Pagini

miercuri, 8 martie 2017

Victor Ponta nu e un idiot util

Victor Ponta (centru dreapta) și Liviu Dragnea la inundații
Victor Ponta nu este un idiot. Victor Ponta a deținut unele dintre cele mai importante funcții în România (premier, președinte al Camerei Deputaților, ministru, lider al celui mai mare partid). Prin urmare, nu este genul de „idiot util”. El e mai mult decât atât. Tocmai și-a asumat un rolul de lider al mișcării pro-ruse anti-UE în România.



Într-o declarație făcută la Palatul Parlamentului, Victor Ponta îl critică pe premierul Sorin Grindeanu, aflat într-o vizită la Bruxelles, pentru că ar susține „Europa unită, care nu mai există”. 

„Eu aş face mâine cerere să ne alăturăm Grupului de la Vişegrad (...) Eu nu cred că avem altă şansă decât stând cu nişte vecini ai noştri care au şi ei un pic de curaj şi de demnitate. Stând tot timpul în genunchi şi cu domnul Iohannis, care votează cum vine faxul de la Berlin, pierdem timpul”, mai zice Ponta, citat de News.ro.

Victor Ponta joacă o carte, a așa-zisului politician pragmatic, care, observând el că Uniunea Europeană nu ar mai exista, caută soluții practice pentru o situație despre care el a decis că este reală. Ipoteza lui Ponta are un sâmbure de adevăr: Uniunea Europeană trece printr-o criză continuă, dar soluția favorabilă țărilor UE și cetățenilor ei nu e spargerea Uniunii, ci găsirea modalităților de păstrare a ei, de a învăța din greșeli. Doar dușmanii Uniunii Europene, în special Rusia, au interes ca Uniunea să se fărâmițeze. Pentru România, ar fi o catastrofă, care ne-ar duce în doi timpi și trei mișcări în brațele Moscovei, adică adio libertăți, civilizație, trai bun.

Declarația lui Victor Ponta, a cărui poziție nu mai miră pe nimeni, încă dinainte de perioadele Soci - Erdogan - Dubai - Sebastian Ghiță - PRU, înseamnă în primul rând asumarea rolului de demolator și intrarea în linie dreaptă și la vedere a bătăliei pe care Rusia și cozile ei de topor le desfășoară pe teritoriul României. 

Asta e analiza mea și îngrijorarea mea. Nu mă aștept la nimic bun dinspre Victor Ponta și gașca-i; mă aștept însă la o luptă din ce în ce mai aprigă. În mare măsură, suntem „prin noi înșine”. Iar ideea #rezist are o semnificație mult mai profundă decât, poate, ne dăm seama.

NOTĂ. Idioții utili sunt acele persoane care fac propagandă unei cauze pe care n-o înțeleg întru totul (uneori cred că e vorba de cu totul altceva), dar care sunt folosiți și încurajați să o facă de alții, mai deștepți ca ei. Sintagma a fost lansată în anii '80 și i-a fost atribuită inițial lui Lenin. Cei mai utilizațim sunt idioții utili Rusiei.

Victor Ponta nu este unul dintre ei.

NOTĂ. Am publicat o variantă a acestui text și în România liberă.

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Cred că vietățile care supraviețuiesc atunci când un animal de pradă e gata să le atace au ceva în comun (în afară de noroc): au căutat să scape. Chiar dacă le este frică, groază chiar.

      Ștergere
  2. Daa,Ponta este un personaj periculos;cred ca e ...din
    neam !Dar sunt o gramada de idioti utili.
    Cred ca este foarte important sa ne informam,sa ne inarmam cu stiri adevarate,pentru a actiona in consecinta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte mult, foarte mult e vorba de emoție. Mai mult decât a verifica o știre. La Ponta, până la urmă, este o opinie, nu?

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters