Pagini

vineri, 8 noiembrie 2019

Capcanele unei campanii „safe”

De pe Facebook adunate

Cred că echipa lui Iohannis a greșit neasumându-și dezbaterile & interviurile. Că a ignorat, cu bună știință, „confruntarea” liberă. A evitat să dea sama. Autosuficiență? Calcul eronat?  De acum, pentru marele favorit sunt șanse să fie nașpa (deși putea fi OK).



Nu spun că e aroganță, nici că e o prea mare grijă să nu-și expună candidatul, în spontaneitatea căruia n-ar avea încredere. Îmi închipui că e vorba, mai degrabă, de eficiență & cruțarea resurselor. De ce să riște?

Cel mai mult și mai mult le va fi fost teamă probabil de replica „dacă tăceai, filozof rămâneai”.

Mișcările pe care le văd de ieri încoace prin „bula mea” îmi spun însă că socoteala asta nu a fost cea mai bună. Este foarte posibil un val de voturi dinspre cei care l-ar fi votat pe „filozoful” Klaus Iohannis înspre „impertinentul” Dan Barna (sau, mai puțin, Theodor Paleologu ori Kelemen Hunor). Oamenii au așteptat cu nesaț Dezbaterea și sancționează politica de tip struț a capului băgat sub pământ până trece turul întâi.

Aș putea paria că în turul al doilea va avea loc una buc. dezbatere și toată miza echipei Iohannis se va concentra pe „minutul de aur” de acolo. Presupun că există scenarii pentru fiecare variantă plauzibilă de tur 2 (Dăncilă, Barna, Diaconu, chiar și Paleologu)...

...dar mi-e teamă că experimentata echipă de comunicare a președintelui Iohannis ar putea avea o surpriză neplăcută.

Căci dacă toată campania safe dinainte de turul întâi nu a făcut decât să-l salte binișor pe Dan Barna și să-i demobilizeze/mâhnească/îndepărteze pe votanții lui Iohannis. Dacă ne pomenim luni dimineață cu un scor de 35-36% Iohannis vs. 22-24% Barna? Cum gestionezi oare o astfel de tendință în turul al doilea?

Un scor mult sub 40% pentru Iohannis ar fi un dezastru în aproape orice scenariu pentru turul al doilea și, mai larg, în perspectiva unui nou mandat. Românii devin tot mai pretențioși, iar dacă le pierzi încrederea, tot mai greu o poți recâștiga.

În aceste condiții, pentru Klaus Iohannis sunt șanse să fie nașpa (deși putea fi OK).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters