Pagini

duminică, 9 decembrie 2012

Pe vremea lui Ceauşescu nu era mai bine. Pentru cei care se mai îndoiesc

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu (varianta cu două urechi). În plan secund, steagul Republicii Socialiste România (cu stemă) şi cel al Partidului Comunist Român (cu secera şi ciocanul)
Haideţi să terminăm odată cu prostia asta! Mă refer la văicăreala tip "Era mai bine pe vremea lui Ceauşescu", pe care o aud în special la persoane mature, care au împlinit deja 60 de ani, cu bătaie spre 70-75, dar şi la colegi de generaţie, ba chiar la studenţi de ai mei, născuţi în 1993-1994 (da, e incredibil, există oameni născuţi la câţiva ani după decembrie 1989!).

"Era mai bine înainte" pentru că toată lumea avea slujbe, ni se dădeau locuinţe, aveam mai mult timp liber, citeam cărţi, jucam şah în faţa blocului, mergeam în fiecare an în concediu la mare, socializam mai mult cu vecinii de bloc, scriam scrisori/felicitări de sărbători şi primeam, la rându-ne, misive scrise îngrijt cu stiloul, nu erau atâtea crime, tâlhării, violuri, nu era atâta prostituţie, oamenii se comportau mai româneşte (am auzit şi asta, nu ştiu ce înseamnă), nu era atât de americanizat totul, mâncam roşii cu gust de roşii. Lista e mai lungă (vă invit s-o completaţi, dacă aveţi exemple).

Dragii mei plângăcioşi, vă înţeleg. Omul are darul de a uita măcar o parte din amintirile neplăcute. Iar atunci când îi merge greu, se gândeşte cu jind la gloria vremurilor de odinioară, dând vina pe prezent, idealizând trecutul şi punând deznădejde în viitor.

Am însă o veste proastă: nu era deloc mai bine înainte.
Slujbele de la stat, cele mai multe, erau de genul "ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim". Criteriile de promovare erau,în general, încă şi mai discutabile decât astăzi. Şi chiar dacă azi sunt din nou la putere Pilele, Cunoştinţele, Relaţiile, nu uitaţi că atunci s-au inventat, în vremea lui Ceauşescu. Diferenţa e că atunci înjurai în gând.
Despre locuinţe: câţi dintre cei care proslăvesc repartiţiile de atunci s-ar muta, azi, într-o garsonieră confort 3, împreună cu soţia şi copilul? A văzut vreunul dintre voi celebrul cartier Las Vegas din Lupeni? Locuinţele erau gratuite, pentru mineri, brava clasă muncitoare. Câţi dintre cei care s-au mutat în blocuri ANL sau care stau în blocuri reabilitate (scuzaţi barbarismul) ar da confortul de acum pe apartamentele de atunci, în care stăteau îmbrăcaţi în paltoane, iarna, pe ferestrele cărora puneau cearceafuri ude vara? Sună patetic? Câţi dintre voi mai au în casă lămpi cu gaz sau lumânări, ca să nu orbecăie de tot în orele în care se ia curentul? Câţi mai lasă apa, când curge, să umple căzile, oalele şi găleţile din casă? Câţi au ghiare de găină în congelator?

Există mitul că pe vremea lui Ceauşescu aveam bani, dar n-aveam de face cu ei. E parţial adevărat: dacă am fi avut bani, n-am fi avut ce face cu ei. Cine ar da maşina second-hand cu care circulă azi (pentru cei care şi-au cumpărat maşină nouă întrebarea e încă şi mai retorică) şi-ar muta şezuturile în Daciile rablagite de atunci? Cum v-aţi simţi să retrăiţi vremurile în care existau câteva magazine, de unde puteai cumpăra conserve de peşte, fasole boabe la borcan şi macaroane cu gust rânced? Ştiu, toată lumea se descurca, fiecare avea pe cineva, care îi dădea pe sub mână un pachet de unt, câteva felii de caşcaval, o franzelă în plus, o bucată de cărniţă cu mult zgârciuleţ, vreun covor persan (şi asta după cozi de ore, începute în creierii nopţii) şamd? Corupţia, mică sau mare, nu s-a inventat după căderea lui Ceauescu, e obicei vechi, perfecţionat în timpul comunismului. De cărţile la pachet vă mai amintiţi? Mai ştiţi că vă trebuia aprobare pentru verighete? Cîţi dintre voi visau să ajungă la Paris sau în Grecia sau la Barcelona? Vă mai amintiţi umilinţele de la graniţe, dinainte de UE? Faceţi un exerciţiu de imaginaţie: aşa-i că ar fi fost un vis pentru voi aceste umilinţe într-o vreme în care singura şansă de a ieşi din spaţiul carpato-danubiano-pontic era să încaleci pe un tub cu oxigen şi să speri că te va purta până pe malul sârbesc al Dunării?

Dragii mei, cei care aţi trăit acele vremuri sau doar vi le imaginaţi, cei care aţi uitat şi cei care aţi vrut să uitaţi: vă înţeleg şi vă dau dreptate în doar două privinţe (pe care aproape nimeni nu le menţionează atunci când se plânge: eraţi mai tineri şi îi aveaţi lângă voi pe mai mulţi dintre cei dragi, care între timp au plecat...).

Ştiu, e naşpa acum. Graţie televiziunilor* vedem cât de mărunţi sunt marii noştri oameni de stat.  Graţie aceloraşi televiziuni aflăm despre fiecare babă violată, chiar dacă acesteia sau reporterului doar i s-a părut. Dar nu v-aş dori să mai petrecţi măcar trei zile în anii '80 (deşi ar fi o experienţă utilă). Vă garantez: v-aţi cere înapoi după cel mult 24 de ore. Aşa că nu vă mai plângeţi şi nu vă mai amăgiţi! România sunteţi voi înşivă, cu toate slăbiciunile şi minunăţiile ei. Chiar dacă sună ca din cărţi, de voi depinde.

P.S. Scriu acest articol, azi, aparent fără legătură cu faptul că e ziua alegerilor. Chiar dacă pare că nu prea aveţi pe cine, votaţi. Simplul gest contează. Da, eu ştiu cu cine să votez. Am ştiut-o, în adâncul sufletului, mereu. Nu voi fi mai fericit după aceea. Dar nici nu vreau să ajung vreodată la momentul în care să spun că era mai bine înainte. Pentru că nu era.

*Trec cu copiii prin Bucureşti şi, la un moment dat, le spun: vedeţi, aici e televiziunea. Care televiziune?, întreabă. Şi-mi amintesc, brusc, că pentru ei nu există realitatea unei singure televiziuni, cu program de două ore/zi, din care zece minute erau desene animate cu Mihaela, restul fiind telejurnal-propagandă, care începea invariabil cu "Tovarăşul Nicolae Ceauşescu a făcut/a dres".

12 comentarii:

  1. Hello I reach this site by error when I became looking bing for acne point, I need to say your
    site is really priceless I additionally really love the artwork, it is amazing!
    . we don't have the duration during the second to totally look over your website but we have bookmarked it. I will feel back in a time or two. thanks

    Have a look at my blog www.ouaa.org

    RăspundețiȘtergere
  2. Piece of writing writing is also a excitement, if
    you know then you can write or else it is complex to write.



    Here is my web site :: just click the up coming website

    RăspundețiȘtergere
  3. Yes! Finally something about Lawrence.

    Feel free to surf to my web blog ... penfieldrecovery.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow, incredible blog layout! How long have
    you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!


    Feel free to surf to my web site - Skinception Eyelasticity Reviews

    RăspundețiȘtergere
  5. This is a topic that's near to my heart... Cheers! Where are your contact details though?

    Look at my web blog :: related website

    RăspundețiȘtergere
  6. When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added"
    checkbox and now each time a comment is added I get four emails
    with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
    Thank you!

    My web page fat loss diet

    RăspundețiȘtergere
  7. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the
    pictures aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking issue.
    I've tried it in two different browsers and both show the same outcome.

    Feel free to visit my blog - insomnia synonym antonym

    RăspundețiȘtergere
  8. Yes, thats exactly what I sought-after to discover
    out! The information and the facts are simply consummate.
    I guess that your view is actually on track, their simply well idea out and really wondrous to
    observe someone whom understands how to invest these
    thoughts down so well. Awesome job.

    my homepage ... make money online

    RăspundețiȘtergere
  9. I know this web site presents quality depending articles and extra data, is there any other web page which gives these information
    in quality?

    Here is my website - kyle leon somanabolic muscle maximizer program

    RăspundețiȘtergere
  10. Hey! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

    Here is my site does provestra really work

    RăspundețiȘtergere
  11. There is definately a lot to learn about this issue. I like all the points you've made.

    Check out my homepage :: skinception

    RăspundețiȘtergere
  12. Howdy there, we primarily desired to actually place a quick
    observation to actually point out that in truth I preferred your own sharing.
    Thanks A Lot!

    Take a look at my web-site - attract women body language

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters