Bec de 10 W, 810 lumeni. Sursa magicled.ro |
Căci ce e aceea eficiență luminoasă? Definiția dată de domnii și doamnele care activează în domeniu este simplă:
„Eficiența luminoasă este reprezentată de numărul cât mai mare de lumeni, în timp ce consumul de energie este reprezentat de numărul de wati.”
Aplicarea acestei definiții face ca becurile să fie considerate bune / eficiente dacă au un consum mic (deci un număr cât mai redus de wati), respective o luminozitate cât mai bună (adică un număr de lumeni cât mai mare).
Potrivit aceleiași surse, „pentru ca un bec să producă o lumină satisfăcătoare, raportul dintre wati și lumeni trebuie să fie de cel puțin 80”. Altfel spus, dacă un bec / corp de iluminat consumă 40 W, el trebuie să „producă”cel puțin 3200 de lumeni. Hai, că nu-i complicat și, poate-poate, învățăm împreună ceva util.
Concret: ce poate face un bec de 10 W, care costă 25 de lei
Să vedem acum concret cam care e oferta. Să luăm de exemplu un bec cu led cu puterea de 10 W, care are echivalența unuia incandescent de 75 W. Ar trebui să aibă o luminozitate de 800 de lumeni, conform modului de calcul prezentat mai sus. La magicled am găsit acest bec, care oferă o intensitate luminoasă de 810 lumeni. Deci e bine. Becul costă 24,99 lei, are o garanție de trei ani și o durată de viață preconizată de peste 30.000 de ore! Mie mi se pare că face banii, dar aș fi curios să aflu părerea cuiva care chiar a folosit becurile astea.
Până una alta, nu uitați că până în anul 2020 trebuie să avem cu toții în case contoare inteligente, care, printre altele, aduc facturi cu 20% mai mici. Nu știu care e cealaltă față a monedei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu