Pagini

joi, 26 august 2010

Martirizarea mitocanilor

Constrâns de spatiul tabletei TV, am încercat să concentrez câteva gânduri despre ideea Codului de conduită în mediul online, despre care Mihnea (aici si aici), Lars si altii au scris deja pe îndelete.

 Sf. Martir Postac 
 
 Aşa cum pe stradă eşti liber să te dai în stambă, dacă atât te duce capul, aşa eşti liber s-o faci şi pe net. Da, sunt destui mitocani ce sar calul pe forumuri, anonimi, mai abitir decât ar face-o pe stradă. (Printre ei, postacii partidelor.) Că jurnalist şi că autor de blog, am de a face zilnic cu oameni talentaţi, inteligenţi şi cu bun simţ, dar şi cu prea mulţi mitocani. Primii mă încântă, ultimii mă dezgustă. Pe aceştia trebuie să-i laşi să piară, împreună cu frustrările lor, nu să-i transformi în martiri, interzicându-i. Mă mir că deputati liberali, precum Alina Gorghiu sau Cristina Pocora, cred într-o societate în care mediul online poate fi reglementat/cenzurat. Mitocănii vor găsi mereu cum să înjure ocolind filtrele. Şi la TV şi online. Cenzura e din alt film.

8 comentarii:

  1. Reactiile pe care le numesti mitocanesti sunt in general intretinute de "articole" mitocanesti. In locul informatiei si analizei prezentata onest si care sa lase deschise alternative, mult prea des se prefera opinia rostita cu aer de certitudine. Pentru un popor eminamente liber (in sensul salbatic) cum suntem romanii, fotarea unor opinii subiective sau partizane pe post de realitate obiectiva de catre massmedia (inca depozitara a unui capital de "incredere") este un gest de provocare la care se raspunde coleric.

    RăspundețiȘtergere
  2. In cazul cenzurii , cei ce o aclama sunt mai periculosi ca mitocanii . Daca pe mitocani trebuie sa-i lasam sa moara singuri , pe ceilalti cu cenzura in gura , ce-ar trebui sa le facem , dealtfel ei sunt oameni ...onorabili ? ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer, eu visez la o lume perfectă, în care orice anonim ce mă insultă să fie identificat şi spânzurat. Da' poţi cu ăştia?...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dr.A: Ghinionul meu: De câtiva ani scriu opinii, nu articole informative.

    RăspundețiȘtergere
  5. @crisuadi: Numai când citesc cuvântul cenzură si simt aud smirghel pe degete.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Vania: Stiu, Vania. Dar nu ar fi un efort prea mare in schimbul a ce?

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am înţeles că se vrea un fel de CNA, sau chiar CNA, care să amendeze posesorii de site-uri şi de servere de site-uri, eventual să le suspende activitatea. Nu este deci vorba numai de filtre care te sancţionează cu ban dacă zici curmătură sau popular.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Bibliotecaru: Alina Gorghiu zice că e doar un fel de îndrumar, dacă nu mă insel.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters