Pagini

vineri, 5 ianuarie 2018

Cine a fost Leo Popper

Mențiunea despre Leo Popper, cel mai vârstinc bucureștean care a murit în ziua de 31 decembrie 1917. Sursa: Gazeta Bucureștilor
Ne place să credem că am trăit într-o viață cât alții în zece. Asta ne ajută subconștientul, orgoliul, ne dă curaj, imbold. Ne justifică. Eventual, ne oferă prilejul de a spune că vremurile sunt de vină. Comunism, decreței, cutremur, revoluție, mineriade, inflație, post-comunism, tranziție, Iliescu, Năstase, Băsescu, 11 septembrie, NATO, UE, criza economică, Saddam, Bin Laden, Deveselu, Crimeea, Ordonanța 13...... Și totuși. Am descoperit într-un ziar din 1918, Gazeta Bucureștilor, la rubrica Starea civilă în București, știrea despre moartea unui om, în ziua de 31 decembrie 1917. Omul se numea Leo Popper și a murit la vârsta de 98 de ani.

Contemporan cu Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza și Mihai Eminescu 


A fost contemporan cu Tudor Vladimirescu și pandurii lui, era deja un tânăr voinic pe vremea pașoptiștilor, bărbat în toată firea la ceasul unirii din 1859, la abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, la venirea lui Carol I în România, a trăit Războiul de Independență, războaiele balcanice, intrarea României în primul război mondial, revoluția bolșevică.

Dacă mai trăia un an, împlinea 99 și prindea Unirea de la 1 Decembrie și România Mare.

Ar fi putut să dea nas în nas cu Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă.

Nu știu nimic despre viața domnului Leo Popper, dar faptul că a trăit aproape un secol (ce secol!) ne poate duce la gândul că a fost o viață plină cu adevărat.

Leo Popper de pe Google


Am găsit mai mulți Leo Popper pe Google și Wikipedia.

Unul dintre ei, ungur, a fost bolnăvicios, a murit la vârsta de 25 de ani și, se pare, a fost un pictor talentat și era preocupat de istoria artei. Un altul, mult mai longeviv, a trăit 91 de ani) a avut o afacere (manufactură în industria sticlăriei) la New York. Sunt celebrii în rândul cunoscătorilor butonii Leo Popper, „popperșii”. Există și un serial de televiziune Leo Popper, inspirat dintr-un bestseller al scriitorului ceh Ota Pavel. În fine, există și un Leo Popper născut în 1905, care figurează pe listele Holocaustului...

Donațiune pentru scopuri filantropice în locul coroanelor


UPDATE. Am găsit, câteva zile mai târziu, o notă despre o „donațiune dela diferite persoane”, în valoare de 30 de lei, cu ocazia înmormântării lui Leo Popper (în notă e scris „Lea” Popper), „pentru scopuri filantropice în locul coroanelor”. Povestea merge mai departe (?).


NOTĂ. Am dat de știrea despre moartea domnului Leo Popper în timp ce făceam documentarea pentru Proiectul #romania1918.

2 comentarii:

 1. Sunt foooarte putini cei care constientizeaza evenimentele istorice nationale si mondiale.
  Nu stiu daca "simtul istoriei" se poate invata/educa...
  Oricum, din programele Tv se poate vedea ca nu exista un public semnificativ
  pentru asa ceva...
  Sunt sanse mici ca Leo Popper sa fi fost entuziasmat de istoria romanilor; putea fi un evreu imigrant din Rusia...
  P.S. Ma preocupa anul 1918 si urmatorii. Tata avea 11 ani in 1919 si, impreuna cu cineva din familie, a insotit armata română câteva zile, cu căruta cu boi, de la Baia Mare până pe la Carei...
  Din păcate nu mi-am notat...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, sau ungur. La Leo Popper mă refer.
   Știu că nu e public, dar câtă vreme e măcar o mână de oameni interesată, e bine. Merită.
   Da, e bine să ne nptăm lucruri. A uita e omenește.

   Ștergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters