Pagini

duminică, 25 ianuarie 2009

Îl iubesc pe Eminescu dar îi urăsc pe miliţienii lui

Acest comentariu va apărea, în 2000 de semne, în ziarul Evz de mâine.

Încă din timpul liceului, poţi avea şansa să-l descoperi pe Eminescu numai dacă ai norocul unor dascăli deschişi la minte. Altfel, poţi ajunge să urăşti până şi numele poetului, îngreţoşat de sumedenia de superlative cu care manualele (cel puţin cele de pe vremea lui Ceauşescu) se întrec să-l slăvească.

Naiv fiind, am crezut că procentul de minţi deschise a crescut în anii de libertate. Nişte decizii CNA de săptămâna trecută arată că nu e aşa. Ce s-a întâmplat? Joia trecută, la Radio Zu şi la Radio 21 au fost citite nişte parodii după Mihai Eminescu (21 - „Luceafarul”, ZU - „Baiet fiind păduri cutreieram” şi „Atât de frageda”). CNA s-a întrunit, a făcut şedinţe, a pus în context (ziua poetului), a scris expuneri de motive („prezentarea în acest mod a operei literare a poetului naţional Mihai Eminescu a fost total lipsită de respectul cuvenit”) şi a amendat cele două posturi de radio (aici, Decizia pentru ZU, respectiv Decizia pentru 21). Maestrul Dan Grigore, membru CNA, a vorbit ulterior despre o „blasfemie” şi a spus că el ar fi întrerupt emisiunile, dacă legea i-ar fi permis asta.

Dacă mă întrebaţi pe mine, erau nişte parodieri proaste, care nu aveau cum să stârnească măcar vreun zâmbet din partea ascultătorilor cu IQ decent şi grad de cultură cât de cât rezonabil.

Trag însă aer în piept înainte de a spune, cu tot respectul pentru maestru şi pentru câţiva dintre colegii lui pe care îi ştiu şi câţiva pe care nu-i ştiu, că, în felul ăsta, lucrurile pot să o ia razna.

Tocmai a pornit CNA o campanie naţională împotriva prostului gust? E gata CNA să dea cu buzduganul în kitschul şi mitocănia care au invadat Ţara manelelor? Dacă da, aprob şi susţin. Dar mi-e teamă că toată povestea asta cu amendarea unor parodieri e doar un soi de hai să ne probăm vigilenţa, un acces patriotard aproape jenant.

Din păcate, prostia şi fudulia nu se vindecă prin lege. Nu putem băga la închisoare toate neamurile proaste, ar rămâne străzile pustii. Eu cred că oricine trebuie să aibă dreptul să-şi dea cu firma în cap, să-şi demonstreze imbecilitatea. Nu-i transformaţi în martiri pe toţi semidocţii!

Altfel, nu se va mai auzi nici pâs despre poeziile lui Eminescu. Nici în spaţiul public, decât la cântări ale României, nici în lecturile obligatorii de la şcoală. Iar dacă Eminescu nu e..., pe cine vor mai slăvi cei care-l slăvesc?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters