Pagini

miercuri, 29 iunie 2016

Petiție legată de un subiect la evaluarea națională de matematică

Problema buclucașă
M-am uitat pe subiectele Evaluării Naționale 2016 la Matematică. Îmi place matematica. Mi s-au părut ușoare. Îmi plăcea și când eram eu într-a opta, într-a noua, într-a doișpea. Subiectele au fost ușoare. Dar unul dintre ele, al 6-lea, a fost bizar. Cu schepsis. Pus acolo anume ca să-i încurce pe copii. V-ați prins?



N-au zis care e diagrama elevilor, care a notelor. În schimb, la legendă, au scris „număr elevi” cu albastru, culoarea cu care erau reprezentate, în realitate, notele. Jumătate dintre copiii care au încercat să rezolve problema (vor fi fost destui care au pus la plezneală) s-au luat după legendă, jumătate după faptul că notele sunt de la 1 la 10, deci axa notelor e cea orizontală.

Părinții elevilor, în special mamele, s-au ofticat. Mai precis, ai celor care au încurcat-o, care au căzut în plasa șmecherilor de profi de la minister Au pornit o petiție. Să se considere ambele răspunsuri corecte. Au semnat vreo 27.000 în câteva ore. Destule? Habar n-am. Dar îmi place matematica. Șmecheriile astea făcute de profii din minister, care au conceput genialul subiect, nu. Pentru că demonstrează ce? Verifică ce?

15 comentarii:

  1. Demonstreaza alinierea matematicii romanesti la matematica din alte tari.

    Sint tari in care elevii sint testati la sfirsitul liceului la nivelul: stiti sa cititi un articol din ziar?

    Si sa faceti o analiza a informatiilor?
    Asta e prezentul si nu vreau sa ma gindesc la viitorul matematicii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema e ca enunțul a fost neclar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema e că e neclară mintea celor care fac acest fel de subiecte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu. Dar e un deranj. Care nu arată cât de bine e pregătit un copil la matematica.

      Ștergere
    2. matematica este despre "a gandi" . Subiectele la aceasta materie , tocmai asta trebuie sa verifice , daca elevii gandesc, si nu daca si-au insusit niste sabloane. Imi pare sincer rau pentru cei care nu s-au prins , dar asta este ! In lupta crancena pentru nota, dupa cheltuirea a multi bani pe meditatii, unii se pot simti frustrati . Petitia initiata masoara gradul de frustrare si nimic mai mult

      Ștergere
    3. Dragă mama, aici e vorba de copii de 14 ani. Nu văd de ce n-a fost totul clar pentru oricine, și pentru genii ale excelului și pentru copii nesiguri pe ei. Zicea cineva: ideea e să scoți dintr-un elev ceea ce știe, nu să-i arăți că e prost.

      Ștergere
    4. Ca sa nu mai existe ,,frustrari" cum zice mama, copiii, in cei 8 ani de scoala, trebuie sa invete sa gandeasca. Nu poti sa ceri in toata aceasta perioada insusirea unor sabloane, iar la examen sa le ceri mai mult decat atat.

      Ștergere
    5. Atunci ce este asa de greu sa gandesti ca notele sunt de la 1 la 10 si sa iti dai seama dupa legenda ca tot ce e albastru se refera la numar de copii?....

      Ștergere
  4. Nu sunt de acord nici cu tine si nici cu parintii care au facut acea petitie. Subiectul mi se pare foarte clar. Doar cine n-a facut niciodata o diagrama in Excel poate spune ca e neclar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Calin, e doar un test de citire. E perfect complet explicat in enunț. Repartiția notelor. Care si unde e problema, sau încercarea de a păcăli copiii? Asa arată orice histograma. OK, la absoluta rigoare puteau adăuga "nota" pe axa Ox. Dar e specificata in numele graficului. Repartiția notelor.;) Nu pot sa înțeleg cum părinții însăși comit o greșeala elementara si mai sint si mindrii de ea;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred că enunțul trebuia făcut „la absolută rigoare”. Așa cred eu.

      Faptul că s-au găsit treizeci și ceva de mii de oameni să semneze o petiție nu înseamnă decât că avem de a face cu o vină împărțită. A elevilor, care nu sunt familiari cu Excelul, ci doar cu jocurile pe calculator, a părinților, care poate că își cocoloșesc copiii și sunt foarte subiectivi, dar și a celor care au formulat un subiect care, „la absolută rigoare”, trebuia să mai conțină ceva.

      P.S. Care e greșeala elementară pe care o comit părinții?

      Ștergere
  6. Da, subiectele nu au fost grele, dar ideea unor „chichițe” derutante este o prostie. Matematica este o știință exactă, iar „bâjbâielile” unor enunțuri n-au niciu rost. Cel puțin la nivelul de clasa a 8-a, când sunt doar copii. Mă rog, la noi.... ca la noi!

    RăspundețiȘtergere
  7. A fost o strategie pentru a discrimina la varf.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters