Pagini

luni, 16 martie 2020

O statistică la care România stă bine

Numărul de paturi de spital de terapie intensivă la 100.000 de locuitori
De câteva zile, caut cifre și calculez. De câteva zile, suntem preocupați de sistemul sanitar din România. Realitatea imediată ne dă peste nas și ne arată de ce ar fi trebuit să fim preocupați de plecările masive din țară ale creierelor (printre care zeci și zeci de mii de cadre didactice), de investițiile minime în domenii esențiale precum Sănătatea și Educația. Astăzi am găsit, în sfârșit, o informație pozitivă.



Vestea bună este că România se află în topul țărillor europene atunci când vorbim despre numărul de paturi de terapie intensivă raportat la numărul de locuitori. Informația, pe care am găsit-o într-unul din excelentele reviste ale presei străine realizate de HotNews se află în ultimul număr din Financial Times.

Din grafic rezultă că România este pe locul al 4-lea în Europa la acest capitol, cu aproximativ 20 de paturi de terapie intensivă la 100.000 de locuitori, față de Italia (doar 12,5 paturi, sau Marea Britanie - doar 6,6 paturi). Desigur, important în lupta cu cazurile grave de COVID-19 este ca aceste paturi să fie echipate cu sisteme de ventilație.

Spitalele germane sunt deja printre cele mai bine echipate din Europa atunci când vine vorba atât de paturi de terapie intensivă, cât și de disponibilitatea ventilatoarelor. Potrivit guvernului, Germania are în jur de 28.000 de paturi de terapie intensivă, din care 25.000 sunt echipate cu sisteme de ventilare”, scrie publicația.

De văzut și statisticile Eurostat, inclusiv cele care arată evoluția/involuția din ultimii zece ani

Statisticile nu sunt vieți, dar pot da încredere


Se poate replica: atunci când vorbim de viață și de moarte nu contează statisticile. Prin fiecare pat trece câte un om, cu istoria lui, cu povestea vieții lui, cu familia pe care o are sau nu, cu visurile, temerile și frământările lui. Lângă fiecare pat se află sau nu o asistentă, o infirmieră, un medic. O rezervă mai mare sau mai mică de medicamente și de echipamente.

Și este adevărat. Dar statisticile ne ajută să ne facem o idee, ne oferă uneori explicații (De ce Italia așa? De ce Germania altfel? Oare, cum România?) și, atunci când avem mai multă nevoie de ele, speranță și încredere.

NOTĂ. Newsweek a preluat articolul pe care tocmai l-ați citit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters