Adevăr vă spun: topăiala lui Mircea Geoană a fost de înteles! Iar eroarea exit-pollurilor din noiembrie 2009 - ceva diafan.
Nu vreau să mă concentrez, după alegerile de ieri, pe sondaje si exit-polluri. Risipă de energie. Dar nici nu pot să nu văd o marjă de eroare record: 14% în cazul IRES, respectiv 8% în cazul CBS AXA!! (raportat la scorul comunistilor). Nici nu mă mai interesează explicatiile lui Dâncu&Co; ca profesionist n-ai voie să faci astfel de greseli.
Altfel, asa cum am mai spus, se joacă. Însă, deja, altfel decât, recunosc, mă bucurasem aseară. Comunistii au chiar mai multe mandate decât ne temeam înainte de alegeri. De la asta trebuie să plece analizele.
Calin, cred ca e interesant sa auzim si explicatiile lui Dancu. Unele, partiale, din cauza conexiunii proaste de internet, am auzit mai devreme pe Publika. Eu ziceam dimineata in conversatia la cafea cu prietenul meu ca probabil moldovenilor le-a fost jena sa recunoasca faptul ca au votat cu comunistii. dar sa aud aceasta explicatie de la Dancu... pai el zice ca face de 15 ani sondaje, ca e un sociolog experimentat. cum naiba sa ai o eroare din doua cifre? si mai e ceva: sondajele interne ale partidelor anuntau o lupta stransa intre comunisti si PLDM. ce naiba au facut liberal-democratii? s-au culcat pe-o ureche? sau au avut sondaje facute tot de dl dancu, in care le arata ca vor fi victoriosi, no matter what? oricum, dezamagitor modul in care au votat oamenii. chiar daca fortele din AIE au un avans bun in Parlament, tot nu au, deocamdata, 61 de mandate.
RăspundețiȘtergereFireste, am făcut o figură de stil. Sunt curios ce spune Dâncu, dar voi zâmbi (presupun).
RăspundețiȘtergereAltfel, ai dreptate: socant e că s-a votat asa. Si aveam si eu dreptate: situatia rămâne la fel de încurcată si de incertă. Zonă gri (demosntrând si impotenta României, care ar fi putut fi un model)...
Fara nici un dubiu 18% e o eroare cam mare pentru un exit poll.
RăspundețiȘtergereTotusi ceva la care merita meditat este faptul ca cu cat populatia e mai mica cu atat exista o probabilitate mai mare de fluctuatii, sau esantionul sa nu fie reprezentativ. Neste treburi de statistica in care nu vreau sa intru.
Interesant, sau mai interesant, e faptul ca ambele sondaje s-au inselat cam in acelasi raport.... ceea ce lasa usa deschisa la doua posibilitati.
imi pare rau ca au iesit atatia nelegiuiti la vot! md= o turma indobitocita pana la extrem. offff
RăspundețiȘtergereLucian, iată că noi, niste nespecialisti, ne punem aceste probleme (ok, post-factum). Cum naiba de nu si le-au pus supermegaspecialistii tip Dâncu? (pe care mi-l amintesc din vremea dinainte de implicarea politică si era f ok).
RăspundețiȘtergereCalin, cred ca si le-a pus, dar sunt multe treburi care, de afara, aduc mai degraba a vrajitorie decat studiu stiintific. (Asta din conversatiile pe care le-am avut cu o persoana care lucreaza si la sondaje ).
RăspundețiȘtergereEste vorba de asa numitii factori de corectie. Adica iti raspund 2000 de persoane din care 300 sunt peste 60 de ani, si tu trebuie sa extrapolezi raspunsurile lor la populatia de peste 60 de ani a tarii. Prin urmare ii imparti pe astia in functie de urban/rural, m/f, educatie, etc, etc ... si apoi inmultesti procentele lor cu procentele la nivel de tara. Cam asa se intampla groso-modo procesul asta.
Pana la urma cred ca de aici vine chixul ... sondajelor. Si cred ca ambele institute n-au reusit sa considere niste coeficienti buni pe treaba asta. Dar trebuie sa intelegem ca in afara de sondajul in sine, se folosesc o groaza de alta date statistice pe care probabil nu le-au avut la indemana sau nu au fost corecte.
Stii ma gandesc ca asta e cel mai probabil sa fie explicatia .... acum ca e vb de alta varianta ... e alta varianta.
Eu as fi curios sa vad rezultatele exit-poll-urilor ... Au fost publicate undeva? Vreau sa zic cu structura de raspunsuri, etc, etc.
din cate stiu, nu
RăspundețiȘtergereliuda, nu poti zice asa ceva
RăspundețiȘtergerepur si simplu e o derută prea mare, iar oamenii care pot limpezi lucrurile si le pot influenta (în bine) nu sunt suficient de priceputi
Ce sa mai asculti la explicatiile lui dancu. Ei sunt super profesionisti de 15 ani incoace alea, alea (de la '48 chiar) iar de vina sunt alegatorii care aveau "pata" pusa pe ei de catre "comunisti" si i-au mintit. Asta este "argument"? Sa fim seriosi ca nu este. Un profesionist iesea si spunea "verde". Am gresit, nu am fost asa de "profesionisti", am luat urmatoarele "coeficiente" de bune si ne-am spalat cu ele pe cap". Nu ce spune dancu.
RăspundețiȘtergereCe sa spun ca eram aproape sigur ca o sa castige non comunistii cand de fapt era un mare balon de sapun?
Sunt convins ca alegatorii au mintit la iesirea de la urne,iar discipolii lui Stalin au numarat voturile ca sa iasa cine (le) trebuie...
RăspundețiȘtergereNu-i iau apararea lui Dancu; trebuia sa stie ca si moldovenii sunt romani; trebuia sa bage corectii; daca or fi pentru asemenea alegatori si organizatori...
Cu tristete,
Daurel
@Shadow: Sper ca Dâncu să fie hărtuit diseară, la „2+1”.
RăspundețiȘtergere@Daurel: Eu cred că așa s-a votat si că trebuie căutat a se afla de ce.
RăspundețiȘtergereDe ce nu l-au votat bucurestenii pe Blaga?
RăspundețiȘtergereRaspund tot eu: deoarece (ne-)a amenintat ca face ordine !
Cam asa-i si cu moldovenii; sunt convins ca mujicii au votat,cam cum s-a numarat, contra UE de frica presupusei discipline vestice...
De frica copiilor,venerabilii basarabeni i-au declarat lui Dancu lozinci...
Daurel
Încep să cred că există o metodă de a agita voturile în urnă până iese scorul care trebuie.
RăspundețiȘtergereÎn momentul în care am auzit că deşi PSD are mai multe voturi, în urma împărţirii proporţionale, PDL are mai multe mandate, furtul voturilor a devenit o certitudine. NIMENI nu poate explica aşa ceva fără un furt, de oriunde ar veni el.
Din acel moment cred mai repede în teoria furtului de voturi decât în greşeala sondajelor de opinie.