Pagini

vineri, 13 martie 2020

Der Spiegel: “Nu e SF, nu e o exagerare, nu-i teoria conspirației”

De când e pe piață (1947), Der Spiegel a avut trei numere dedicate în cvasitotalitate unui singur subiect. Primul, în 1962, după ce proprietarul Rudolf Augustein a fost arestat. Al doilea, la căderea Zidului Berlinului (1989), iar al treilea după 11 Septembrie 2001. Acum e a patra oară. Din cauza Coronavirusului.


Acest număr al revistei e temeinic, precis. Stilul nemțesc.

Jurnaliștii de la Der Spiegel recunosc: nu se știe aproape nimic sigur, iar ceea ce se știe și e fixat în grafice și statistici seci, e îngrijorător.

“Corona ne-a lovit ca un tsunami”

Logica brutală a Coronavirusului?

“Nu e SF, nu e o exagerare, nu-i teoria conspirației. E o realitate care trebuie acceptată, înțeleasă, la care trebuie să reacționăm corespunzător, logic, științific.”

“Corona ne-a lovit ca un tsunami”, scrie Der Spiegel, citând un medic din nordul Italiei. O metaforă care vorbește sugestiv, în locul mai multor informații certe.

Graficul teribil care pornește de la Cazul 100




Există totuși destule cifre. Unele dintre cele mai relevante se regăsesc în graficul răspândirii exponențiale a virusului.

Teoria potrivit căreia Ziua 0 este considerată aceea în care într-o țară s-au înregistrat primele 100 de cazuri. Ce urmează, ține de organizarea, dotarea, disciplina și educația din țara respectivă.

În China, la 12 de zile după Ziua 0 erau deja 10.000 de cazuri. Italia atinsese această sumă de cazuri după 15 zile, în vreme ce Japonia se află, în Ziua 20, la sub 1.000 de cazuri.

În România vom începe acest grafic teribil în acest Weekend. Este firesc să ne întrebăm unde vom fi, oare, peste trei săptămâni? 

Un comentariu:

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters