Pagini

marți, 29 iunie 2010

Cum mai e criza pe la voi?

Cam de astă-primăvară întreb oameni care se întorc din străinătate cum e criza pe acolo?

Am început să fac asta când m-am întors de la Shanghai. Stiu, în China e altceva. Acolo criza se poate simti sau se poate să nu se simtă imediat, după cum vrea Partidul Comunist.Stiu si că Shanghai e altceva decât China. Una peste alta, la Shanghai, în timpul Expozitiei Mondiale, e de presupus că criza n-are voie să se simtă. Am întâlnit deopotrivă oameni încruntati si oameni destinsi, am văzut restaurante pline si, fireste, am fost impresionat de ritumul în care se construieste, la scară imensă.

O colegă care a fost la Roma, la un congres, mi-a spus că, la nivelul străzii, italienii par la fel ca în anii trecuti. Se bucură, dau iama în restaurante, sunt gălăgiosi. La congres erau oameni din toată lumea. Americanii si japonezii erau cei mai joviali.

Alex Mazilu scrie că în Grecia „criza este mai greu de observat la ei, decat pe plaiurile din jurul Carpatilor”. De la el am ajuns la Mădălina Puscalău, din care citez: „... am fost în concediu în Grecia...ştiţi, ţara aia în faliment, despre modelul căreia preşedintele spunea că trebuie să ne ferim ca dracul de tămâie...Ce pot să vă spun. Acolo criza o fi, dar nu se simte. Oamenii îşi văd de viaţa lor, turismul explodează, peste tot se construiesc şi se modernizează drumurile. Grecizarea României? Ha, ha, ha...Nu ne-am născut cu norocul asta.”

Sunt mărturii de oameni simpli, perceptii personale. Nu tin cont de PIB, de deficit comercial, ci doar impresia lor. În esentă, nu mă interesează criza de pe hârtie, ci aceea care îmi afectează viata de zi cu zi.

PS Întrebarea rămâne deschisă. Cum ati perceput criza prin tările pe unde ati umblat?

4 comentarii:

  1. Hm... Am dat câte o raită, lunile astea, prin Grecia şi prin Belgia... Despre "ţara falimentată", ai dreptate, poate falimentul e doar politic, fiindcă social nu se cunoaşte... Cât despre Belgia, hm, plecat în plină criză mioritică, Bruxelles-ul mi s-a părut pentru trei zile paradisul occidentului meu de un weekend...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vorbeam aseara cu o domnisoara din Norvegia. Am felicitat-o, "voi ati scapat repede de criza". Ea: "sincer, eu una n-am observat nimic schimbat in ultimii ani".

    Englezii in late 2008: "ii afecteaza pe aia din banci, acolo se da afara mult, noi restul n-avem treaba".

    Am fost anul trecut prin Roma, anul asta prin Paris, n-am observat nimic schimbat fata de anii anteriori.

    L-am intrebat pe fostul meu sef australian cum naiba se descurca ei asa bine: "exportam din greu commodities spre China".

    In schimb in Letonia e dramatic. Se fuge de acolo in masa, cam la fel ca din Basarabia noastra.

    RăspundețiȘtergere
  3. @BARICADA: Oare n-o să primesc relatări despre crize adevărate?

    RăspundețiȘtergere
  4. @joness: Deci, Letonia. De tinut minte.
    Da, am trecut si eu prin Paris si mi s-a părut ok. Atât că la restaurant am plătit o droaie pt o lasagna incălzită la cuptorul cu microunde. Dar berea a fost bună.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters