Pagini

luni, 29 august 2011

Două-trei gânduri legate de vizita de lucru la Roşia Montană

În mod normal, intervenţia lui Emil Boc e corectă (e prima oară când un oficial înalt al statului punctează asta): proiectul RMGC are două probleme majore:

1. dezastrul ecologic
2. avantajul economic al României e aproape nul

În mod normal, vizita preşedintelui Traian Băsescu la Roşia Montană poate fi interpretată ca
parte a planului. RMGC mizează, de când am început eu să urmăresc activitatea acestei companii, pe invitaţia (făcută în special celor pe care doreşte sş-i convingă): dar haideţi la faţa locului, să vedeţi cu ochii dumneavoastră! Presupun că cei mai mulţi dintre cei care sunt aduşi în vizită/e sunt trataţi cum se cuvine şi, stabilind aşa-zise "relaţii interumane", se mai înmoaie. Nu e cazul preşedintelui, fireşte, el e din altă ligă. Dar vizita lui acolo e ea însăşi un mesaj important implicit, mai ales în contextul actual. Aştept mesajul explicit.


P.S. Îmi place îndârjirea cu care Ovidiu Nahoi punctează, de la Bruxelles, chirurgical: "în timp ce visăm să dărâmăm munţii, 800 de milioane de euro sunt blocate din cauza suspendării impuse de Bruxelles asupra Programului Operaţional Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Cauza: multe nereguli la achiziţiile publice - adică semnale de corupţie pentru Bruxelles."

În fine, Ovidiu atrage atenţia că nimeni, nici guvernul, nici opoziţia, nici media nu arată preocupare pentru ca România să profite de aşa-zisul "nou plan Marshal" (cofinanţarea pe care trebuie să o asigure şase state membre, între care şi România, la accesarea fondurilor UE va scădea, de la 15% până la 5%).

Întreg editorialul e aici.

UPDATE. Tr. Băsescu a păstrat mesajul iniţial: susţin proiectul nu de azi, de ieri; investiţi mai mult în informarea populaţiei!  (mai mult, aici )

ALTUPDATE. Ovidiu vine cu o perspectivă interesantă: PDL şi PSD modifică Legea minelor astfel încât expropierile să se facă mai lesne:
Art. 10(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 din Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cadrul juridic pentru reglementarea măsurilor în scopul asigurărilor terenurilor necesare desfăşurării lucrărilor miniere pentru exploatarea substanţelor minerale utile este cel prevăzut la art 10(2) – 10(17).

Art. 10(2) Se declară de utilitate publică lucrările miniere pentru exploatarea substanţelor minerale utile, care se execută în baza unei licenţe de exploatare.

Postarea e aici şi merită studiată.

3 comentarii:

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters