Pagini

vineri, 8 aprilie 2011

Stat vs. Privat 0:1

Să nu-i mai aud pe socialisti spunându-mi cât de bun e statul (deci că ar merita să ne cocosăm pentru un aparat birocratic sufocant si total ineficient). Am la îndemână exemplul manuscriselor lui Cioran. Scriam ieri (a apărut în Tableta TV de azi) că, desi nu e treaba TVR si cu toate că televiziunea publică a folosit o justificare birocratrică amuzantă "constituirea unei baze de documentare", e de salutat că s-au stresat să ia manuscrisele (la care ar fi avut acces, presupun, toată suflarea românească). Ziceam că, asa măcar, se pot justifica niste bănuti din taxa TV si făceam comparatie cu ceea ce n-a făcut Ministerul Culturii.

Până la urmă, TVR n-a apucat să cumpere nimic. A făcut-o, în schimb, un român plecat în SUA, George Brăiloiu, care a dat 500.000 de euro pentru întregul pachet (detalii, aici si aici). Omul zice că s-a înscris la licitatie aflând că statul român stă deoparte. Si zice că va dona statului român ceea ce a cumpărat.

Puteti zice că si-a făcut reclamă firmei (probabil că un buget de publicitate de 500.000 de euro nu putea fi folosit mai bine, nu stiu). Puteti găsi securisti îndărătul lui. (Dacă da, să-mi ziceti si mie, că-s curios.) Dar nu puteti tăgădui: statul român (si în acest caz) a părut impotent. Iar un particular a făcut pentru patrimoniul cultural al României, dacă-mi permiteti să folosesc cuvinte mari, mai mult decât institutii-mamut plătite din bani publici.

4 comentarii:

  1. Foarte adevărat. Şi e păcat de banii aceia publici care ajung...unde ajung oare?

    RăspundețiȘtergere
  2. Acelaşi domn a spus că a plătit pe "pachet" de patru sau cinci ori mai mult decât ele erau evaluate.

    Eu îmi pun întrebarea, dacă Biblioteca Universitară, care a participat la licitaţie, ar fi dat pe ele de 4-5 ori mai mult decât evaluarea, oare nimeni nu ar fi spus că "statul" risipeşte banii?

    Acest domn a plătit ceva bani, şi-a obţinut mult mai multă reclamă decât ar fi cumpărat cu aceşti bani... toată lumea mulţumită.

    Întreg bugetul ministerului culturii şi patrimoniului naţional este de 729 milioane de lei. Dacă vă gândiţi câte instituţii se hrănesc din aceşti bani, veţi vedea că pentru acest minister o investiţie de câteva sute de mii euro este colosală.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din păcate (o spun cu convingere!), nu eu am stabilit bugetul Ministerului Culturii si nu eu am numit-o pe Mirelle Rădoi la conducerea BCU. Iar dacă Brăileanu a cheltuit istet bugetul de publicitate, bravo lui!

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters