Pagini

miercuri, 9 decembrie 2015

Păcănele la Târgul de Crăciun din București

Înghesuială la Târgul de Crăciun din București. Foto cu telefonul: Călin Hera

În orașe din toată lumea creștină civilizată sunt organizate în această perioadă târguri (de Advent, de Crăciun) unde lumea vine să se bucure. Unii se bucură de turtă dulce, vin viert, ciocolată caldă, jucărioare, vin fiert, cârnăciori, vin fiert. De lumini, de colinde, de gândul la nașterea Mântuitorului. Comercianții își freacă mâinile de bucurie. Edilii, la fel. 




Teoretic, bunăvoința e generală. Buzunarele mai largi. Memoria trebuie împrospătată în vederea campaniei electorale, care se apropie.

E ca la păcănele. Bagi moneda, tragi de manetă, aștepți să se alinieze pozele cu cireșe. Imposibil să nu se potrivească. Succes sigur. Aproape sigur. O bună probabilitate. Merită încercat.

Problema e atunci când organizezi așa ceva doar cu gândul de a trage un folos foarte pământean. Când vezi asta ca și cum ar fi un joc de păcănele. In-out.

Sărbătoarea Crăciunului și săptămânile dinainte sunt despre altceva. Spiritul Crăciunului, invocat la suprasaturație în aceste zile, nu înseamnă să cheltuiești cât mai mult, să te bucuri de cheltuiala celorlalți, să vii în fața lor și să le spui: "Vedeți, v-am adus luminițe!".

În București, fostul primar (acum cu mari probleme penale) își făcuse planul că poate păcăli pulimea prostimea bucureștenii oferindu-le circ. Cât mai mult circ, cât mai multe fantezii. Cel mai lung cârnat afumat din lume. Autostrăzi suspendate de-a lungul și de-a latul. Căprioare lângă Biblioteca Națională. Ş.a.m.d. O continuă aventură. Așa a apărut Târgul de Crăciun de la statui. O idee bună, poziție OK, dar insuficient loc. Insuficient în comparație cu cererea, cel puțin în weekend. Pentru că lumea caută. Are nevoie.

Am vizitat locul anul trecut, am fost și anul acesta. Duminică seara a fost pur și simplu enervant. Nu mi-am dorit decât să ies cât mai repede (ceea ce era destul de dificil). Şi e păcat. Oamenii vin acolo să se bucure, să-și bucure copiii. Dar nu au loc.

Fiindcă organizatorii s-au gândit că e ca la păcănele. Bagi fisa, tragi de manetă și apoi e imposibil să nu pice ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters