Pagini

luni, 16 mai 2016

Corlă, Hexi și cu Zgonea

Trei subiecte azi, toate venind din urmă. Acest „din urmă” este, și el, de mai multe feluri. Le privesc pe toate trei din perspectiva comunicării, iscat fiind de o emisiune la Realitatea plus, unde discuțiile în jurul celor trei subiecte au pornit.


Cazul Titus Corlățean. DNA a cerut începerea urmăririi penale împotriva senatorului PSD Titus Corlățean, fost ministru de externe pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Referatul procurorilor arată că Titus Corlățean „a organizat discreționar secțiile de votare”, a vătămat dreptul la vot etc. și, uite așa, a rezultat un dosar care are 19 volume. Nu intru în discuții despre ce porcării au fost făcute la alegerile prezidențiale din 2014 sau despre agenturi (cele două puncte de vedere care se bat cap în cap, fără a se exclude unul pe celălalt). A fost un caz școală în care Victor Ponta și echipa lui au pierdut puncte importante, decisive, pentru că n-au știut să gestioneze o criză de imagine / comunicare. În primul rând, ar fi trebuit să prevadă criza. Poate că au prevăzut-o. Dar nu au realizat amploarea ei. Atunci când au realizat-o, ar fi trebuit să acționeze. Să comunice transparent și să rezolve. Să comunice rezolvarea. În schimb, au ales să mintă. Să manipuleze. Gabriela Firea, purtător de cuvânt, a negat evidența. A enervat. Declarațiile ei au făcut mobilizare anti. Iar Corlățean a amânat și rezolvarea și să-și dea demisia. Acum plătește. Și pentru că echipa sa nu a știut să comunice și a ales să ascundă gunoiul sub preș. Gunoi mișcător.

Cazul Hexi. Revoltător. Sincer să fiu, nu știu cum ar putea / ar fi putut ca o comunicare profi să scoată firma din rahat. Acum se pune problema limitării pierderilor, dar cred că Hexi va trebui să se reinventeze, dacă nu vor înfunda cu toții pușcăria.

Cazul Zgonea. Caz tipic de comunicare internă nulă. Cel mai probabil, decidenții politici care au votat excluderea din PSD a lui Valeriu Zgonea nu și-au consultat anterior experții. Care le-ar fi spus că Regulamentul Camerei Deputaților nu le va permite să-l demită așa ușor pe președintele deputaților. Dacă ai consultanți, dacă îi plătești, ascultă de ei. Dacă nu ți-au spus asta, i-ai plătit degeaba. Dacă nu i-ai întrebat, ești prost. Oricum, mesajul transmis de PSD în cazul excluderii lui Zgonea e lamentabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters