Pagini

luni, 23 ianuarie 2017

România puternică. Dezghețul


Vedere din București. Peste 20.000 de oameni au văzut elefantul și scheletul din dulapul PSD și au ieșit în stradă să strige că nu acceptă hoția. Foto: Carina Hera

Piața Universității. Duminică, 22 ianuarie 2017. Ora 17:30. Câteva sute, câteva mii de oameni apoi, de o parte și de alta a Bulevardului Magheru. Așteptând în liniște să se reverse. Oameni normali, cu care ai ieși cu plăcere la o cafea. Cu care te simți prieten. 


Un domn vorbește la telefon cu cineva de pe „malul” celălalt. Îi explică unde se află. O fată strigă spre un grup din stânga mea: „Hei!”. Se strâng în brațe. S-au întâlnit. Câțiva metri mai în față, cineva strigă „DNA să vină să vă ia!”. Îl acompaniază aproximativ douăzeci de voci. De altfel, de-a lungul întregului protest, această scandare a fost, împreună cu „PSD / ciuma roșie”, probabil cea mai răspândită din timpul protestului.

Vedere din București. Imaginea așteptării în Piața Universității. Foto: Calin Hera

Jandarmii de la marginea bulevardului par oameni de treabă. Oameni normali. Dacă nu ar fi uniformele, nici nu ai crede că sunt la serviciu. La unele glume, râd. La 18:13, nu mai râd. 

Se așteptau, știau că așa se va întâmpla, toată lumea știa. Era subînțeles. La 18:13, cele două maluri se revarsă, umplu bulevardul. Jandarmii nu au ce să facă. N-ai ce să faci. Ncsf. Sunt peste 5.000 de oameni acolo și impresia că tot vin. 

Vedere din București. Coloana se pune în mișcare. Calm, liniștit, cu forță. Foto: Calin Hera

Există impresia de neorganizare. Oamenii au venit acolo neorganizat. Au venit dintr-o nevoie. E o revoltă profundă. După ce se umple bulevardul, mulțimea curge spre Piața Romană către Piața Victoriei. În dreptul Galeriilor Orizont, se vede că e plin până dincolo de Cărturești și o mare de oameni la Universitate. Oamenii merg liniștit. E o forță liniștită, dar uriașă. Ca a valurilor aparent calme. O forță cu care nu te poți pune, Este eroarea din planul lui Dragnea.

Vedere din București. Coada, care e foarte lungă, a ajuns la Coloane, la Piața Romană. Foto: Calin Hera
Vedere din București. Coada, care e foarte lungă, a ajuns la Coloane, la Piața Romană. Foto: Calin Hera

Ulterior, am întâlnit pe Facebook remarci de genul „Dacă veneau la vot în 11 decembrie, nu mai era cazul să salveze acum situația”. Este adevărat. Dar faptul că nu au ieșit la vot atunci nu e doar vina lor. Nu au votat fiindcă nu au avut ce. Și se săturaseră să voteze mereu și mereu ca să stopeze PSD. acă PNL crede că își poate aconta forța aceasta frumoasă și uriașă, se înșeală profund. Oamenii nu au ieșit în stradă de dragul PNL, tot așa cum nu s-au dus să voteze pentru PNL. Ieșirea în stradă e împotriva nesimțirii PSD, tupeului specific liderilor de vârf ai acestui partid format în jurul personalității unor Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta, Sebastian Ghiță, Liviu Dragnea. Oamenii au ieșit nu ca să-l dea jos pe Grindeanu (n. mea - premierul în exercițiu al momentului), ci ca să-i amintească faptul că în fișa postului scrie că trebuie să servească România, nu pungașii.

Vedere din București. Elefanții sunt simpatici. Dar nu în magazinul cu porțelan și nici atunci când calcă peste principii. Foto: Calin Hera


Zecile de mii de oameni care au ieșit în stradă în București (probabil undeva între 20-25.000 de oameni) și în 20 de orașe din țară reprezintă mai mult decât câteva zeci de mii de voturi. Știți de ce? Pentru că nu i-a scos în stradă nici Raluca Turcan, nici Nicușor Dan, nici Klaus Iohannis. Nici SRI, nici doi ș'un sfert. Nici măcar Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ciorbea și Antena 3 și România TV. I-a scos în stradă bunul simț. Și nevoia de reguli drepte, de civilizație. Nevoia de a se întâlni unii cu ceilalți și de a face glume, de a se simți bine, de a trăi normal. Atât.

Vedere din București. Piața Victoriei în alb și negru. Cu zeci de mii de oameni strigând împotriva hoției. Foto: Cristian Vasile
NOTĂ. Bogdan Popescu a preluat pe pagina lui de Facebook fotografia care deschide acest articol. Și a gândit că e despre ... dezgheț :).

9 comentarii:

  1. Intre acesti oameni care protesteaza sunt si dintre cei care au votat PSD dar nu au votat pentru ca acesti politicieni "alesi" sa sustina... pungasii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii au dreptul constituțional de a greși, dar și pe acela de a nu persista în greșeală.

      Ștergere
    2. Cine minte si fura (PSD)

      Ștergere
  2. Eu nu pot intelege cine sunt alegatorii care au crezut gogosile lui Dragnea si de ce nr lor a fost atat de mare...direct proportional cu nr.gogosilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există și acest drept: (dacă nu poți gândi cu capul tău sau vrei să faci o pauză de gândire) Crede gogoșile altora.
      Nu au fost chiar atât de mulți. Au fost putini de partea cealaltă.

      Ștergere
    2. Suficienti alegatori ai PSD-ului... Lumea uita ca acest partid a fost in fruntea tarii, sub diferite forme, si intotdeauna a facut ce a stiut - a inselat asteptari. Cum sa isi intoarca acum fata catre popor si in baza carui buget?!

      Ștergere
    3. Hehe, vine imediat si discuția despre buget.

      Ștergere
  3. :)
    oamenii încep să penalizeze. eu tot pe bunul simț mizez și pe un NU MAI VREAU individual, alăturat altora.
    rămân la părerea că putem face asta și prin dreptul de vot, nu doar să mergem la vot pentru a alege pe unul sau altul mai bun, schimbarea sau răul cel mai mic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdată e bine să trasăm linii roșii peste care nimănui să nu-i mai treacă prin cap că poate să treacă.

      Ștergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters