washington), dar asta nu se vede şi e bine că nu se vede. Deci, staţi liniştiţi: situaţia e sub control...

Aşa începe editorialul de marţi pe care l-am publicat în Evz. Nu-l mai reproduc aici. Spun doar: am rezerve faţă de modul în care autorităţile române au gestionat criza de la Chişinău. Un membru important al UE ar fi trebuit să aibă ce butoane să apese, ar fi trebuit să aibă o voce clară, limpede, ascultată. Dar România nu e aşa ceva, tot astfel cum Traian Băsescu nu e un lider regional. Sunt convins că diplomaţia Diaconescu a reacţionat corect. Sunt convins că preşedintele Băsescu a reacţionat corect, a fost la curent cu tot. Dar sunt tot atât de convins că România nu a acţionat cu curaj, cu îndrăzneală, cu cojones. Sper ca realitatea să mă contrazică. Dar tare mi-e că liderii noştri sunt, ca de obicei, sub vremi.

UPDATE. La prima vedere (cred că si la a doua), eu sunt multumit cu discursul lui Traian Băsescu. Exact asta asteptam, eu, unul, să aud de la el: că nu poti să nu spui ceea ce se întâmplă dincolo de Prut, că suntem îngrijoraţi de represaliie care au loc, de încălcările grave ale drepturilor omului, reţineri abuzive, ameninţări, terorizarea cetăţenilor, fabricarea de dosare, anchete fără asigurarea asistenţei juridice, de atacul asupra libertătii presei, de brutalitatea militiei comuniste. pentru persoanele reţinute.

Este condamnabilă ameninţarea cetăţenilor cu folosirea armelor, ameninţare venită din partea unor lideri marcanţi ai Republicii Moldova şi care trădează o atitudine de neînţeles faţă de valoarea unică a vieţii fiecărui om ... Autorităţile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în faţa justiţiei penale internaţionale a persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni... România va analiza formele de asistenţă umanitară şi protecţie pentru cei ale căror viaţă şi integritate fizică sunt ameninţate... Vom continua să asigurăm sprijin persoanelor din Republica Moldova care se consideră români şi simt româneşte. Nu trebuie să acceptăm ca cei de acolo să fie izolaţi de restul Europei".

6 comentarii:

  1. Ştii că România nu a recunoscut încă independenţa Kosovo? E o problemă internă a Serbiei - asta e poziţia oficială a României, dar şi a altor state. O alegere de politică externă întemeiată prea mult pe umorile poporului şi prea puţin pe raţiune.

    Ceea ce se întâmplă acum la Chişinău e o problemă internă a Moldovei. Umorile joacă adesea feste.

    RăspundețiȘtergere
  2. dl. Hera, am citit si editorialul, insa raman la parerea personala ca Presedintele, in situatii de acest gen, trebuie sa aiba o declaratie oficiala. indiferent de demersul diplomatic pe care il are pe caile specifice....

    RăspundețiȘtergere
  3. Haideti să vedem ce va zice presedintele azi, în Parlament. Amândouă punctele de vedere (e gresit că a tăcut, e bine că a tăcut) au argumente de luat în considerare. Important e rezultatul, restul sunt detalii.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ovidiu: sunt de acord ca umorile joacă feste. Nu adesea, ci mereu.

    PS: Te astept la postarea la care ziceai că-mi arăti tu mie cât de deplasat am scris despre cazul Gigi Becali.

    RăspundețiȘtergere
  5. adevarul e ca Basescu se bucura de mare simpatia si popularitate in R.Moldova, lumea de acolo si cei de aci(basarabenii din Romania) au mare incredere in el (mai degraba ca om decat politician). Discursul de ieri ne-a facut sa credem ca situatia are totusi speranta de solutionare, insa avem noi oare garantia ca de la vorbe se va trece la fapte?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Oxana: Garantii nu există. Există însă perspective, atitudini, luări de pozitie necesare. La prima lectură, consider că Băsescu a spus fix ceea ce trebuia să spună. Cam târziu, după opinia mea, dar ok.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters