Pagini

vineri, 22 iulie 2016

România are două luni pentru a evita să ajungă în fața Curții de Justiție a UE

România are la dispoziție două luni pentru a transpune în legislație normele directivei referitoare la obiectele culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al UE.


Țara noastră este una dintre cele 8 state membre care a primit un aviz motivat în legătură cu transpunerea acestor norme, în condițiile în care traficul ilegal de bunuri culturale este o problemă care afectează toate țările UE.

Directiva 2014/60/UE are ca obiectiv concilierea principiului fundamental al liberei circulații a mărfurilor cu protecția bunurilor aparținând patrimoniului național. Ea contribuie la reducerea exodului ilegal de bunuri culturale și le permite țărilor UE să ceară mai ușor restituirea bunurilor aparținând patrimoniului național, care sunt adeseori importante pentru identitatea lor națională.

Noile norme ar fi trebuit să fie transpuse în legislația națională până la 19 decembrie 2015. Cipru, Finlanda, Franța, Spania, Lituania, Polonia, Portugalia și România încă nu au comunicat Comisiei Europeană transpunerea integrală a directivei în dreptul național. Dacă nu vor notifica transpunerea completă a directivei până în data de 19 decembrie, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters