Pagini

vineri, 5 decembrie 2014

Dacă doriţi să revedeţi. Azi, Mona Muscă

Mona Muscă

Fostul politician liberal Mona Muscă şi eventualul grup din preajma sa tatonează de mai multă vreme o posibilă revenire în prim-plan. Prăbuşită din vârful popularităţii politice, din hainele de prezidenţiabil cu cele mai mari şanse pentru alegerile din 2009, Mona Muscă intrase într-un prelung con de umbră. Pe drept sau pe nedrept, depinde din ce unghi priveşti.

În ceea ce mă priveşte, am o istorie legată de acest episod. Pe scurt, am întâlnit-o de câteva ori încă de pe vremea Alianţei Civice, am avut discuţii mai mult decât agreabile, am rezonat cu majoritatea luărilor ei de poziţie, extrem de principiale, de curajoase, de bine venite. M-am numărat printre aceia care au crezut în ea şi am respins, iniţial, zvonurile care anunţau iminenta ei deconspirare ca fost colaborator al Securităţii. Aşa ceva nu se poate!, îmi ziceam.

Am scris mai multe editoriale despre acest caz (de exemplu, acesta) şi ceea ce mi-am închipuit atunci că înseamnă el. Primul, al cărui link l-am dat mai sus, l-a determinat pe un cunoscut realizator de revistă TV a presei, să spună despre mine că aş fi cel mai naiv om din România. Aşa s-a născut numele acestui blog J.

Revenind (scuze pentru paranteză!), Mona Muscă încearcă să revină în prim-plan, la opt ani după ce a părăsit, fără voie, viaţa publică, din cuaza deconsipirării sale ca fost colaborator al Securităţii. Televiziunea România TV a difuzat de Ziua Naţională un interviu cu Mona Muscă, realizat de Sorin Melenciuc.

În interviu, Mona Muscă aminteşte de politicianul de odinioară. Vorbeşte elocvent, gesticulând convingător, despre politicienii care trebuie să înţeleagă că sunt acolo „ca să-i servească pe ceilalţi, să le înţeleagă toate nevoile, necazurile, problemele şi bucuriile”. Societatea ar fi mers mai uşor înainte dacă am fi avut politicieni mai profesionişti, mai cinstiţi, mai corecţi, mai cu dragoste de semeni (...) mentalitatea şi politicienii ne-au ţinut cel mai mult în loc etc.”.

Mona Muscă ţine, de asemenea, să arate că e încântată de alegerea noului preşedinte („a fost fantastic!”), pe care ne anunţă că îl cunoaşte personal de multă vreme, din perioada pregătirilor pentru proiectul Sibiu-capitală culturală europeană, a rămas într-o relaţie de prietenie cu el şi după aceea şi, fireşte, are despre el o părere excelentă („a fost fantastic...”, a vorbit foarte puţin, a rezolvat foarte multe „cu un calm enervant, cu foarte multă înţelepciune şi cu zâmbetul pe buze”.

Apariţia Monei Muscă la o televiziune cu acoperire naţională a trecut aproape neobservată.

A doua zi, realizatorul TV Cătălin Striblea a salutat momentul.

„Nu știu dacă asta înseamnă o întoarcere a sa în politică și în spațiul public. Eu cred că Mona Muscă lipsește și a lipsit destul. Și că se poate întoarce liniștită (...) dacă te uiți la halul de degradare în care am ajuns, la calitatea politicienilor români, atunci doamna Muscă e binevenită și necesară pentru argumente și bun-simț. Și apoi, puteți spune cu mâna pe inimă că știți sigur ce ați fi făcut în situația ei? Bine ați revenit, doamnă!”, a scris Cătălin Striblea pe blog.

Au urmat câteva consemnări pe diferite site-uri, care au marcat „primul interviu după şapte ani de tăcere” (cel mai citat, cel de pe evz.ro) şi cam atât.


Cine e Mona Muscă?
Fost membru al Partidului Alianţa Civică, PNL şi PDL, de trei ori deputat (aleasă în 1996 şi 2000 la Caraş-Severin, în 2004 la Bucureşti), ministrul al Culturii în guvernul Tăriceanu, Mona Muscă a fost un politician care s-a bucurat de o foarte mare notorietate şi credibilitate în primii 15 ani de după căderea regimului Ceauşescu. Ajunsese pe locul al doilea în topul popularităţii, după Traian Băsescu, şi se vorbea tot mai insistent despre posibilitatea ca ea să devină viitorul preşedinte al României. În anul 2006 însă a fost deconspirată ca fost colaborator al Securităţii şi totul s-a prăbuşit. S-a retras din viaţa publică. Au mai apărut ştiri despre ea doar sporadic în ultimii ani: o conferinţă  la Focşani, în calitate de specialist PR şi consilier profesional pentru persoane care provin din mediul rural (2011), un eveniment monden în Bucureşti (2013), un curs de drepturi civile pentru persoane cu o altă orientare sexuală decât cea general acceptată (2014), specialist PR la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională ,,Eleutheria” (date consemnate de expresdebanat.ro). În fine, o publicaţie din Buzău a scris astă-vară că Mona Muscă se află în spatele „celei mai prospere afaceri din domeniul alimentației publice din județul Buzău, mega afacerea Tess”.

Iar acum reapare într-un moment în care se vorbeşte despre resetarea politicii din România.


O parte din acest text a apărut şi în Cotidianul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters