Pagini

luni, 6 iunie 2016

Oare preferă românii corupția și spațiile mici?

Radu Mazăre și-a făcut un titlu de glorie din calitatea de anchetat
Dacă ar fi candidat, Radu Mazăre ar fi câștigat. Probabil. Dar asta nu înseamnă numaidecât că, dintr-o dată, românii nu mai sunt antenți corupție și anticorupție. Înțelesul cred că trebuie căutat un pic mai adânc.

Hai să vedem:

  • Ce vor românii
  • Ce vor politicienii
  • Ce e bine pentru oameni, ce e bine pentru politicieni, ce e bine pentru țară

Nu toți românii vor același lucru. Nu toți românii sunt la fel de educați, de informați. Nu toți românii împărtășesc aceleași valori. Există momente în istorie în care se mobilizează mai mulți dintr-o parte, partea pe care o numim activă. Atunci, partea activă se transformă într-o forță, acea forță care face lucrurile să se miște. Acestea sunt doar niște momente izolate. În general, aceată parte activă a societății își vede de ale ei: job, lecturi, călătorii, berea din Centrul vechi. Această parte a societății se mobilizează rar pentru că, în general, e ocupată și are nevoie de imbolduri puternice. Pe care societatea românească, în întregul ei, le oferă doar în situații de criză. De cele mai multe ori, forța părții active a societății se manifestă anti-ceva.

Vestea bună e că România nu s-a aflat într-o criză în perioada alegerilor locale. Nu s-a întâmplat nimic revoltător. Doar micile mizerii de zi cu zi. Atmosfera s-a deterioat treptat, pe fondul unei mari dezamăgiri. Fiindcă au fost așteptări mari. De la președinte, de la guvernul tehnocrat. Această dezamăgire i-a ținut acasă, la ale lor, pe oamenii din categoria la care mă refer. Să mă duc să votez pe cine? Așa că la vot s-au dus ceilalți. Pe de o parte, cei nedezamăgiți, care nu au avut așteptări. Pe de altă parte, captivii PSD. Și unii, și ceilalți, cu îndoieli în privința acțiunilor DNA. Lor li s-au adăugat neștiutorii inocenți, pentru care notorietatea unui candidat a fost mai importantă decât biografia lui post-anchete pentru corupție.

În general, polticienii vor să ajungă la putere. Cei mai mulți consideră că scopul scuză mijloacele. Cei mai puțini sunt aceia mânați în luptă pentru binele comunităților. Prea puțini.

Rezultă că singura șansă pentru oameni, pentru comunități, e să genereze cumva lideri politici sau să îi identifice pe aceia puțini cu adevărat preocupați. Și să îi elimine pe profitori. Iar aici e marea problemă. Atât a alegătorilor cât și a aleșilor. Și pentru că e o problemă atât de mare, se trișează. De o parte și de celalată.

Dacă PSD se bucură azi, greșește. Dacă USB/USR se bucură azi, greșește. Dacă PNL nu se cutremură azi, greșește. Dacă Klaus Iohannis nu se cutremură azi, greșește. Pentru că românii nu preferă nici marea corupție, nici spațiile mici. Românii nu sunt închiși la cap, dimpotrivă. E în firea lor să construiască, la fel cum e și să se retragă uneori în munții nepăsării.

Marele pericol pentru România nu e că s-au înroșit Bucureștiul și țara. Marele pericol e apatia. Delăsarea. Lipsa de miză, de perspectivă. Societatea românească e în acea stare de amorțeală care îi bucură pe dușmanii României.

P.S. Și, totuși, nu alegătorii sunt de vină.

9 comentarii:

  1. Alegatorii nu au vina pentru ca... prin vot nu se poate schimba mare lucru. :(
    Alesul care doreste sa faca ceva pentru binele comunitatii care l-a ales e blocat, in general, de interesele celorlalti, interese care nu se potrivesc cu ale lui...
    Cred ca si in "sistemul politic" schimbarea trebuie sa vina din interior. :)
    Cred ca de s-ar mobiliza românii asa cum au facut-o impotriva casatoriei intre persoanele de acelasi sex ar reusi sa impuna si unele schimbari legislative in ceea ce priveste "migratia" politicienilor dintr-un partin in altul, interzicerea alegerii celor care au fost condamnati si pentru care n-a intervenit reabilitarea si altele de gen...
    E luni, am voie s-o iau pe arătură. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. La alegerile parlamentare va fi mai simplu: este vorba de gasit, sustinut si votat doar a cateva sute de corupti...

    RăspundețiȘtergere
  3. Și totuși.... mulți români chiar preferă corupții. Mai ales cei de-o tagmă cu ei, dar și mulți naivi, care „pun botul” la minciunile electorale, cu o plăcere masochistă. După 26 de ani de democrație (!?), cei mai mulți români sunt încă needucați din punct de vedere civic. Habar nu au care este cu adevărat semnificația civică a votului lor. Iar cei care înțeleg și știu... se retrag apatici și dezinteresați, de pe scena cetății. Nu e bine deloc unde am ajuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o etapă. Drumul e bun. Privește de unde am plecat atunci când te întrebi dacă am ajuns sau nu bine, acceptabil sau rău.

      Ștergere
    2. Adevărat! După atâția ani în care românii au „votat” doar pe ”iubitul Conducător”, au început să învețe că trebuie să aleagă cu adevărat pe cineva care să conducă sau să reprezinte. Mai trebuie multă educație...

      Ștergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters