Pagini

luni, 26 ianuarie 2009

Obama de Carpaţi (unde dai şi unde crapă).

Câteva vorbe iscate de un comentariu, Demnitarii şi concedierile, publicat de amicul meu Ovidiu pe excelentul blog La colţul străzii.

Discutam zilele trecute cu nişte amici (după ce vorbisem mai mult cu mine însumi) despre faptul că niciun guvern nu şi-a început traiul fără să tune şi să fulgere la adresa "moştenirii desastruoase". Nu am date la îndemână acum dar mi-e teamă că, de exemplu, până şi Văcăroiu şi ai lui au lăsat să scape săgeţi înspre echipa lui Stolojan (deşi, practic, erau cu toţii de aceeaşi culoare).

Întru demonstraţia teoriei, cred că ea poate avea excepţii dar se aplică fără greş la schimbarea de regim, la rotaţia puterii. La înscăunare, fiecărui nou domn îi prinde bine să-l bălăcărească puţin pe precedentul, să arate cât de prost a fost şi cât mult rău a făcut, pentru a arată apoi, prin comparaţie, câte are el de reparat (practic, îşi pregăteşte terenul pentru explicaţiile pe care le va da când va fi întrebat de ce n-a făcut nimic). Uneori, în cazul domniilor mai lungi, domnul îşi reneagă o parte din colaboratori (niciodată propriile-i rătăciri), îşi exilează/marginalizează potenţiali adversari, îşi inventează inamici cu care să lupte pentru a-şi justifica, apoi, lipsă de izbânzi reale. (Poate de aceea bunicul meu îmi amintea mereu vorba "Schimbarea domnilor, bucuria proştilor".)

E rău sau e bine să-i critici pe „înaintaşi”? Cred că e normal. Devine anormalitate atunci când critica îţi ocupă tot timpul, când răfuiala nu mai lasă loc la altceva. Suntem prea preocupaţi să dărâmăm pentru a mai avea energia de a construi. Poate de aici vine şi lipsa de continuitate, de aici viaţa în hopuri, de aici deşertul atunci când vine vorba de proiecte, strategii, pe termen mediu şi lung.

Privind la actualitatea imediată, cel mai bun lucru pe care l-a făcut până acum guvernul Boc ar putea fi considerat faptul că l-a păstrat pe Raed Arafat în Ministerul Sănătăţii. Ar putea fi o şansă, nu doar atât a continuităţii (nu ştiu cât de multe lucruri făcute de Eugen Nicolaescu merită continuate), cât ar putea fi o şansă a pentru reformarea sistemului de Sănătate din România, lucru observat foarte bine de Dan Selaru pe blogul România obiectivă.

N-am vrut să fac aici o pledoarie pentru Raed Arafat, românaşul nostru de adopţie, dar dacă aşa a ieşit, asta e. Chiar, că mi-a venit o idee: oare are el potenţial de Obama mioritic? Are imagine buna, este unul din putinii contemporani traitori in spatiul carpato-danubiano-pontic care chiar a realizat ceva (si nu pentru el personal, ci pentru ceilalti). De ce, la o adica, nu ar putea fi el Contracandidatul?

Dau fugă la Legea alegerii preşedintelui României, care mă duce la Art. 37 din Constituţia României, care mă trimite la articolul 16, aliniatul 3 din Constituţie, unde, în fine, găsesc că „Functiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia romană şi domiciliul în ţara. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.” (Pfui, câte întortocheli!).

Deci, se poate. Voiaţi un Obama mioritic? Iată-l: Arafat preşedinte!

UPDATE. Am publicat un comentariu in Evz pornind de la ideile din acest articol.

7 comentarii:

  1. Intrebati-l mai intai pe Sorin Oprescu.Am vazut atacuri mizerabile ale acestuia la emisiuni TV,unde se intreba daca Arafat se crede aiatolahul medicinii romanesti

    RăspundețiȘtergere
  2. Sorin Oprescu este dusman declarat al lui Raed Arafat. Se numeste invidie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred că dacă ne lăsăm antrenaţi în obsesia Băsescu suntem pe drumul greşit. Nu trebuie să căutăm disperaţi un Contracandidat de teamă că într-o zi Băsescu s-ar putea transforma în dictator, e suficient să avem grijă să nu-l lăsăm pe şeful statului, oricine ar fi el, să abuzeze de puterea lui. Nu ne luptăm cu un potenţial dictator (cine a mai văzut dictator suspendat şi înjurat pe o mie de voci în presă?), ci cu înclinaţia poporului către o formă de lider autoritar. În această bătălie trebuie să jucăm inteligent cu armele noastre, nu creând încă un demagog.

    Hai să ne amintim cum a ajuns Băsescu preşedinte: s-a prezentat pe sine ca singura şansă de salvare în faţa unui Năstase pregătit să pună mâna pe puterea absolută. Acum lucrurile s-au inversat, dictatorul wannabe este Băsescu şi căutăm disperaţi Contracandidatul.

    Pericolul Băsescu nu e cel al dictaturii, ci cel al demagogiei. Sunt foarte mici şansele ca în România să se petreacă schimbări instituţionale atât de profunde încât să permită concentrarea puterii într-o singură mâna. În schimb, este foarte real pericolul unei guvernări intrinsec proaste pentru că nu face altceva decât să linguşească dorinţele masselor, oricât de rele ar fi ele. De altfel, ăsta e marele păcat al ultimilor doi ani de guvernare Tăriceanu, precum şi al primei luni de guvernare Boc.

    Ca să luptăm împotriva demagogiei nu ne trebuie nici pe departe un Contracandidat, pentru că prin natura lucrurilor acesta ar fi un alt demgog, ba chiar unul mai rău ca primul, că are mai mult succes. Ne luptăm de fapt cu un popor care crede sincer în Tătuci, Demagogi Luminaţi, Şefi Binevoitori şi alţii de genul ăsta, iar cea mai proastă armă este încă unul din aceeaşi categorie.

    Trebuie să învingem demagogia cu armele ei şi pentru asta e bine să profităm de oportunităţi. Tocmai Băsescu ne dă pe tavă o oportunitate: reforma Constituţională. Mai multe puteri pentru Preşedinte, cere Băsescu şi imediat corul de bocitoare deplânge venirea dictaturii, uitând că decizia nu stă la Băsescu, ci în Parlament. Un moment minunat să ne asigurăm că Liderul nu va mai fi aşa important pe viitor.

    Ca o notă aparte, m-a amuzat la Călin comparaţia cu Obama. Eu unul nu cred deloc că Obama este un Excepţional. E un produs tipic al establishment-ului american (e de culoare, veţi zice, dar nici establishment-ul nu mai e doar WASP) bine promovat de un impresionat aparat de marketing. Singurul lucru excepţional la el e norocul: s-a nimerit să candideze contra unui preşedinte a cărui administraţie a făcut praf economia.

    Mi s-a părut la fel de amuzantă ideea cu Raed Arafat preşedinte, pentru că acesta vine exact pe acelaşi drum ca Băsescu: s-a remarcat prin realizările din administraţie, nu tocmai atent la diplomaţie şi corectitudine politică, manager implicat la nivel micro în domeniul lui, decide aproape singur, mereu coleric. Cum se va comporta Raed dacă s-ar confrunta cu un Parlament care are nevoie de trei luni ca să voteze cinci articole de lege? Va avea răbdare, va negocia, va face compromisuri? Sau va apela la popor, va ameninţa cu referendumul, va vorbi mult la televizor?

    (am lăsat la o parte chestiunile legate de etnie şi religie, personal nu cred că România e pregătită să aleagă un “străin” ca Preşedinte. România nu e America, aşa cum nici iarna nu-i ca vara, ar zice dom’ Preşdinte)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ovidiu, eu nu militez aici pentru candidatul Arafat, in Evz am nuantat mai mult pozitia din acest comentariu. Dar stiu ca, in cautare de contracandidati, numele lui Arafat a fost luat in calcul. Personal, consider ca nu ar fi votat de prea multi romani (societate "necoapta", in admiratie fata de straini dar fara sa se dea de buna voie pe mana lor) si cred ca omu' are mai multe de facut in Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am prins şi eu că Arafat e doar temă secundară, aşa că l-am trecut ca notă de subsol.

    Tu cauţi Contracandidatul. Nu e mai simplu să ne concetrăm pe cum facem sistemul aşa încât oricine ar fi în mijloc să nu poată să strice prea mult?

    RăspundețiȘtergere
  6. Tu ai dreptate cand spui ca nu Contracandidatul e problema, si nici Candidatul. Important e cadrul, conteaza ce poate si ce nu poate sa faca Carmaciul. Aici, preferinta mea merge catre monarhie (cand sunt naiv din cale afara), respectiv catre un sistem parlamentar sau semiprezidential, dar cu puteri bine precizate. Pana la urma, solutia e echilibrul si lipsa de ambiguitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Monarhia nu-mi place, ca principiu. Nu poţi să obligi un om să fie rege/regină, şi nici pe ceilalţi să-l accepte doar pentru că întâmplător s-a născut într-o anume familie. E o prostie, şi nu cred că sunt prea dur când spun asta.

    Nici sistemul semi-prezidenţial nu mă atrage, e o contradicţie intrinsecă între votul popular acordat unui individ şi lipsa de putere a funcţiei pe care o capătă.

    Cel mai mult îmi place un sistem parlamentar. Dacă vrem musai preşedinte, să fie ales de Parlament şi să aibă ca principală atribuţie să zâmbească frumos în pozele oficiale.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters