Pagini

luni, 4 aprilie 2011

Primăvara de la Bucuresti

Eu, unul, asteptam un sondaj de opinie serios care să suprindă situatia politică si socială a României după atâtea întâmplări (înfiintarea USL, rămânerea lui Emil Boc la Palatul Victoria, „mogulizarea” tot mai pregnantă a televiziunilor si a presei scrise, câtă mai e samd). Sondajul CURS realizat la comanda cotidianul.ro a venit în întâmpinarea acestei asteptări, consider.

Trei sunt elementele principale ale radiografiei asupra României în primăvara anului 2011: a) clasamentele politice ale momentului, b) buimăceala ideologică, c) neîncrederea și lipsa de sperante a românilor.

a) clasamentele politice ale momentului.
Aici, lucrurile sunt simple: USL 59%, PDL 17%, PP (care nu mai există) 6%, UDMR 5%, PRM 5% samd.
NOTĂ. În cadrul USD, cei care au spus că ar vota această Uniune sustin PSD 57% (ceea ce ar reprezenta aprox. 34% dacă ar candida singur), PNL 36% (aprox 21-22% dacă ar candida singur), PC 3% (nu se pune - dacă ar candida singur).
Iată, mai jos, variata procentelor principalelor partide fata de situatia din februarie 2010 (tot sondaj CURS):
PSD (-1)
PDL (-18)
PNL (+4)
UDMR (+2)
PRM (+3)
Nu e prea profi să compari sondaje realizate de insitutii diferite, dar vă amintesc scorurile de astă-toamnă (IRES septembrie/IMAS octombrie):
PSD 38/30,3
PDL 35/18
PNL 18/23,4
La cât de jos e încrederea românilor în guvernul Boc, consider că USL are un scor dezamăgitor de mic.
Practic, PSD si PNL n-au reusit să crească aproape deloc pe fondul scăderii constante si drastice a PDL.
NOTĂ. 88% cred că directia în care se îndreaptă România e gresită, fată de 77% în februarie 2010. De asemenea, 77% nu cred că actualul guvern poate scoate tara din criză (fată de 64% în 2010) si 67% cred că România va iesi din criză în 2014 sau mai târziu (fată de 54% în 2010).

b) buimăceala ideologică
Românii ba vor măsuri de dreapta, ba (mai des) de stânga. Astfel, printre cele 16 măsuri (alese de repondenti) pe care ar trebui să le ia guvernul în primul rând, cele mai multe (si ca număr si ca procente) sunt cele sociale. Reducerea taxelor si a impozitelor, ajutorul pentru mediul de afaceri, construirea de drumuri si autostrăzi, încurajarea nivestitiilor străine adună, împreună, abia 7% din optiuni.
De asemenea, 54% cred că interesele României sunt cel mai bine sustinute prin promovarea inteerselor angajatilor, chair daca mediul de afaceri va sferi (fata de 38% care ar marsa pe mediul de afaceri); în schimb, 57% consideră că guvernul mai degrabă ar trebui să creeze oportunităti astfel încât oamenii să fie capabili să se ajute singuri (fată de 39% care cer ajutorarea celor aflati în nevoie). În fine, 71% se declară gata să aplaude renuntarea la cota unică.

c) neîncredere, lipsă de sperante
Atunci când 64% sunt împotriva privatizării unor companii nationale trebuie citit: românii simt că li se scurge printre degete „avutia poporului” si nu se aleg cu nimic din asta, dimpotrivă - si, mai ales, marile privatizări de până acum le-au dat impresia că au fost făcute prin spăguire, în interesul celor spăguiti (si al cumpărătorilor). În fine, am vorbit mai sus despre lipsa de încredere în viitor.

NOTĂ.
Am scris acest text la cald, în pregătirea unui editorial în EVZ.

UPDATE, Iaca si editorialul.

6 comentarii:

  1. Corectura.

    "NOTĂ. În cadrul USD, cei care au spus că ar vota această Uniune sustin [...]"

    Asa cum ai tastat la punctul a) (D e departe de L) se vede ca buimaceala ideologica afecteaza pana si numele struto-camilei USL.

    Banuiesc (mi se intampla mai des decat as vrea astfel de balbe) ca te-ai gandit la USL precum la un fel de PSD cu alt nume. Si pe monitor a iesit ... USD.

    Ce ti-e si cu inconstientul asta :)


    Toate bune,
    br3b

    RăspundețiȘtergere
  2. Baftă la slalom printre cretini pe evz.ro.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana la alegeri este o vesnicie...
    Sa fim noi sa sanatosi pana atunci...;despre perspective vorbim dupa alegeri...; nici atunci n-as paria pe nici un partid, pe nici o alianta, uniune...

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  4. Br3b, ai dreptate, cred: subconstientul meu vede nu poate găsi locul PNL în alianta dintre PSD si PC, probabil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daurel: am zis mereu că rare ori alegerile au loc „duminica viitoare” ;)

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters