Pagini

joi, 18 decembrie 2014

Frumoasa şi bestia

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga - caricatură de Cotidianul.ro
Alegerile interne din PNL aduc o noutate pe scena politică autohtonă: e prima oară când o femeie, şi încă una foarte tânără (are 36 de ani), trece la conducerea unuia dintre cele mai importante partide din România. Ascensiunea Alinei Gorghiu are mai multe explicaţii, dar istoria o va consemna pe cea mai importantă: faptul că a fost sprijintă de omul cel mai în vogă din România. Dar, de acum, important e ce şi cum va urma, fiindcă fostul purtător de cuvânt al PNL preia şefia partidului într-un context mai mult decât interesant, marcat de două momente: instalarea la Palatul Cotroceni a preşedintelui Klaus Iohannis, respectiv în tranziţia către aşa-zisul mare Partid Naţional Liberal.

Alina Gorghiu trebuie deci, pe de o parte, să ţină partidul în trena preşedintelui României. Aparent, problema e ca şi rezolvată. Noul lider al PNL este o doamnă cu bun simţ politic şi nu avem niciun semn care să pună la îndoială ceea ce se presupune că va fi o excelentă colaborare cu Klaus Iohannis. Poate chiar una tip Băsescu-Boc. Din acest punct de vedere, lucrurile au fost aranjate convenabil. Cu siguranţă, nici Ludovic Orban nu s-ar fi manifestat ca vreun Klaus Contra, pentru că această colaborare, Preşedinte-PNL e reciproc avantajoasă, dar nu sunt excluse situaţii în care Ludovic Orban ar fi putut nuanţa lucrurile. E un tip prea hârşit în politica românească, prea dintr-o bucată ca să tacă dacă nu e de tăcut. Uşor avantaj Alina Gorghiu, deci.
Pe de altă parte, Alina Gorghiu este obligată să devină actorul principal al fuziunii depline PNL - PDL, ceea ce implică viziune, strategie şi forţă. Şi o foarte mare putere de negociere, pentru că îl are de cealaltă parte a mesei pe Vasile Blaga, probabil cel mai tenace politician român al momentului. Poate? Aceasta e întrebarea la care liderii liberali care au votat-o astăzi pe Alina Gorghiu speră că au răspuns bine. Problema e delicată, chiar dacă am presupune că politicienii PDL şi PNL ar fi mânaţi de cele mai bune intenţii şi hotărâţi să trăiască împreună, la bine şi la rău, până la adânci bătrâneţi. Da, dar în cei doi ani de tranziţie se vor marca teritorii şi, de ce nu, se va pregăti terenul pentru adevărata alegere, aceea a viitorului şef al acestui mare partid, atât de mare încât are toate şansele să domine viaţa politică românească în următorii mulţi ani. E, deci, de muncă. O muncă în care e foarte important şi PR-ul, dar cel puţin la fel de important e şi cine pe cine bagă primul sub masă, cum se spune între prieteni. Ei, bine, aici Ludovic Orban avea avantaj.
În final, ştim ce a ales PNL. S-o recunoaştem, liberalii s-au aflat într-o situaţie acceptabilă, în care oricum ar fi ieşit bine. Dacă devenea preşedinte Ludovic Orban, după atâtea şi atâtea curse la capătul cărora a ieşit invariabil pe locul al doilea, se putea spune că s-a făcut dreptate. Că i-a venit şi lui rândul, că o merita, dacă nu el, atunci cine, dacă nu acum, atunci când? Dar i-a venit rândul Alinei Gorghiu. A sărit peste rând. Există şi această impresie. Tot ce se poate. Dar trebuie să acceptăm că Alina Gorghiu este un politician din noul val, tânăr, ambiţios, cu o activitate parlamentară mai mult decât meritorie şi cu o prestaţie exemplară de purtător de cuvânt în campania electorală a preşedintelui Iohannis. Sunt toate acestea suficiente argumente pentru a merita şefia PNL? Liberalii care au votat au considerat că da şi, până la urmă, e treaba lor.
De acum, ne vom obişnui să spunem „Alina Gorghiu, preşedintele PNL”. Poate că nu vă daţi seama, dar tânăra Alina Gorghiu tocmai a devenit, cel puţin formal, cea mai puternică femeie din politica românească. Teoretic, pentru ea acum orice variantă, oricât de îndrăzneaţă, este deschisă.
O vreme, se va putea spune că, iată, PNL a înţeles mesajul alegătorilor tineri, care vor politicieni noi (Alina Gorghiu face parte fără îndoială din noul val). Dar impresia artistică va trece rapid, la puţin timp după sărbători. Apoi vor veni încercările – în Parlament, în opoziţia la guvernul Ponta, în privinţa „curăţirii” partidului în ceea ce priveşte personajele cu probleme în justiţie, în neacceptarea traseiştilor care simt de unde bate mai nou vântul etc. Dar mai mult şi mai mult, Alina Gorghiu trebuie să –şi satisfacă partidul manifestând o atitudine de mare lider în relaţia cu partenerul politic Vasile Blaga, alături de care va apărea de acum înainte în pozele de grup din preajma marilor decizii. Vedeţi fotografia? Frumoasa şi „bestia”.
Text publicat şi în Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters