Pagini

joi, 18 martie 2010

Cum s-a născut SRI

Imagini alb-negru, mişcate. Mulţimi. Urlete. Noapte, flăcări. Urlete. Cadru strâns. Tăcere. Se aude doar liniştea din ambianţă, ca un scârţâit în creier. Un om stă întins pe un pat de spital. E făcut zob.

Prim-plan cu faţa tumefiată, cu ochii umflaţi, cu fruntea zdrobită. Se aude vocea reporterului: „Vă doare capul?”. Imbecilitatea întrebării e uriaşă. Dar e o întrebare live. E o întrebare-document. Documentarul de pe TVR1, despre evenimentele din martie 1990, de la Târgu Mureş, e sec. Imagini de arhivă, vacarm, sânge, corpuri inerte, bâte, mitinguri, capete zdrobite, sincroane atunci şi acum, mult alb-negru.

Interviu cu unul dintre cei veniţi atunci la Târgu Mureş să apere ţara, trimis de secretarul primăriei. Dintr-o dată, omul se trezise că bâta cu care era înarmat nu-l ajută să scape din autobuzul atacat cu sticle  inceniare. „Ce era să fac? Am ieşit din autobuz. Înăuntru, oricum muream. Aşa, poate scăpam…”. Afară, erau ungurii nervoşi, care au început să-l bătucească. O lovitură în ceafă l-a doborât.

S-ar duce şi acum, dacă ar mai fi chemat. Dar ar lua cu el o puşcă, să împuşte câţiva. Nici înainte de evenimentele în care a fost carne de tun, nici după 20 de ani, n-a plecat vreodată în străinătate. Călătoria la Târgu Mureş a fost una dintre cele mai lungi pe care le-a făcut.

A mai fost plecat o singură dată, la Cluj. Mai precis, la Caritas. (Ciudat, în evenimentele de la Târgu Mureş a fost implicată organizaţia „Vatra Românească”. Caritasul a fost susţinut de primarul PUNR Gheorghe Funar. Multă vreme, PUNR şi Vatra Românească au fost una. Aripa civilă, cum s-ar zice…)

„De ce credeţi că s-au întâmplat toate astea?”, întreabă reporterul de acum. „Atunci se credea că ungurii vor să ocupe Ardealul. Acum ştiu că toate astea au avut legătură cu reînfiinţarea Securităţii”, răspunde farmacista-scânteie, care a fost acuzată, atunci, că nu vrea să-i mai servească pe români.

Patru zile mai târziu, în data de 25 martie, se înființa Serviciul Român de Informații, care, firește, nu avea nicio legătură cu Securitatea, desființată în decembrie 1989...



Aici e tableta TV din Evz.

NOTĂ.
Un cititor (Mendez) mă întreabă, pe evz.ro, de ce nu am scris în Evz tot articolul, de ce "mai mult pe blog"? Răspunsul e simplu: Tableta TV din Evz are doar 700 de semne. După ce am scris versiunea scurtă, am simţit nevoia uneia un pic mai ample, cea de aici. Şi am precizat acest lucru în Evz, în atenţia cititorilor care ar putea fi interesaţi.

6 comentarii:

  1. @Cristian Lisandru: Multumesc, Cristian. Recomand documentarul de pe TVR! Luni seara e partea a doua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te felicit si eu, excelent text intr-adevar!

    M-am uitat si la clip. Cel ce a lasat bannerul in maghiara langa romanul batut mar avea ceva talent la dezinformare. Totusi un SIE cred ca ar fi fost de ajuns. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ionut: Nu vezi că nu le de ajuns nici să aibă 6-7 servicii??

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci pentru explicatie. :) Ma gandeam eu ca termenul "tableta" presupune probabil un numar redus de caractere, dar... La clip nu vreau sa ma uit, mai tin minte cate ceva de atunci, cand s-a intamplat totul, si este ceva atat de trist, incat nu pot sa-l revad. Este jenant ca un sarpe veninos ca Iliescu a obtinut tot ce a dorit prin manevre marsave si, culmea, tot el ii acuza pe cei care incearca acum sa afle adevarul despre revolutie... Felicitari pentru articol, si succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mendez: Multumesc pentru urări. Te mai astept pe aici; din păcate sunt prea multe motive de indignare.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters