Pagini

sâmbătă, 11 aprilie 2020

Un mit spulberat

Cifrele SARS-CoV-2. InfoNaiv
În plină pandemie și jumătate de glob blocată de noul coronavirus, în plin scandal politic în SUA, în pline reproșuri aduse modelului britanic și modelului suedez, la câteva zile după ce premierul Boris Johnson a ieșit șifonat după peste 48 de ore de stat în cumpănă la Terapie Intensivă, în plină dezbatere despre relaxarea de Paște tocmită de Preafericitul Patriarh Daniel și Preabizarul ministru Vela, există cifre care nu lasă loc de dubii: COVID-19 e incomparabil mai periculos decât gripa sezonieră. Știm cu toții asta, deși a fost o vreme în care râdeam de această „simplă răceală”.



De la începutul anului, gripa sezonieră a făcut 140.525 victime, cu 679 decese în ultimele 24 de ore.
De la începutul anului, SARS-CoV-2 a făcut 127.145 victime, cu de zece ori mai multe decese (6.982) în ultimele 24 de ore.

Trendul e clar: COVID-19 se va dovedi incomparabil mai ucigător decât virusurile care provoacă gripele sezoniere. E un fapt. E un pericol. E ceva învăluit în prea multe necunoscute.

Așa că e bine să #stămacasă și să lăsăm timpul și experții să lucreze pentru noi, nu să lucrăm noi împotriva lor și împotriva noastră.


Știrea inițială

Un mit spulberat: gripa sezonieră face mai multe victime decât noul coronavirus. Nu. Cifrele ne vor arăta în acest weekend că afirmația de mai sus e, din păcate, falsă. SARS-CoV-2 e mai rău. E teribil.

Pentru cei care, în urmă cu o lună sau două, nu credeau în pericolul adus de noul coronavirus, ziceau că e o simplă răceală, că gripa sezonieră face mai multe ravagii, că ăia care se sperie sunt mai fraieri: era bine să aveți dreptate măcar de data asta.

Din păcate, au murit deja 102.760 de oameni dintre cei 1,7 milioane diagnosticați cu COVID-19, iar acest bilanț sumbru e tot mai negru zi de zi. SARS-CoV-2 face ravagii în lumea occidentală (ieri au murit 2.108 americani, aproape 1.000 de francezi, sute de spanioli, italieni, belgieni, britanici...). Cele mai optimiste previziuni spun că acest lucru nu se va schimba cel puțin o lună de acum înainte. Situația e serioasă.

Spre comparație, gripa banală a ucis anul acesta 135.063 oameni (astăzi a făcut 563 victime în toată lumea).

Atât.

Sursa: https://www.worldometers.info/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters