Pagini

vineri, 16 octombrie 2009

Sondaje calde

CSOP 15 oct (mai puţin elaborat ca precedentul, eroare de reprezentativitate ±4,3), îi dă lui Traian Băsescu 34% (faţă de 37% înainte de moţiune şi efectul Klaus Johannis). Mircea Geoană (21%) şi Crin Antonescu (13%) rămân pe loc, iar Sorin Oprescu creşte la 13% (faţă de 10%).

Personal, mă aşteptam la o scădere a lui Băsescu (nu mai mare dar nici mai mică) şi la o urcare a lui Crin, eventual chiar a lui Geoană. Urcarea lui Oprescu, dacă e reală, n-are nicio legătură cu moţiunea, cred, ci cu inerţia (începe să se afle că e şi el candidat).

Sondajul CSOP (comandat de PD-L) mai arată o mică dar interesantă schimbare în scorul finalei. Astfel, Băsescu-Oprescu devine 51-49 (faţă de 52-48 înainte de efectul Johannis), Băsescu-Geoană 55-45 (faţă de 53-47), respectiv Băsescu-Crin 54-46 (faţă de 57-43).

Abia aici se vede o tendinţă: Geoană este perdantul (alături de Băsescu) efectului Johannis. Cum Oprescu nu cred că are, totuşi, şanse reale să intre în turul al doilea, principalul adversar al lui Băsescu a devenit Crin Antonescu; care, însă, are probleme cu intrarea în finală (pe care i le-ar putea rezolva a) o organizare mai bună în teritoriu/sprijinul total al PNL şi, în orice caz, b) lipirea de imaginea lui Johannis, de aici ideea tandemului).
De aceea, cred, Traian Băsescu se luptă acum ca să-l aducă pe Geoană în turul 2 şi, în orice caz, să nu ajungă acolo cu Oprescu sau cu Crin. Foarte interesantă (de revăzut!) este tendinţa electorală aşa cum o pune în grafic, pe cifre, Turambar.



Interesant mai e un lucru: acest CSOP spune că moţiunea a fost un lucru bun pentru ţară (31%) respectiv un lucru rău pentru ţară (56%). Spre deosebire, ultimul CCSB pe care l-am văzut tot ieri spune că 33% dintre români sunt de acord cu căderea guvernului Boc, prin moţiune, iar 26% împotrivă.

CCSB-ul spune că vina pentru criza politică îi aparţine lui Băsescu (31%), clasei politice în ansamblu (15%) şi doar 4% lui Emil Boc, 3% lui Geoană şi 1% lui Crin. Partea de CCSB pe care o am eu nu oferă procentele prezidenţiabililor.

4 comentarii:

  1. Problema cu sondajele astea este că dacă nu uităm la ele fără unele precauţii riscă, să comparăm golden cu ionatane, dacă nu de-a dreptul mere cu pere.

    Dacă nu faci sondajele la fel - adică folosind acelaşi cadru de eşantionare, aceeaşi metodă de selecţie a respondenţilor şi aceleaşi întrebări - rezultatele nu mai sunt comparabile.

    După ce iei aceste precauţii, să zicem că accepţi că cele două sondaje se referă cam la acelaşi lucru. Ca să faci asta cu conştiinţa împăcată, îţi mai iei o marjă de 1-2% faţă de marja de eroare statistică dată de sondor.

    Acum te uiţi la două sondaje care au fiecare marja de eroare de 3-4%, la care poţi să mai adaugi şi marja ta de precauţie. Vezi o diferenţă de unul, două, maxim trei procente. Singura concluzie pe care o poţi trage e că nu s-a schimbat nimic.

    Unele lucruri pot fi clarificate uitându-te mai în detaliu cine sunt cei care au diverse opinii şi cum variază asta. Probabil că asta fac consultanţii cei bine plătiţi ai candidaţilor, că nouă nu ne spun nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ovidiu: Sondajele de opinie îi ajută pe cei care le comandă. Partea pe care o lasă să scape către restul lumii poate fi cosmetizată sau trunchiată astfel încât să transmită mesajul dorit. A te uita într-un sondaj de opinie, mai ales în această perioadă, ca într-un calendar, e o prostie. Dar sunt instrumente care te pot ajuta să-ti faci o imagine si pe tine, cel de dinafară - fireste, punând în ecuatie inclusiv ceea ce ai spus tu plus ceea ce eu numesc „intuitie masculină”.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intuitzia nu poate fi decat de gustul feminin. Barbatzii au doar banuieli intemeiate si paranoie bine temperate.

    :)

    Cadrul de esantionare este in general cam acelasi la mai toate casele de sondare cat de cat cu probabilitatea la cap. Stiu, Ovidiu: o sa spui ca telefon. Da, telefon... :)

    Graficul ala? Stai sa-l vezi pe asta actualizat, cum arata. Incep sa se vada niste linii recente.

    Nu, nu il pun inca. Ash reushi performantza sa-mi alienez totzi clientzii, taman acuma, cand spumega patima mai frumos in pocale... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Turambar: Eu aşa numesc chestia aia, să nu se simtă ele naşpa. E intuiţie, e la îndemână, poţi şi tu... ;)
    Dincolo de gluma misogină (şi nereuşită pe deasupra), dacă intuiţia nu mă părăseşte, am impresia că T Băsescu a greşit, raportat la ceea ce consideră că e interesul lui - un nou mandat.

    Ştiu câte ceva despre eşantioane şi metode de sondare, telefon fix/telefon mobil, nu foarte multe, doar atât cât să mă iluzionez că-mi pot arunca intuiţia într-acolo. Asta nu înseamnă că nu aş putea greşi vreo analiză.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters