Pagini

duminică, 24 martie 2013

Ce vor face în continuare Traian Băsescu şi Elena Udrea


Elena Udrea (prim plan) şi Traian Băsescu. Condamnaţi să fie împreună

Traian Băsescu a făcut tot ce i-a stat în puteri, şi mult mai mult decât era decent să o facă, ca s-o aducă pe Elena Udrea la conducerea PDL. Mulţi spun că alegerea lui Blaga înseamnă triumful baronilor şi victoria unuia care s-a remarcat doar prin faptul că îi lasă pe toţi să-şi facă de cap. Că doar ea, Elena Udrea, ar fi putut revitaliza partidul prin care Traian Băsescu a condus România în ultimii vreo cinci ani. 

În primul rând, chiar dacă Elena Udrea are frumoase calităţi de politician pur-sânge, încă n-a sosit momentul ei. Are o mare problemă de imagine, peste care va trece doar dacă va pune pe masă fapte concrete. Doar ele, faptele, ar putea-o scoate, eventual, din trenul în care e. Un tren al cărui mecanic, controlor şi locomotivă e Traian Băsescu (aşa cum era Sergiu Nicolaescu în domeniul lui) şi în care Elena Udrea îmbracă, pe rând, diferite haine şi îşi aumă diferite roluri, care de care mai interesante, dar uşor nepotrivite cu un parcurs definit de obicei ca fiind normal.

Elena Udrea mai are nevoie de câţiva ani de ţinută sobră, ca la Conveţia de ieri, pentru a putea şterge din memoria colectivă rozul decoltat, sexy,
fustele mini şi celebrele tocuri lungi asortate cu poşete de firmă. Din păcate pentru ea, nu trebuie să-mi schimbe mie impresia şi nici celor care mi-au spus că doar ea putea scoate PDL la liman. Elena Udrea are de luptat cu o societate românească foarte complexă, ca să zic aşa, care are două trăsături principale: inerţia tradiţionalistă (n-am rostit “înapoiere”) şi intuiţia naivă (care-o ajută să “simtă” cât de strânsă e relaţia dintre Udrea şi Băsescu).

De aceea, dacă era animal politic fără sentimente, Traian Băsescu ar fi trebuit să mizeze pe aproape oricine altcineva în cazul în care scopul său era acela de a-şi păstra PDL-ul. Pe din nou Emil Boc, pe Gheorghe Falcă, Teodor Paleologu sau chiar pe din-păcate-prea-puţin-charismaticii Cristian Preda ori Monica Macovei (aceasta e o listă făcută la primul impuls). 

Se vorbeşte acum* de crearea unui nou partid sau de folosirea Forţei Democratice (ar fi ironic ca Traian Băsescu să preia încă o dată un partid înfiinţat de Petre Roman). Oricare ar fi varianta pe care o va alege, îi va fi extrem de greu să reuşească ceva comparabil cu partidul pe care i l-a dat lui Emil Boc. A pierdut o bătălie importantă, iar asta îl costă şi la imagine şi la stomac.

Iar dacă noua construcţie o va avea în centru pe Elena Udrea, care n-are chiar atât de multe păcate pe câte i se pun în cârcă, va fi aproape imposibil să rezulte ceva care să conteze cât de cât. Elena Udrea trebuie să mai stea o tură în eşalonul al doilea dacă vrea să ajungă pe bune şi oficial la nişte butoane dincolo de care să fie ceva.

*Am auzit şi năstruşnicia că Băsescu a vorbit aseară “la furie” şi că în două-trei zile va reveni asupra deja celebrului “adio PDL”.

6 comentarii:

  1. adevaratul pierzator e blaga din aceasta poveste. pdl in fata urnelor a fost etichetat cu traian basescu. partidul aseara a pierdut aceasta eticheta, a ramas fara votanti

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena Udrea e prezenta in spatiul public din 2005. Daca in 8 ani nu a reusit sa-si rezolve problemele de imagine(dimpotriva), atunci cati ani va trebui sa stea pe tusa pentru a si le remedia?
    Nu cereti ratiune din partea tandemului Udrea-Basescu. E o relatie complexa ce depaseste zona politicului.

    RăspundețiȘtergere
  3. @cronicas: Nu neapărat Blaga, el nici nu mi se pare aşa important în acest joc. Dar ai dreptate, dezlipirea lui Băsescu de PDL va face din PDL o amintire. Aş paria că acest partid nici nu va mai avea candidaţi la parlamentarele din 2016.

    RăspundețiȘtergere
  4. @vivat: Eu cer raţiune, mai ales de la un aşa mare om de stat, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mare la stat, mic la sfat. :))
    Ratiune i s-a cerut de catre multa lume, vi se pare ca a tinut cont pana acum?

    RăspundețiȘtergere
  6. We are a group of volunteers and starting a brand new scheme in
    our community. Your website offered us with
    valuable information to work on. You've performed an impressive activity and our whole neighborhood will be grateful to you.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters